REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Examenul de Bacalaureat la Limba Română, proba scrisă, din Prahova, între bursa zvonurilor cu Marin Preda sau Caragiale şi cruda realitate, poezia FOTO

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Examenul de Bacalaureat la Limba Română, proba scrisă, din Prahova, între bursa zvonurilor cu Marin Preda sau Caragiale şi cruda realitate, poezia FOTO

Poezia simbolistă sau modernistă nu le-a picat deloc bine candidaţilor din Ploieşti care aşteptau un roman la subiectul III. FOTO Dana Mihai

Absolvenţii clasei a XII-a au susţinut luni,1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română, la examenul de Bacalaureat 2013. Adevarul.ro va publica, luni, rezolvarea subiectelor la Bac 2013, pe care le va rezolva şi dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate

Ştiri pe aceeaşi temă

Examenul de Bacalaureat 2013 a continuat luni, 1 iulie, cu proba scrisă la Limba şi Literatura Română, la care au fost aşteptaţi să participe 7.205 elevi din Prahova. Subiectele la Bac 2013 sunt publicate pe adevarul.ro, rezolvate şi dezbătute în direct, în mai multe emisiuni dedicate examenului de Bacalaureat 2013, cu profesori.

Emisiunile despre proba scrisă la Limba şi Literatura Română la Bac 2013 sunt transmise luni, 1 iulie, pe adevarul.ro, începând cu orele 10.00, 12.00 şi 15.00, şi vor putea fi urmarite in direct pe site-ul adevarul.ro. Totodată, emisiunile cu specialiştii în Educaţie vor putea fi urmărite la orice oră de cititorii adevarul.ro, fiind păstrate în arhiva site-ului.

6.098 de absolvenţi de clasa a XII-a din Prahova (dintr-un total de 7.205 înscrişi la probele de bacalaureat, diferenţa fiind reprezentată de cei care au deja promovat examenul scris de limbă şi literatură română în promoţiile anterioare), au fost aşteptaţi luni la prima probă scrisă a bacalaureatului de vară din acest an. Majoritatea, adică 5.072, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Prahova, sunt de la profilul real, iar alţi 825 de la profilul uman şi cel pedagogic.

Departajarea acestora a fost importantă din perspectiva subiectelor diferite pe care le-au primit la proba scrisă de luni. Deşi au avut de tratat curente literare diferite, modernismul şi simbolismul, atât absolvenţii de real cât şi cei de uman au primit, cu destul de multă dezamăgire, la subiectul III, poezia.

Şi aceasta cu atât mai mult cu cât duminică noaptea, potrivit unei burse a zvonurilor din Ploieşti, toată lumea a repetat comediile lui Caragiale, „Enigma Otiliei“ a lui Călinescu şi „Moromeţii“ lui Marin Preda. „Se ştia că ne va pica Marin Preda sau Caragiale, toată lumea are o rudă prin minister şi aşa s-a făcut telefonul fără fir până la Ploieşti. Cel mult ne aşteptam la un alt roman, în nici un caz poezia, a picat şi anul trecut, şansa era foarte mică“, ne-a spus ce s-a întâmplat de nu a reuşit să scrie nici măcar un rând un absolvent care a susţinut bac-ul la centrul de examinare „Nichita Stănescu“ din Ploieşti.

Iar teoria conspiraţiei a continuat cu alte scenarii la fel de malefice venite din partea oficialilor din Educaţie. „Probabil că s-a aflat că ştim subiectele şi luni dimineaţă ne-au dat de la minister pe cele de rezervă. Poezia nu figura pe nici o listă“, vorbeau şi alţi candidaţi de la centrul din Ploieşti.

Trei candidaţi eliminaţi din examen

De aceeaşi părere erau şi mai mulţi părinţi veniţi să-şi susţină copiii, din faţa liceului. În cele câteva ore câte le-au petrecut pe o bancă, plini de emoţii după ce au aflat subiectele, părinţii au ajuns şi ei la concluzia că oficialii din Ministerul Educaţiei sunt de vină.

Am un copil bine pregătit, l-am dus şi la meditaţii, dar ştiu sigur că nu se aştepta la poezie. Este foarte importantă şi nota obţinută la examen, nu doar promovarea lui, pentru admiterea la facultate. Un subiect de genul acesta le va scădea multora mediile. Nu ştiu ce se întâmplă cu bac-ul din ultimii ani, parcă cei de la minister vor să-i calce pe cap pe copii“, era dezamăgită o mămică ce îşi aştepta fata să iasă de la probă.

Trei candidaţi din Prahova au fost eliminaţi la proba scrisă de luni, pentru tentativă de fraudă, câte unul de la centrele de examinare „Toma Socolescu“ din Ploieşti, din Măneciu şi Sinaia.

Anul trecut, promovabilitatea la examenul de bacalaureat din Prahova a fost, în prima sesiune, de 45,49% şi de la 46,7%, după rezolvarea celor peste 2.100 de contestaţii. În 2012, s-a înregistrat o singură medie de 10, obţinut de Irina Alduca, absolventă a Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza“ din Ploieşti.

Examenul de Bacalaureat 2013 a continuat luni, 1 iulie, cu proba scrisă la Limba şi Literatura Română, la care au fost aşteptaţi să participe 7.205 elevi din Prahova. Subiectele la Bac 2013 sunt publicate pe adevarul.ro, rezolvate şi dezbătute în direct, în  mai multe emisiuni dedicate examenului de Bacalaureat 2013, cu profesori.

Emisiunile despre proba scrisă la Limba şi Literatura Română la Bac 2013 sunt transmise luni, 1 iulie, pe adevarul.ro, începând cu orele 10.00, 12.00 şi 15.00, şi vor putea fi urmarite in direct pe site-ul adevarul.ro. Totodată, emisiunile cu specialiştii în Educaţie vor putea fi urmărite la orice oră de cititorii adevarul.ro, fiind păstrate în arhiva site-ului.

 

Pe aceeaşi temă

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 PLOIEŞTI / adevarul.ro publică luni rezolvarea subiectelor de la proba scrisă la Limba Română - Elevii sunt dezamăgiţi, profesorii consideră cerinţele de dificultate medie UPDATE

SUBIECTE BAC 2013 / 7.205 de elevi din judeţul Prahova dau luni examenul de Bacalaureat la Limba Română, proba scrisă

 

Dezamăgire la ieșirea din sălile de examen de la Colegiul Nichita Stănescu din Ploiești. Candidaților nu prea le-a plăcut poezia. FOTO Dana Mihai

Imagini din aceeasi galerie
  • Dezamăgire la ieșirea din sălile de examen de la Colegiul Nichita Stănescu din Ploiești. Candidaților nu prea le-a plăcut poezia. FOTO Dana Mihai
  • Proba de limba română le-a dat din nou emoții candidaților. FOTO Dana Mihai
  • Părinții emoționați au fost la fel de dezamăgiți de subiectele extrase la Ministerul Educației. FOTO Dana Mihai
  • Doar o țigară i-a mai calmat pe candidați la ieșirea din sălile de examen. FOTO Dana Mihai
  • Candidații au încercat să-și liniștească părinții în legătură cu subiectele. FOTO Dana Mihai
  • Chiar dacă era prea târziu, unii candidați au răsfoit la ieșire materialele pe care nu apucaseră să le învețe. FOTO Dana Mihai
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: