Semnal de alarmă dintr-un spital judeţean cu un prim pacient suspect de Covid-19. Medic: „În câteva zile toţi vom deveni contacţi şi posibil infectaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internarea pacienţilor suspecţi de Covid-19 în oricare spital poate reprezenta un foarte mare pericol, atrage atenţia chirurgul de la spitalul din Slatina FOTO: Inquam Photo
Internarea pacienţilor suspecţi de Covid-19 în oricare spital poate reprezenta un foarte mare pericol, atrage atenţia chirurgul de la spitalul din Slatina FOTO: Inquam Photo

Un chirurg din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina atrage atenţia că gestionarea pericolului noului coronavirus se face în continuare pompieristic, fără luarea în considerare a pericolelor reale. Medicul critică lipsa de măsuri pentru protejarea personalului medical, propunând şi câteva soluţii.

Medicul Cătălin Dudu, cel care în urmă cu două săptămâni atrăgea atenţia că nu s-a demarat, aşa cum era nevoie, o campanie de informare a populaţiei, atât de necesară la acel moment, revine cu un nou semnal de alarmă. Medicul spune că pentru personalul medical nu s-a adoptat nicio măsură de protecţie, deşi această categorie de personal va fi în prima linie, şi că tratarea pacienţilor suspecţi de coronavirus în toate spitalele ar putea genera o contaminare în masă. Propune în schimb organizarea unor spitale dedicate pacienţilor suspecţi de coronavirus, eventual pregătirea unor spitale mai mici, existente, cu 100-200-300 paturi, pentru a prelua pacienţii cu această patologie. Medicul consideră că este deosebit de riscant ca pacienţii infectaţi cu noul Covid-19 să fie trataţi în fiecare spital, pericolul de răspândire a infecţiei fiind cu atât mai mare în spitalele mari, cum sunt cele judeţene, în care se tratează patologii diverse.

„În contextul răspândirii coronavirusului, nu am auzit până acum nicio măsura care să protejeze cea mai de preţ resursă şi anume personalul medical. Gândiţi-vă ce se va întampla dacă unul din colegii mei sau eu ne vom infecta, în câteva zile toţi vom deveni contacţi şi posibil infectaţi şi va trebui să ne izolam. Cine va asigura urgentele???? ”, a semnalat medicul chirurg. În continuare medicul vine şi cu un set de măsuri simple care ar trebui adoptate urgent şi la care, spune acesta, pot fi adăugate şi altele sau pot fi îmbunătăţite. Iată care sunt propunerile:

1. Să fie stabilite clar spitalele care primesc pacienţi cu coronavirus şi aceştia să fie conduşi şi îndrumaţi doar acolo.

2. Să fie protejate spitalele de urgenţă care vor trebui să asigure celalalte urgenţe curente.

3. Să se oprească internarea cazurilor cronice şi să se facă ceva ca bolnavii cronici (diabetici etc) să îşi poată lua reţeta fără să stea la coadă în policlinică - propun intrarea în clădire conform programării la 15 minute

4. Să se limiteze numărul personalului medical ce lucrează zilnic în sensul păstrării unui număr suficient pentru urgenţe şi ţinerea acasă a celorlalţi prin rotaţie pentru a diminua şansele de a deveni infectaţi.

5. Montarea spitalelor de campanie şi pregătirea lor.

6. Prin restrângerea numărului de spitale putem începe să pregătim echipele de acolo pentru a şti exact cum se îmbracă şi dezbracă costumele şi ce măsuri trebuiesc luate pentru a se proteja.

„S-a gândit cineva ce se întâmplă dacă se infectează un chirurg-doi?!“

Medicul spune că vede un adevărat pericol în faptul că nimeni nu se gândeşte la siguranţa personalului medical şi, mai mult, că nu înţelege de ce cazurile suspicionate încep deja să fie tratate local, în condiţiile în care nu întreg personalul care ar putea intra, la un moment dat, în contact cu un astfel de pacient este pregătit special. Ar fi vorba în primul rând de lucrurile de bază care nu le-au fost explicate tuturor medicilor şi celorlalte categorii de personal medical şi auxialiar, cum ar fi, spre exemplu, îmbrăcarea echipamentului special.

„S-a spus că primele 10 cazuri vor fi tratate la «Matei Balş», unde există acea unitate specială, cea mai bună din Europa... Avem acum suspiciuni aici, încă nu sunt confirmate, avem caz confirmat în Craiova. Nu pot să nu întreb de ce e în Craiova şi nu e în Bucureşti.?De ce nu se fac spitale unde să trateze special coronavirus, de ce nu sunt echipate din timp, pentru că încă avem timp, sunt cazuri puţine de coronavirus? Să ducem astfel de pacienţi acolo, să nu aducem pacienţi în toate spitalele din regiune. Că-i ducem în Craiova, îi ducem în Slatina, o să-i ducem în Vâlcea, şi ne vom confrunta într-o lună-două că vom avea personal medical şi medici infectaţi care trebuie să stea acasă. Or, atunci, întreb: s-a gândit cineva ce se întâmplă dacă se infectează un chirurg-doi? Trebuie toţi, practic, izolaţi.

Nu ar fi mai normal să se facă, aşa cum am spus şi pe Facebook, în felul următor: domnule, sunteţi 12 chirurgi la Slatina – dau exemplul acesta pentru că îl ştiu – dacă nu se mai operează cronici, practic nu trebuie să fiţi decât doi, sau, hai, trei, la spital într-o zi, pentru urgenţe. Sunteţi trei, restul staţi acasă izolaţi, pentru urgenţe, cu semnătură că nu ieşiţi pe stradă sau în mall, să vă infectaţi, şi veniţi din trei în trei zile la spital, timp de două săptămâni, timp de o lună, nu ştiu. De ce? Pentrua  evita să te infectezi. Dacă, Doamne-fereşte, se infectează unul din ăia trei, sau toţi trei, mai ai nouă acasă, care sunt sănătoşi. Altfel ne confruntăm că în gardă s-a întâlnit un coleg cu un pacient cu coronavirus, că ştii, că nu ştii, că afli mai târziu, şi ai intrat deja în raportui de gardă în contact cu toţi 12. Cine stă acasă? Ai curaj să vii la spital şi să tratezi bolnavii în continuare?! Aici e discuţia“, a explicat medicul chirurg din spitalul slătinean, insistând pe faptul că poate nu sunt cele mai pertinente propunere cele pe care le-a făcut pe pagina personală de Facebook, însă semnalul de alarmă trebuie tras şi trebuie ca autorităţile să fie în gardă.

În Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina este în prezent internat un copil de 4 ani, cu simptome de tuse şi febră, contact al părinţilor săi care au călătorit din Italia spre România în acelaşi autocar cu pacientul de 71 ani, din Suceava, diagnosticat cu noul coronavirus. Un alt pasager din autocar, contact al bărbatului din Suceava, este primul pacient testat pozitiv pentru Covid-19 din judeţul Olt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite