FOTO Marconst, firma de casă a UDMR, „abonată“ la contractele Primăriei Carei. Doar pentru realizarea unui parc a încasat 200.000 de euro

FOTO Marconst, firma de casă a UDMR, „abonată“ la contractele Primăriei Carei. Doar pentru realizarea unui parc a încasat 200.000 de euro

Peste 1 milion de lei alocaţi pentru amenajarea unui părculeţ

Primăria Carei a virat în contul unei societăţi “abonată“ la contractele din bani publici peste 1 milion de lei pentru amenajarea unui părculeţ din jurul monumentului din centrul oraşului şi pe deasupra, înainte ca lucrările să fie demarate. Este vorba despre firma de casă a UDMR, Marconst, a cărei administrator este UDMR-istul Antal Coloman, abonată la contractele de sute de mii de euro ale Primăriei.

Primăria Carei a dat firmei Marconst din Marghita circa 800.000 lei pentru amenajarea unui parc din centrul municipiului, plus încă 240.000 de lei pentru o alee de 660 mp, care a fost realizată în baza unui act adiţional la contractul iniţial dar, de această dată, fără a mai solicita avizul Consiliului Local.  Şi asta, pe lângă restul contractelor de sute de mii de euro adjudecate de Marconst, firma care câştigă majoritatea lucrărilor importante de pe raza municipiilor conduse de edili maghiari şi a cărui administrator este Antal Coloman, cunoscut ca finanţatorul UDMR în campaniile electorale.

Plata unor lucrări care nici nu începuseră

Firma de casă a UDMR, Marconst Marghita, încasează sute de mii de euro în urma contractelor atribuite de Primăria Carei, unde primar este UDMR-istul Eugen Kovacs.  Limitele legale ale celor doi actori principali au fost depăşite în cazul contractului de realizare a unui parc în centrul oraşului.  În 22 noiembrie 2012, o comisie a Primăriei, semnează un proces verbal de recepţie parţială a lucrărilor , după care este întocmită o factură în valoare de 798.797,47 de lei. Cu alte cuvinte, Primăria Carei a dat aproape 8 miliarde lei vechi pentru amenajarea a câtorva alei şi spatii verzi. Ba mai mult, în momentul semnării procesului verbal de recepţie parţială, firma nu realizase încă aproape nimic. Totuşi, din valoarea totală a contractului, Primăria Carei a girat în contul firmei suma de 644.191 lei,  în condiţiile în care stadiul lucrărilor era abia la început. Chiar si la data de 1 martie 2013, lucrările abia că erau demarate. Tocmai cu câteva zile înaintea sărbătoririi Centenarului Gheza Vida s-a procedat la scoaterea dalelor din faţa şi din jurul Monumentului Ostaşului Român, toate oficialităţile judeţene şi parlamentarii prezenţi traversând şantierul proaspăt deschis.

200.000 lei pentru  o fixarea unor dale

Municipalitatea a continuat relaţia preferenţială cu societatea bihoreană până când a părăsit limitele legalităţii pentru a doua oară, în vara anului 2013, când a întocmit un act adiţional conform căruia societatea Marconst urma să mai încaseze circa 240.000 de lei,  pentru fixarea de dale pe o porţiune de alee de doar câţiva metri care nu face însă parte din proiectul aprobat iniţial şi nici nu face obiectul unui proiect de hotărâre ce are avizul Consiliului Local Carei aşa cum ar fi legal. Apoi, la fel ca şi în cazul primului contract, şi de această data banii sunt giraţi în contul firmei în 1 august, chiar dacă recepţia lucrărilor executate a avut loc abia după 18 zile. S.C. Marconst S.R.L. a reuşit si performanţa de a amplasa dale pe o suprafaţă de 660 de metri pătraţi contra unei sume de 245.000 de lei, adică 372 de lei pentru un metru pătrat.

Ce spune primarul

Edilul şef al municipiului Carei. Eugen Kovacs, infirmă cele de mai sus. Acesta susţine că în Carei nu s-a plătit niciodată nici o lucrare înainte ca ea să fie recepţionată. În plus, acesta a declarat că societatea Marconst lucrează excelent şi că se prezintă la licitaţii cu cele mai mici preţuri. Acesta ar fi motivul pentru care este favorită atunci când vine vorba despre atribuirea unor lucrări mai importante de pe raza municipiului Carei.

„Nu este adevărat. Noi nu am plătit niciodată lucrări înainte de fi recepţionate, ci abia după ce am văzut şi rezultatul final. În plus pe mine asta mă interesează, rezultatul finale. Marconst lucrează excelent, nu am de ce să ma plâng. Lăsa-ţi-mi două zile la dispoziţie şi vă lămuresc în această privinţă“, a declarat primarul Eugen Kovacs.

A trecut deja o săptămână, dar primarul nu a mai văzut necesar să contacteze corespodenţii Adevărul pentru a lămuri această situaţie.

 

Surse din administrația locală susțin că primarul Eugen Kovacs se află în relații de prietenie cu Antal Coloman

Imagini din aceeasi galerie
  • Surse din administrația locală susțin că primarul Eugen Kovacs se află în relații de prietenie cu Antal Coloman
  • Așa arătau lucrările realizate de Marconst la începutul lunii martie, ele fiind achitate în noiembrie 2012
  • Aleea pentru care municipalitatea a alocat 240.000 de lei printr-un act adițional la contractul de 800.000 de lei
  • Factura conform căreia primarul a virat în contul firmei 60% din valoarea lucrării pe 22 noiembrie 2012
  • Membrii din comisia care au recepționat niște lucrări care erau abia la început în acel moment
  • Cele două facturi întocmite împotriva legii. Prima, de 240.000 lei, întocmită cu 19 zile înainte de recepție și a doua, de 644.000 lei, virată în contul firmei cu două luni înainte ca lucrarea de 800.000 de lei să înceapă
  • 1 august 2013- data la care a fost facturată lucrarea de 244.000 lei, chiar dacă recepția a avut loc pe 19 august 2013
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările