Liftul nou de la spitalul din Slatina, stricat de muncitorii care au cărat materiale de construcţii: „N-a funcţionat  10 minute, a trebuit resetat“

Liftul nou de la spitalul din Slatina, stricat de muncitorii care au cărat materiale de construcţii: „N-a funcţionat  10 minute, a trebuit resetat“

Liftul nou a fost folosit constant de muncitori pentru a-şi căra materialele, iar altele sunt gata de transport FOTO: Alina Mitran

Muncitorii unei firme de construcţii care execută lucrări de reabilitare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina s-au apucat să care materialele cu un lift montat relativ de curând, folosit în acelaşi timp pentru pacienţi, mâncare, lenjerie etc. Liftul a cedat şi s-a blocat.

Blocajul a survenit în urmă cu două zile, după ce muncitorii care execută lucrări de interior la ultimul etaj al clădirii SJU Slatina cunoscută drept „corpul Medicală“ au cărat sacii de ciment cu liftul. La un moment dat acesta s-a blocat şi a fost nevoie de o resetare, personalul medical din secţiile care încă funcţionează în clădire (a fost mutată provizoriu doar secţia de la ultimul etaj, Oncologia, unde au loc la acest moment lucrări) fiind împiedicat să execute anumite activităţi.

„Nu e prima dată, s-a mai întâmplat şi în trecut. Iei frumos căruciorul cu mâncare şi-l urci pe scări, cu grijă mare, să nu se verse mâncarea, pentru că se transportă în oale care nu au capace care să se închidă ermetic. Mai greu e dacă ai pacienţi care nu se pot deplasa singuri...“, a declarat un angajat din cadrul uneia dintre secţiile din acest corp de clădire (aici funcţionează Secţia Medicală, Diabet şi Boli de Nutriţie, Gastroenterologia, Nefrologia, Oncologia -  în prezent mutată temporar într-un alt spaţiu).

„N-a funcţionat 10 minute, a trebuit resetat, ca urmare a urcării cu materiale de construcţie. Nu s-a depăşit greutatea, dar probabil nu a fost utilizat corect. Acum am dispus să nu mai fie folosit de către lucrători, să găsească o soluţie alternativă“, a declarat managerul SJU Slatina, Cătălin Rotea.

Materiale care îşi aşteaptă rândul să fie urcate cu liftul la etajul V

Liftul a fost schimbat anul trecut, când s-au cumpărat în total şase lifturi, cinci pentru blocul Materno-infantil şi cel în discuţie, costul total fiind de 1,7 milioane lei. Acelaşi lift este folosit pentru transportul pacienţilor, transportul hranei, transportul lengeriei de spital care merge la spălat, transportul deşeurilor medicale etc., totul, teoretic, conform unui orar afişat.

Pe de altă parte, constructorul care a câştigat ampla lucrare de reabilitare a clădirii Medicală, o lucrare în valoare de 4,8 milioane lei, are de montat în cadrul proiectului un lift exterior pentru care nu s-a realizat decât structura betonată de la bază, iar de câteva zile s-a adus în curtea spitalului structura metalică. Firma Ned Construct, din Craiova, ar trebui ca până în aprilie anul viitor să termine reparaţiile la întreaga clădire. Pentru etajul V, încă aflat în lucru, s-a avansat iniţial pentru execuţie  un termen de o lună şi jumătate de la începerea lucrărilor, depăşit în repetate rânduri, mai întâi din cauza problemelor de proiectare apărute.

Lucrările la montarea liftului exterior nu avansează 

„Ei au termen pentru întreaga clădire aprilie 2020“, a mai spus managerul Rotea. Ultimul termen transmis la Direcţia de Sănătate Publică pentru funcţionarea secţiei Oncologie, pe perioada lucrărilor, în corpul central al spitalului a fost 15 iunie 2019, însă cel mai probabil acesta va fi din nou depăşit.

Componentele scheletului metalic pentru liftul exterior au fost aduse de aproximativ două săptămâni în curtea spitalului, dar firma nu s-a apucat de montat

Clădirea aflată în reparaţii ar urma să fie legată de corpul central al spitalului printr-o pasarelă, astfel urmărindu-se în primul rând evitarea situaţiilor în care pacienţii sunt plimbaţi cu targa sau căruciorul prin curte, indiferent de vreme, dintr-o clădire în alta, pentru investigaţii în cadrul altor secţii. Lucrarea nu este, însă, parte a proiectului aflat în lucru, ci ar urma să fie scoasă la licitaţie luna viitoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările