Cel mai spectaculos domeniu schiabil din România şi lecţiile învăţate din mers FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domeniul schiabil Vidra Transalpina Voineasa din judeţul Vâlcea Foto Instagram Dream Experiences
Domeniul schiabil Vidra Transalpina Voineasa din judeţul Vâlcea Foto Instagram Dream Experiences

Cel mai spectaculos domeniu schiabil din România, Transalpina - Voineasa, atrage din ce în ce mai mulţi turişti, dar şi atenţia promotorilor de travel, după un sezon început cu întârziere şi lecţii învăţate din mers.

Domeniul schiabil Transalpina - Voineasa, de la Vidra - Obârşia Lotrului din judeţul Vâlcea capătă din ce în ce mai mult atenţia iubitorilor sportului alb şi al entităţilor care se ocupă de travel şi promovare, având de recuperat destul de mult faţă de alte pârtii din ţară deschise la timp. 

Noii administratori par dispuşi să înveţe rapid din greşeli şi să exploateze potenţialul incredibil al zonei. După deschiderea târzie, problemele inerente cu vreme, dar şi cu pârtiile, se pune accent pe corectarea greşelilor, distracţie şi voie bună.

GALERIE FOTO CU IMAGINI DE LA DOMENIUL SCHIABIL TRANSALPINA - VOINEASA, DIN VÂLCEA

Spre exemplu, după petrecerea de la finalul primei săptămâni de la inaugurare, când restricţiile legate de pandemie au fost respectate doar parţial, distracţia va continua şi la finele acestei săptămâni, aşa cum se doreşte să se întâmple pe parcursul, cel puţin, al  următoarelor două luni dacă, bineînţeles, şi vremea va permite acest lucru. 

Aşadar, weekendul 13 - 14 februarie începe la Domeniul schiabil Transalpina „cu vibe” asigurat de DJ Bobby White şi tech house live mix: „Combatem frigul şi vântul cu sound-ul care te face să salţi şi atmosfera care te încălzeşte”, promit administratorii pârtiilor.

Cât despre promovare, un blog de turism a realizat o filmare şi imagini, postate pe reţelele de socializare, menite să demonstreze de ce anume domeniul este considerat cel mai spectaculos din România: „Am admirat minute întregi această panoramă superbă. Noi ne-am îndrăgostit. Elveţia, Austria? Nu! Probabil cea mai spectaculoasă staţiune de schi din România, cel puţin din punct de vedere al cadrului natural: bine te-am găsit, Domeniul schiabil Transalpina - Voineasa!”, au recunoscut reprezentanţii „Dream Exeperiences” când au dat cu ochii de pârtiile de lângă Lacul Vidra. 

„O super experienţă”

Clipul postat pe You Tube, care se regăseşte şi pe Facebook şi Instagram, vine însoţit şi de o scurtă prezentare a domeniului schiabil, în română şi engleză, din care nu lipsesc detaliile tehnice, căile de acces în zonă, facilităţile şi posibilităţile de cazare: 

„O super experienţă pe unul dintre cele mai spectaculoase domenii de schi din România, cel puţin din punct de vedere al peisajului. Vezi şi tu cum arată Domeniul Schiabil Transalpina Voineasa şi urmăreşte postările noastre pentru mai multe detalii legate de fiecare destinaţie în parte. Câteva detalii tehnice de aici: trei pârtii deschise - gondolă, teleschi 1, teleschi 2; cea mai lungă pârtie aproximativ 3 km  - gondolă + teleschi 1 -, coborâre de la 1974 m la 1320. Căi de acces: 1. dinspre Petroşani - Obârşia Lotrului - Domeniul Schiabil Transalpina - 37 km, aproximativ o oră; până la Jieţ drumul este foarte ok, iar apoi urmează o porţiune provocatoare cu multe gropi; drumul este curăţat frecvent; 2. dinspre Râmnicu Vâlcea / Sibiu - Brezoi - Voineasa - Domeniul Schiabil Transalpina - 70 km, o oră 20 minute din Brezoi. Servicii de: parcare - 20 lei / zi; încheiere echipament, şcoală de schi; zone cu mâncare şi băuturi. Costuri: o urcare cu telecabina costă 25 lei/adult, iar dacă doreşti să schiezi, preţurile sunt următoarele: adult o zi - 110 lei, Elev (7 - 14 ani) - 65 lei, iar pentru copii sub 7 ani - 25 lei! Rezervaţi din timp cazare, opţiunile nefiind foarte multe. Exemple de unităţi de cazare aproape de pârtie (netestate personal): Hotel Alpin, Hanul Haiducilor, Pensiunea Transalpina Lac, Pensiunea Vânătorul, Vile Enduro, Vila Răzvan şi Vidra (ultimele două se închiriază integral). Atenţie! Fiecare zi de marţi e destinată reviziilor tehnice!”, precizează cei de la Dream Experiences.

Dâmburile le-au dat dureri de cap schiorilor: „Arată ca după război”

După prima săptămână, de la inaugurare, în care foarte mulţi schiori au reclamat calitatea pârtiilor, administratorii au încercat să remedieze situaţia: 

„Nopţi albe la Transalpina pentru dimineţi albe: tunurile dau şarje de zăpadă, lanciile cern fin, iar ratrack-ul nivelează... Pentru că şi noi ne dorim, pentru că şi voi vreţi, pentru că toţi avem un weekend în faţă plus încă două luni de iarnă în care avem nevoie unii de alţii... vă aşteptăm şi cu zăpadă artificială... muncim cu determinare până la zori să facem provizii de artificială, să avem un sezon până târziu în primăvară; suntem hotărâţi să folosim fiecare moment propice să vă aşternem cel mai temeinic strat”, sună câteva dintre postările echipei care se ocupă de pagina oficială a administraţiei pârtiilor Domeniului public schiabil Transalpina.  

Starea pârtiilor la zi se poate vedea din clipul ataşat: Sursa Facebook Domeniul schiabil Transalpina - Voineasa   

„Faceţi ceva cu pârtia, bateţi mai bine zăpada, să nu se mai creeze acele dâmburi, mai ales în porţiunile dificile... În cei 7 ani (8 ani - n.r.) de existenţă, pârtia nu a fost niciodată aşa... Nu e coadă, nici aglomerat pe pârtie, nu e nici pârtie. La 10:45 arată ca după război, plină de dâmburi... În partea de jos încep să apară zone cu piatră şi pământ, s-ar mai putea aduce nişte zăpadă acolo. Luaţi criticile în mod constructiv!... Nu am văzut-o niciodată în această stare chiar în condiţii meteo mult mai potrivnice. Nu sunt un cârcotaş, dar ţin foarte mult ca această pârtie să evolueze, nu să gonească iubitorii sportului alb”, au sunat câteva dintre nemulţumirile schiorilor pe această temă, din prima săptămână.

Unii dintre schiori au detaliat: „Am fost la prima oră, primele ture (3 - 4) au fost superbe, pârtia era perfect nivelată, ca un covor. Treptat, în mod normal, a început să se adune zăpadă, însă de la 12:30 - 13:00 pârtia era imposibilă, în anumite porţiuni - cele două porţiuni abrupte şi înguste. Schiatul printre asemenea dune de zăpadă nu mai este o plăcere şi nu mai ţine de nivelul schiorului”, povestea Ştefan din Sibiu.

Alţii au căutat să găsească explicaţii şi soluţii la problemă: „Plăcile ca plăcile, dar oamenii nu înţeleg că peste dâmburi trebuie să treci chiar cu schiurile: te foloseşti de ele şi faci întoarcerea fix în vârful dâmbului, aşa e tehnica corectă. Mulţi văd dâmbul, îl ocolesc şi fac curba în jurul lui circular. Se formează poteci şi par mai mari dâmburile. Se mai formează şi pentru că mulţi merg doar în frână. Pârtia este abruptă şi le e teamă să dea tare. O mare majoritate merge foarte prost. La Păltiniş, unde este un grad mai mic de înclinare şi un număr mai mare de schiori slab pregătiţi, de ce nu se strică? Pentru că nu se merge înfrânat tot timpul şi nu apare efectul de placă. Pe pârtia asta e veşnic povestea aceasta, indiferent de temperatura de afară şi grosimea stratului de zăpadă. Degeaba se bate zilnic cu ratrakul”, a fost de părere Maria.

33 de accidente pe pârtiile de la Transalpina, în prima săptămână

Legat de deschiderea tardivă a pârtiilor, iubitorii sporturilor de iarnă au propus ca pe viitor să se ia în considerare posibilitatea de a se remedia şi această problemă: „Nu e ok că nu te poţi baza pe un sezon complet, deschid la 1 februarie şi deja în martie rişti să nu mai fie mulţi turişti. Poate vor găsi o cale să acopere mai multe luni, dar în ultimii ani aşa a fost mereu situaţia”.

Nu toţi vizitatorii s-au arătat deranjaţi de probleme. Spre exemplu, Oriana din Mureş s-a arătat încântată de faptul că autorităţile tratează civilizat regulile de protecţie pandemică: „Din experienţa personală pot spune că încă nu am văzut alt loc în care să-ţi se amintească mai des să porţi masca! Supraveghetorii de la gondolă menţionează la un interval de câteva minute celor de la coadă să poarte masca, iar pe lungimea cozii mai vin jandarmii şi atenţionează! Unii oameni o pun şi o dau jos, apoi, nu poate cineva să vină să le-o tragă la fiecare în parte peste nas şi gură! Până şi în supermarketuri se pot vedea mai mulţi cu masca purtată necorespunzător”. 

Acelaşi lucru l-a remarcat şi Emanuel: „Am fost in weekend. Jandarmii şi personalul de la telecabină au fost foarte ok, au atras atenţia asupra regulilor, cu politeţe şi fiind rezonabili, fără atitudini exagerate, cum ar fi fain să vedem peste tot în ţară.”

Problema dâmburilor, dar şi a lipsei de experienţă a unora dintre turişti, şi nu numai, par să-şi fi spus cuvântul doar în prima săptămână de la deschiderea pârtiilor de la Transalpina - Voineasa când salvamontiştii voluntari au avut parte de 33 de intervenţii care au presupus acordarea primului ajutor şi transportul accidentaţilor, până la bază, de unde au fost preluaţi o parte dintre ei de ambulanţă.

Vă mai recomandăm şi:

Petrecere pe pârtiile de la Transalpina, fără restricţii: „Atmosferă de Braşov pe o pârtie ca-n Elveţia” FOTO VIDEO

Pârtiile celui mai modern domeniu schiabil din ţară, închise la scurt timp după inaugurare: „Nu avem pile la Cel de Sus“ VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite