Pesta porcină a ajuns la graniţa judeţului Olt. Lista localităţilor care intră sub supraveghere. Ce fac medicii veterinari

Pesta porcină a ajuns la graniţa judeţului Olt. Lista localităţilor care intră sub supraveghere. Ce fac medicii veterinari

Un caz de pestă porcină a fost identificat la limita judeţului Teleorman cu judeţul Olt, la Slobozia-Mândra FOTO: arhiva Adevărul

Pesta porcină africană a fost descoperită la resturile unui porc identificat într-o pădure din localitatea Mândra-Slobozia din judeţul Teleorman, la limita cu judeţul Olt,  mai multe localităţi din Olt intrând, din acest motiv, sub supraveghere începând de astăzi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile judeţene s-au întrunit miercuri-dimineaţă la Prefectura Olt, punând la cale planul de acţiuni având în vedere cele transmise de DSVSA Teleorman. Ieri, 16 octombrie, a fost transmisă o adresă din partea DSVSA Teleorman referitor la faptul că au fost găsite pe raza localităţii Slobozia-Mândra două cadavre de porci domestici neindentificaţi, abandonate în pădure, la unul din cei doi fiind confirmată prin buletinul de analiză emis de Institutul Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală pestă porcină africană.  Judeţul Olt, respectiv localităţile Scărişoara, Plăviceni, Jieni, Rusăneşti, Cilieni, Potlogeni, Tia-Mare, Doanca şi Izbiceni intră în zonă de supraveghere a focarului. Asta însemană că începând din această dimineaţă, echipe de medici veterinari oficiali din cadrul DSVSA Olt şi medici veterinari de liberă practică concesionari sunt în teren în aceste localităţi şi fac inspecţia clinică a tuturor gospodăriilor populaţiei în care există porci domestici.  Cu ocazia acestor inspecţii clinice, evident, se va face şi un recensământ al porcilor şi în consecinţă o verificare a existenţei crotalierii porcilor şi identificării în baza naţională de date. Deocamdată se face inspecţie clinică, în continuare teritoriul judeţului este indemn, nu este nici măcar o suspiciune, dar asta înseamnă supraveghere- inspecţii clinice în exploataţii non-profesionale, cu efectuarea recensământului animalelor, verificarea identificării şi introducerii în baza de date“, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul veterinar Venera Popa.

Conform datelor actuale, în localităţile în care s-a instituit supravegherea sunt aproximativ 3.000 exploataţii individuale, cu aproximativ 8.000 de porci, însă nu există nicio exploataţie comercială.

Având în vedere că în aceste localităţi supuse supravegherii nu a fost identificată boala, proprietarii animalelor le pot inclusiv sacrifica, însă acest lucru nu va mai fi posibil dacă pesta porcină africană trece „graniţa“ dintre cele două judeţe, nu pentru că ar exista un pericol în ceea ce priveşte sănătatea umană, fiind ştiut faptul că boala nu se transmite de la porc la om, ci pentru că virusul rezistă în carnea infectată luni de zile, indiferent că produsele rezultate în urma prelucrării sunt congelate, prelucrate prin fierbere, sărate, afumate etc., existând, astfel riscul contaminării, a mai precizat medicul veterinar Venera Popa.

De la începutul acestui an, prin institutul Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală, iar de la finele lunii septembrie, şi prin laboratorul propriu al DSVSA Olt, care a fost acreditat pentru prelucrarea probelor privind PPA, s-au analizat 841 probe din judeţul Olt, 265 prelevate de la porci provenind din gospodăriile populaţiei, 212 din exploataţii comerciale şi 364 probe de la mistreţi, toate fiind negative.

 

citeste totul despre: