Zsolt Torok a murit. Legendarul alpinist român a suferit un accident în Munţii Făgăraş

Zsolt Torok a murit. Legendarul alpinist român a suferit un accident în Munţii Făgăraş

Zsolt Torok FOTO Facebook

Zsolt Torok, unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români, a murit la vârsta de 45 de ani în urma unui accident suferit în timpul unei escaladări în Munţii Făgăraş.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Potrivit salvatorilor montani implicaţi în căutarea lui Zsolt Torok, cel mai probabil alpinistul, nefiind asigurat, a alunecat între stâncile unde a fost găsit. "S-a căutat cu echipe pedestre de salvatori montani şi jandarmi, dar din cauză că stânca era udă din cauza ploii nu s-a putut merge spre zona unde se bănuia că este. S-a survolat zona cu un elicopter MAI şi a fost reperat la est de vârful Negoiu, în muchia Fierăstrău. S-a apelat la un elicopter cu troliu pentru extragere, dar nu s-a reuşit, zona fiind foarte dificilă, cu abrupt stâncos. S-au introdus echipele de salvatori montani pentru a fi coborât până într-o zonă de unde poate fi troliat", a mai explicat Cristian Toma.

UPDATE Zsolt Torok era singur pe munte când s-a întâmplat tragedia. "A plecat singur de la Bâlea Lac. Urma să se întâlnească miercuri, 14 august, cu nişte prieteni în zona vârfului Negoiu. Azi, când prietenii au ajuns la refugiul Călţun, au găsit bagajul lui acolo şi au dat alarma", a declarat, pentru "Adevărul", salvamontistul argeşean Cristian Toma.Ştirea iniţială: După ce familia l-a dat dispărut, salvamontiştii din Sibiu şi Argeş au plecat sâmbătă, 17 august, în căutarea alpinistului Zsolt Torok.
 
În urma căutărilor au localizat un trup inert în zona Vârfului Negoiu, dar au sperat până în ultima clipă că nu este vorba de experimentatul om al muntelui.
 
Când echipele terestre, ajutate la căutare de un elicopter al Ministerului de Interne, s-au apropiat de victimă, temerile s-au adeverit. 
 
Salvamontistul argeşean Toma Cristian a confirmat, pentru "Adevărul", că victima este chiar Zsolt Torok (45 de ani).


Zsolt Torok este artizanul uneia dintre cele mai mai importante performanţe realizate vreodată în alpinismul românesc. La sfârşitul anului 2018, alături de colegii de expediţie Teofil Vlad şi Romeo Popa, a reuşit să escaladeze vârful Pumori (7.160 de metri) din Himalaya pe un traseu parcurs în premieră mondială. Pumori este considerat unul dintre cele mai greu de cucerit vârfuri montane din lume.

În afara reuşitei recente, Zsolt Torok are un palmares impresionant, pe care-l puteţi consulta AICI, fiind considerat unul dintre cei mai buni alpinişti români din istorie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările