Război în Ucraina. Relatări teribile de la frontieră: „Ştim din mărturiile oamenilor că au prioritate cei care plătesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În vama Siret voluntarii români îi aştepată pe cei plecaţi din calea războiului cu cele necesare, însă nu pot afce acelaşi lucru pe teritoriul ucrainean FOTO: Facebook/Magda Săvuică
În vama Siret voluntarii români îi aştepată pe cei plecaţi din calea războiului cu cele necesare, însă nu pot afce acelaşi lucru pe teritoriul ucrainean FOTO: Facebook/Magda Săvuică

Voluntarii din punctele de trecere a frontierei se mobilizează să-i ajute pe cei care ajung pe teritoriul românesc, însă fac eforturi disperate ca ajutorul lor să ajungă şi în ţara vecină, unde se stă cu orele. Mai mult, există relatări despre sume care le-ar fi pretinse refugiaţilor pentru a trece cu prioritate graniţa.

De ore bune, pe grupurile create pentru a oferi sprijin cetăţenilor care fug din cale războiului se semnalează situaţii aproape de necrezut. 

Dacă voluntarii din vămile româneşti s-au mobilizat şi le asigură refugiaţilor tot ce au nevoie, înainte de a ajunge pe pământ românesc se stă cu zecile de ore, în frig şi fără mâncare, sunt din ce în ce mai multe mărturii pe Facebook. 

Cei care vor să scape mai repede de acest calvar ar fi găsit soluţia de a mitui vameşii ucraineni şi contra unor sume care ar începe de la câteva sute de euro şi ar ajunge chiar la câteva mii (care s-ar acorda pentru a li se permite şi bărbaţilor să părăsească Ucraina) ar ajunge mai uşor în România. 

Dincolo de comentarii la diverse postări, un voluntar din vama Siret a făcut chiar o postare pe contul său de Facebook. Magda Săvuică spune că sunt mărturii ale refugiaţilor conform cărora ar avea prioritate la trecerea prin vamă cei care plătesc. 

„Dragilor, vă scriem în direct de la Siret, punct de frontieră cu Ucraina. E un frig de crăpi. Situaţia de partea românească e bună, sunt multe ong-uri, parohii, primarii. Ajutorul este suficient pe astăzi.

Dar am auzit că de cealaltă parte e o coadă de 25 kilometri. Unii stau de 2-3 zile. Copiii dorm în picioare. Nu au pampers, hârtie igienică, apă, mâncare. Şi cea mai mare durere?? La punctul de frontiera din Ucraina spre noi. 

Ştim din mărturiile oamenilor că au prioritate cei care plătesc (2-300 euro), iar bărbaţii care nu au voie să treacă din cauza restricţiei impuse trebuie să plătească 2.000 de euro să fie trecuţi vama în siguranţă. Deci astăzi situaţia e bună, trec cei care se descurca puţin mai bine. De zilele următoare se aude că va fi dezastru. Urmează valul celor fără bani sau acte. 

Cine nu are să plătească stă acolo şi aşteaptă. De muuulte, foarte muulte ore. Am reuşit să trimitem cu o maşină nişte apa şi sandwichuri şi ne-a spus şoferul că oamenii plângeau că nu le-au ajuns. E  tare trist că se mai găsesc unii care să profite de vulnerabilitatea oamenilor în aceste vremuri. 

Noi ne-am unit resursele cu Asociatia Mgm şi am împărţit împreună mâncare şi băuturi. Ei sunt aici de la început şi fac cu schimbul cât va fi nevoie“, a scris Magda Săvuică pe Facebook. 

Voluntara a lăsat în aceeaşi postare şi o listă cu cele necesare în vamă, precizând că „nu e nevoie la vamă nici de haine, nici de încălţăminte sau alte bunuri“.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Dramele românilor rămaşi în Ucraina: „Amu nu lucrăm nimic, că tăt s-o închis. Magazinele-s goale, n-ai nici pâine de unde cumpăra”

Război în Ucraina. Agenţii „ruşi fac autostopul“. Autorităţile ucrainene sfătuiesc populaţia cum să depisteze inamicul

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite