Zeci de elevi de la Colegiul Militar din Breaza au COVID-19. De vină ar putea fi „ziua porţilor deschise”

Zeci de elevi de la Colegiul Militar din Breaza au COVID-19. De vină ar putea fi „ziua porţilor deschise”

Elevii Colegiului Militar ”Dimitrie Cantemir” Breaza FOTO Facebook/cantemircml

Zeci de elevi, profesori şi cadre militare de la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, judeţul Prahova, sunt infectaţi cu noul coronavirus. 17 din cei 36 de elevi cu COVID-19 au fost internaţi în spital. Boala a mai afectat şase profesori şi două cadre militare

Ştiri pe aceeaşi temă

Liceul militar din Prahova este închis din data de 11 noiembrie, iar cei mai mulţi dintre liceeni au fost trimişi acasă, cursurile desfăşurându-se în sistem on-line. În campus au mai rămas doar 19 elevi care se află în caratină pentru o perioadă de 14 zile, în spaţii special amenajate.

Primul focar de COVID-19 a fost descoperit încă de la începutul anului şcolar. Pe 15 septembrie, şapte elevi din clasele a IX-a, a XI-a şi a XII-a au fost depistaţi pozitiv, iar cursurile au trecut pentru o perioadă din scenariul verde în sistem on-line. Elevii însă au rămas în campus şi participau la ore din camera de cămin, folosind tabletele puse la dispoziţe de unitate de învăţământ.

Acest prim impas a fost depăşit pentru ca la începutul lunii noiembrie să izbucnească din nou un focar mult mai mare de data aceasta. Potrivit unor surse medicale, începând cu data de 31 octombrie, la Spitalul Municipal din Câmpina au început să fie aduse „plutoane” de elevi din liceul militar din Breaza, cei mai mulţi cu forme uşoare ale bolii, dar cu stare febrilă.  O parte dintre aceştia au rămas internaţi la secţia de pediatrie a spitalului, iar restul au fost trimişi la unitatea militară, unde erau supravegheaţi de medicul şcolii.

Surse din cadrul liceului au explicat pentru „Adevărul” că numărul de cazuri în rândul cadeţilor ar fi explodat după weekendul din 23-24 octombrie, când ar fi fost organizată un fel de „ziua porţilor deschise”, iar părinţii, prietenii sau rudele au putut să-i viziteze pe elevii de la Breaza.

FOTO Facebook/cantemircml

Întâlnirea rude-elevi a avut loc cu respectarea normelor de protecţie, spune Graţiela Mihăescu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar.

„Elevilor li s-a dat aprobare să primească vizite de la părinţi, cu păstrarea distanţei fizice, fără îmbrăţişări, strângeri de mână, iar portul măştii a fost obligatoriu”, potrivit purtătorului de cuvânt al colegiului.

Fiind vorba despre o şcoală cu profil militar, elevii care învaţă la Colegiul „Dimitrie Cantemir” din Breaza au un statut special. Pe parcursul anului şcolar rămân în căminele liceului şi nu au voie să părăsească şcoala fără aprobare din partea superiorilor.

Toţi elevii au fost testaţi la începutul anului şcolar

La începutul acestui an şcolar, din cauza pandemiei de COVID-19, toţi elevii care s-au întors la cursuri în septembrie au fost testaţi înainte de a intra la cursuri. Accesul în incinta campusului militar a fost făcut în etape, fiecare an şcolar într-o zi anume, tocmai pentru a se evita aglomeraţia, a precizat Aurel Soare, directorul civil al Colegiului Militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza.

Potrivit acestuia, elevii claselor a IX-a au intrat în şcoală în data de 10 septembrie, pe 11 septembrie au fost chemaţii elevii de clasa a XII-a, pe 12 septembrie, clasele a X-a, iar pe 13 septembrie, clasele a XI-a. Teoretic, nimeni nu a intrat infectat în şcoală în septembrie. Virusul însă nu a putut fi ţinut departe, iar pe final de octombrie, început de noiembrie zeci de elevi au fost infectaţi, cu toate mărurile de protecţie impuse, cel puţin la nivel declarativ.

FOTO Facebook/cantemircml

Cu toate aceste restricţii, activităţile specifice unei şcoli militare, dar şi competiţii între elevi au continuat să fie organizate. Pe pagina de Facebook a Colegiului Militar de la Breaza sunt publicate o serie de fotografii surprinse la evenimente organizate în curtea liceului cu ocazia Zilei Armatei Române. „Am avut deosebita onoare de a participa, cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României, la competiţia de drill”, este mesajul unei eleve postat pe pagina de Facebook a Colegiului Militar în data de 28 octombrie, cu puţin timp înainte ca focarul de COVID-19 să ia amploare.

FOTO Facebook/cantemircml

Preşedintele Klaus Ihannis anunţa în 5 noiembrie că toate şcolile din România vor trece în sistem on-line. Colegiul Militar de la Breaza, cum de altfel şi toate şcolile cu acest profil din ţară, au trecut în scenariul roşu, trimiţând elevii acasă, aproape cu o săptămână mai târziu faţă de şcolile civile.

”Din dispoziţia ministrului apărării naţionale, (…) prin ordin al şefului Statului Major al Apărării se suspendă în mod eşalonat, începând de miercuri, 11 noiembrie, activităţile educaţionale care impun prezenţa fizică a elevilor”, a precizat Graţiela Mihăescu, prutătorul de cuvânt al colegiului militar din Breaza.

Ordinul şefului Statului Major a fost dat în 11 noiembrie, dar elevii au plecat pe rând acasă, nu toţi în ziua respecitvă.

În prezent, liceenii militari  continuă cursurile în format online de la domiciliu, cu excepţia elevilor aflaţi în izolare şi carantină în colegiu. În anul şcolar 2020-2021, în Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” au fost înmatriculaţi 472 de elevi.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Covor de flori şi de lumânări aprinse în faţa liceului din Suceava, pentru directorul răpus de COVID-19: „Un munte de om, un munte de suflet”

Unul dintre cele mai mari licee din Prahova, închis din cauza cazurilor de COVID-19. În aceeaşi situaţie se află şi alte şcoli din comuna Gorgota

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările