Râmnicu Vâlcea:Statul ajută combinatul Oltchim să preia petrochimia de la Arpechim

  În prezent, combinatul funcţionează la 40% din capacitate. Din cei peste 3.000 de angajaţi, 800 de oameni sunt  în şomaj tehnic. Ei vor reveni la muncă în luna septembrie.

   Premierul Emil Boc împreună cu miniştrii Economiei şi Transporturilor, Adriean Videanu şi Radu Berceanu şi secretarul de stat al Ministerului Finanţelor au vizitat,  astăzi, combinatul SC Oltchim S.A. din Râmnicu Vâlcea. În urma vizitei primul –ministru a declarat că Oltchim e cel mai important producător de produse chimice din Europa şi că asigură peste 10.000 de locuri de muncă, pe Platforma Chimică. „În urma discuţiilor am luat trei decizii. Prima e că dăm undă verde pentru garanţia de stat de 50 de milioane de euro pentru achiziţionarea petrochimiei de la Arpechim. În acest fel salvăm şi Arpechim şi sprijinim şi Oltchim. Sperăm ca la sfârşitul acestei luni, procesul de preluare al Arpechim să fie încheiat”, a declarat primul-ministru. Miercuri, 15 iulie, în şedinţa de Guvern va fi promovat şi un memorandum prin care societăţii i se va oferii peste 400 de milioane de euro pentru procesul investiţional, cu o garanţie de stat de 80%. „Combinatul are posibilitatea, printr-un plan coerent, să devină un investitor strategic în domeniu, nu numai în România, ci şi pe întreaga piaţă din Europa. Sper că prin acest semnal al Guvernului să dăm impulsul necesar băncilor care se află în discuţii cu Oltchimul, să ştie că au sprijinul Guvernului, iar în raportul cu Comisia Europeană avem determinarea de a respecta cadrul europea”, a spus Boc. Prin memorandumul care va fi adoptat săptămâna viitoare se va realiza şi conversia datoriilor în acţiuni către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Directorul Roibu e în şomaj tehnic


   Din cei 3.600 de angajajaţi ai combinatului, 1.400 vor intra în şomaj tehnic, prin rotaţie, până în luna septembrie. „În prezent sunt 800 de oameni în şomaj tehnic, care vor reveni la servici în luna septembrie. De o luna jumătate, şi eu sunt în şomaj tehnic în funcţia de director al grupului Oltchim, dar sunt în continuare preşedintele consiliului de administraţie. Nu au plecat toţi 1.400, pentru că foarte mulţi sunt în concedii în această perioadă conform planificărilor”, a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim. Tot acesta a precizat că dacă oamenii nu intrau în şomaj tehnic societatea trebuia să diminueze salariile, la tot personalul, la 85%. Stând acasă, salariaţii primesc aproape 90% din salariu, întrucât nu li se opresc impozitele la stat. În prezent, societatea funcţionează la o capacitate de 40% pentru că nu mai are materiile prime de baza (etilena şi propilena) din cauza închiderii Arpechim-Piteşti. Cifra de afaceri pe lună e de aproximativ 20 de milioane de euro, faţă de 50 de milioane de euro cât era normal. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: