Cardinalul Mureşan îi cere premierului Victor Ponta să condamne public „actele de agresiune si incitare la ură împotriva călugărilor greco-catolici de la Bixad“

Cardinalul Mureşan îi cere premierului Victor Ponta să condamne public „actele de agresiune si incitare la ură împotriva călugărilor greco-catolici de la Bixad“

Cardinalul i-a trimis premierului o scrisoare în care-şi spune nemulţumirile FOTO bru.ro şi ziarulatac.ro

Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România, îi cere prim-ministrului Victor Ponta să exprime public poziţia Guvernului faţă de problema de la Mănăstirea Bixad şi să condamne public, în numele Guvernului, „actele de agresiune şi incitare la ură interconfesională împotriva reprezentanţilor Bisericii Greco-Catolice prezenţi [...] la Bixad”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scrisoarea vine în urma evenimentelor petrecute pe data de 7 noiembrie la Bixad, judeţul Satu-Mare, când instituţii din subordinea Guvernului s-au implicat pentru a opri punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, de retrocedare a Mănăstirii din Bixad părţii greco-catolice.  Tot în aceaşi zi, când s-a încercat punerea în executare a hotărârii judecătoreşti, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române s-au organizat şi s-au opus retrocedării Mănăstirii Greco-Catolice strigând, printre altele, “Afară, catolicii din ţară”.  
 
“Pe toată durata încercării de punere în executare a acestei hotărâri, călugării greco-catolici prezenţi acolo pentru a intra în mănăstire au fost scuipaţi, huiduiţi, agresaţi, insultaţi şi ameninţaţi cu moartea doar pentru vina că au mers să îşi ia înapoi bunul confiscat de comunişti”, a spus Cardinalul Lucian.
 
Referitor la implicarea unor instituţii în oprirea acestei executări, pe data de 1 noiembrie a avut loc la Prefectura Satu Mare o întâlnire unde reprezentanţi ai acestor instituţii au rejudecat cazul Mănăstirii deja câştigat în justiţie definitive şi irevocabil şi au decis că hotărârea se va pune în aplicare numai “parţial”. Tot cu aceasta ocazie, Mircea Govor, presedintele PSD Satu Mare si vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a spus ca hotararea judecatoreasca in cauza “este un abuz. Patrimoniul revendicat de greco-catolici şi retrocedat în baza unei sentinţe judecătoreşti, este al Consiliului Judeţean.” 
 
Pe data de 7 noiembrie, exact in ziua cand se incerca executarea hotararii de retrocedare, Consiliul Judetean Satu Mare a dat in judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures pe motiv ca Manastirea Greco-Catolica din Bixad ii apartine.  
 
Manastirea din localitate a fost greco-catolica de la infiintare, iar in 1948 a fost confiscata de comunisti si inchisa. In 1992 Guvernul a dat o hotarare prin care unele imobile din cadrul Manastirii sunt retrocedate partii greco-catolice, hotarare care nici pana astazi nu a fost pusa in aplicare. 
 
“Imobilele care trebuiau executate nu sunt în proprietatea Statului, ci a Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş, care de ani de zile nu poate intra în posesia lor”, a spus Cardinalul Lucian. “Aceste imobile sunt ajutate să se degradeze pe zi ce trece cu scopul clar de a şterge urmele că Mănăstirea de la Bixad a fost greco-catolică.” 
 
“Modul în care instituţiile din subordinea Dumneavoastră au facilitat şi gestionat situaţia de la Bixad arată că în România nu se respectă dreptul de proprietate, libertatea religioasă şi hotărârile judecătoreşti atunci când vine vorba despre greco-catolici”, a afirmat Cardinalul Lucian in scrisoarea sa.
 
“Această atitudine discriminatorie a Guvernului este îngrijorătoare pentru statul de drept şi buna convieţuire dintre credincioşii diferitelor confesiuni”, a aratat Cardinalul.
 
„Atitudinea discriminatorie a Guvernului fata de greco-catolici rezulta si din spusele Domnului Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte – institutie aflata in subordinea directa a Primulului Ministru – care, dupa ce recunoaste intr-un interviu ca: “E adevărat, Biserica Greco-Catolică a fost desfiinţată de regimul comunist, care i-a luat tot”, cand vine vorba despre retrocedarea lor, acesta afirma ca acest lucru nu se poate face ”prevalându-te doar de dreptul de proprietate” ci trebuie sa se tina cont si de “nevoile comunitatii”.
 
Solutia propusa de Guvern prin vocea Domnului Victor Opaschi, cand vine vorba despre retrocedarea bunurilor confiscate de comunisti de la Biserica Greco-Catolica, este innaceptabila intr-un stat de drept. Nevoile unei majoritati sunt evident mai mari ca ale unei minoritati, dar acest lucru nu-i da drept majoritatii sa ia ce este al minoritatii sau sa nu dea inapoi ce s-a furat de la aceasta de un regim abuziv si criminal pe motiv ca cei jefuiti “sunt mai putini. Rolul principal al Guvernului este să aplice legea în mod egal pentru toată lumea, lucru care la Bixad nu s-a întâmplat”, a spus Cardinalul Lucian.  
 
“Atitudinea părtinitoare a persoanelor din subordinea Dumneavoastră a creat la Bixad o situaţie care putea degenera într-un conflict interconfesional în care oameni nevinovaţi să cadă victime”, a adaugat acesta. 
 
Cardinalul si-a incheiat scrisoarea adresata Premierul Ponta spunand: “Respectuos Vă solicit să exprimaţi public poziţia Guvernului faţă de implicarea instituţiilor din subordinea Dumneavoastră în oprirea executării unei hotărâri judecătoreşti şi să condamnaţi public, în numele Guvernului, actele de agresiune şi incitare la ură interconfesională împotriva reprezentanţilor Bisericii Greco-Catolice prezenţi joi la Bixad.”
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările