Profesorul pensionar care a donat zeci de mii de euro pentru a salva viaţa nou-născuţilor, decorat de preşedintele Iohannis. „Model de onoare şi altruism“

Profesorul pensionar care a donat zeci de mii de euro pentru a salva viaţa nou-născuţilor, decorat de preşedintele Iohannis. „Model de onoare şi altruism“

Fostul deţinut politic nu a putut face deplasarea la Bucureşti FOTO. Alina Mitran

Mihail Giuran, fost deţinut politic şi omul care şi-a donat banii din pensie pentru a le asigura nou-născuţilor şansa la viaţă, cumpărând două incubatoare, a fost decorat de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profesorul pensionar Mihail Giuran, care în prezent trăieşte în Slatina, este unul dintre cetăţenii medaliaţi de preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Drapeului Naţional. Profesorului i s-a conferit titlul Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „în semn de apreciere pentru înalta ţinută morală şi profesională de care a dat dovadă, de-a lungul vieţii, în semn de profund respect pentru cutremurătoarele suferinţe îndurate în temniţele comuniste, precum şi pentru demnitatea şi curajul cu care a luptat pentru susţinerea valorilor democratice“, acelaşi titlu primindu-l alte 13 persoane.

Din păcate, fostul deţinut politic nu a reuşit să ajungă la Bucureşti pentru a participa la ceremonia de la Cotroceni, în numele său primind distincţia preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Octav Bjoza.
„Pentru mine acest gest înseamnă foarte mult, înseamnă că au recunoscut că am făcut tot ce am putut pentru ţara mea, pentru binele poporului ăstuia“,a declarat pentru Adevărul prof. Mihail Giuran, menţionând că starea de sănătate nu i-a permis să se deplaseze.

Este la current, în schimb, cu tot ce se întâmplă pe scena politică şi declară că: „Nu m-aşteptam să fim aşa de încurcaţi şi de pedepsiţi de conducătorii ăştia, care vor să facă numai rău ţării ăsteia“.

După conferirea distincţiei au reacţionat reprezentanţii Colegiului Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina, colegiu la care Mihail Giuran a predat limba engleză.

„Fost profesor al colegiului nostru cu multi ani in urma, detinut politic timp de 14 ani, supus unor suferinte greu de indurat in temnitele comuniste, domnul MIHAI GIURAN s-a intors din Marea Britanie in Slatina pentru a ne fi model. Model de demnitate si model de patriotism. Model de onoare si model de altruism, de o marinimie greu de egalat daca luam in calcul donatiile facute nou-nascutilor prematuri la Spitalul Judetean, locuintele personale pe care le-a oferit ca adapost unor familii nevoiase sau donatiile de carte in limba engleza facute Bibliotecii Judetene, bibliotecii CNIM, prietenilor si cunoscutilor.

Poate ca un joc al numerelor, dar, cu siguranta ca o obligatie morala, profesorul Giuran este azi unul din cei 14 cetateni medaliati anul acesta de Presedintele Romaniei cu prilejul zilei drapelului national.
Felicitari, domnule profesor, si multa, multa sanatate!“
, sunt cuvintele postate pe contul oficial de Facebook al colegiului slătinean.

Fostul deţinut politic a fost desemnat de către Primăria Slatina, în ianuarie 2017, Personalitatea Anului, fiind astfel răsplătit pentru gestul de a dona bani pentru achiziţionarea a două incubatoare pentru Maternitatea Slatina.

citeste totul despre: