VIDEO Iniţiativă civică. Pescarii din Vâlcea au repopulat singurul lac din ţară unde se pescuieşte gratis

VIDEO Iniţiativă civică. Pescarii din Vâlcea au repopulat singurul lac din ţară unde se pescuieşte gratis

Repopulare cu peşte a Lacului Ostroveni - Căcăcioasa din Râmnicu Vâlcea de către pescari - iniţiativă civică Foto colaj

Pescarii din Râmnicu Vâlcea au avut iniţiativa de a repopula cu peşte un lac aflat la periferia oraşului, parte a Complexului de Agrement Ostroveni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mihai Dragomir este numele celui care a avut iniţiativa proiectului prin care s-a urmărit repopularea Lacului Ostroveni din Râmnicu Vâlcea. Acesta s-a înconjurat de câţiva buni prieteni: Mădălin Olaru şi Cristi (Congo), iar cu ajutorul donaţiilor primite de la pescari, magazine de pescuit, dar şi a celor de la Roata Populărilor, a reuşit să ducă ideea la bun sfârşit. 

Acţiunea de strângere de fonduri a avut loc prin intermediul reţelelor de socializare, motiv pentru care banii au venit din toate colţurile ţării. A fost nevoie de aproximativ cinci luni pentru a se realiza acest proiect.
 
Zeci de oameni s-au strâns în jurul acestei iniţiative, fiecare contribuind cu cât a putut, bani cu ajutorul cărora s-au putut cumpăra peste 450 de kilograme de puiet de peşte - crap şi fitofag - de la Ferma Piscicolă Ciocăneşti din Călăraşi. 
 
Cu acest peşte a fost repopulată Balta Ostroveni, cunoscută printre localnici drept „Căcăcioasa”. Lacul face parte din Complexul de Agrement Ostroveni, unde se află şi cel mai mare ştrand cu apă sărată din regiune - „Marea Olteniei”, administrat de Primăria Râmnicu Vâlcea.
 

„Am vrut să arătăm că şi pescarii trebuie să se implice”

„Le mulţumim inclusiv doamnelor, pentru că avem printre noi şi pescăriţe, dar şi copiilor, viitorii mari pescari, care sperăm să preia proiectul pe viitor, să-l ducă mai departe”, au declarat organizatorii într-un clip pe care l-au postat ulterior pe You Tube şi care surprinde întreaga acţiune, inclusiv deplasarea la Ciocăneşti, facturi, liste cu donatorii, imagini cu popularea lacului şi cu organizatorii acţiunii de la Vâlcea.  
 
Repopularea cu peşte a Lacului Ostroveni (Căcăcioasa), din Râmnicu Vâlcea, de către pescari - iniţiativă civică. Sursa You Tube
 
„Am vrut să arătăm că şi pescarii trebuie să se implice în astfel de acţiuni de repopulare şi ajutare a faunei piscicole, precum cea din oraşul nostru. Cred că această baltă este singura din întreaga ţară unde pescuitul recreativ se practică total gratuit”, au mai mărturisit iniţiatorii acţiunii organizată în premieră la Vâlcea, care şi-au exprimat rugămintea către confraţii pescari, care vor pescui pe Lacul Ostroveni ,de „a nu reţine peştele sub dimensiune”, pentru că: „Am vrea să ne bucurăm (de pescuit - n.r.) şi în anii viitori”.
 
Lacul Ostroveni - „Căcăcioasa”, din Râmnicu Vâlcea, foto: Adevărul
 

„Roata populărilor” şi puterea exemplului

 
Ideea a fost preluată de la iniţiatorii „Roţii populării”. Sătui de impasibilitatea, de lipsa de implicare a instituţiilor statului, patru pescari profesionişti: Ştefan Matei, Streche Daniel, Mihai Bogdan Andriescu si Alin Vasile au decis în primăvara acestui an să repopuleze apele sălbatice ale ţării. Într-o lună au mobilizat pe Facebook întreaga suflare din ţară şi din afara graniţelor să doneze pentru minim 5 populări.
 
Repopulare cu peşte a Lacului Ostroveni - Căcăcioasa din Râmnicu Vâlcea de către pescari - iniţiativă civică Foto captură video
 
„Roata s-a pus în mişcare. Şi s-a pus bine de tot din prima”, a recunoscut Daniel Streche care a vorbit despre puterea exemplului care a pus în mişcare toate categoriile de pescari, de la începători,  la profesionişti, baboieri, spiningari etc.. „Nu obligăm pe nimeni! Nu reproşăm nimic nimănui! Fiecare face ce îi dictează conştiinţa!... Răspunsul pentru unii oameni poate îl vom da peste câţiva ani, când, poate, se vor vedea nişte rezultate! Când poate copiii noştri se vor bucura de roadele nebuniei noastre! Nu se ştie niciodată! Încercăm!... Cei din străinătate au răspuns incredibil de frumos! Aş putea spune că au dat tonul!”, şi i-au urmat şi pescarii din ţară, alături de magazine care au sponsorizat acţiunea. „Pe viitor roata asta ar putea schimba multe!”, fapt deja dovedit şi prin acţiunea de la Vâlcea. 
 
Repopulare cu peşte a Lacului Ostroveni - Căcăcioasa din Râmnicu Vâlcea de către pescari - iniţiativă civică Foto captură video
 
„Am renunţat să mai aşteptăm! O facem de prea mult timp! Sunt mult mai multe de făcut! Dar cu fiecare picătură pusă în plus putem umple paharul!”, au mai spus convinşi iniţiatorii acţiunii „Roata populărilor”.
 
Repopulare cu peşte a Lacului Ostroveni - Căcăcioasa din Râmnicu Vâlcea de către pescari - iniţiativă civică Foto captură video
 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 
 
 
 
 
  

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările