Ce poţi păţi dacă refuzi să te legitimezi în faţa unui poliţist sau dacă eşti prins consumând alcool pe stradă

Ce poţi păţi dacă refuzi să te legitimezi în faţa unui
poliţist sau dacă eşti prins consumând alcool pe stradă

Poliţistul nu este obligat să prezinte legitimaţia de serviciu dacă este îmbrăcat în uniformă

Orice cetăţean care se află pe teritoriul României are obligaţia legală de a se legitima în faţa unui poliţist care îi solicită prezentarea unui act de identitate, în caz contrar legea prevede amendă contravenţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legea 61/1991, care se referă la sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii si linistii publice, nu prevede în mod explicit un motiv anume pentru care un poliţist să aibă dreptul să legitimize o persoană. În textul legii este prezentă totuşi sintagma “la invitaţia justificată” a poliţistului, fără a se oferi alte detalii legate de cauzele care pot determina un om al legii să solicite buletinul unui cetăţean sau să-l cheme la sediul Poliţiei.

Articolul 2 din legea menţionată anterior prevede că se consideră “contravenţie refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmarire penala sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

Atunci când o persoană refuză să se legitimeze, poliţistul are dreptul legal să o sancţioneze cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei.

Important de precizat este şi faptul că cea mai mare amendă nu o poate primi cel care refuză să se legitimeze, ci cel care împiedică un poliţist să ceară actele de identitate unui cetăţean. Conform legii, amenda în astfel de cazuri poate ajunge şi până la 6.000 de lei.

Reprezintă contravenţie ”împiedicarea, sub orice formă, a organelor însărcinate cu menţinerea ordinii publice de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat sau de a lua măsurile necesare pentru menţinerea ori restabilirea ordinii publice”.

Legea este destul de vagă şi nu oferă informaţii concrete legate de împiedicarea activităţii poliţiştilor, se menţionează doar atât: “prin orice formă”.

În ceea ce priveşte poliţistul, acesta are obligaţia să se prezinte, să-şi spună numele şi secţia de poliţie de care aparţine, dar nu este obligat să prezinte şi legitimaţia de serviciu dacă este în uniforma MAI. Legitimaţia de serviciu este prezentată doar atunci când omul legii este îmbrăcat în haine civile.

O altă prevedere a aceleiaşi legi care sancţionează faptele care contravin ordinii publice se referă la consumul de băuturi alcoolice pe domeniul public. Este de notorietate faptul că în SUA, de exemplu, cetăţenii acestui stat nu au voie să circule cu sticle de alcool pe stradă, cu atât mai puţin să consume conţinutul, decât dacă sticla este ascunsă într-un ambalaj mat. Şi în România este interzis să bei alcool în parcuri, pe stradă, pe peronul gării, în tren sau în aeroport, dacă în aceste zone nu este un loc delimitat şi autorizat în acest sens. Legea româneaască nu prevede că este permis consumul de alcool în public, dacă sticla este mascată cu o pungă de hârtie.

Este contravenţie “consumul de bauturi alcoolice în urmatoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private, sau alte locuri prevăzute de lege. În incinta acestor locuri publice se pot consuma bauturi alcoolice prin delimitarea unor spaţii special amenajate pentru consumarea băuturilor alcoolice, prin hotărârea conducerilor locurilor publice respective. Sunt exceptate localurile de alimentaţie publică şi turism, cum sunt: restaurante, baruri şi discoteci. În locurile publice enumerate se interzice cu desavarsire consumul de bauturi alcoolice de către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani”, conform legii 61/1991.

Consumul de băuturi alcoolice în spaţii neautorizate se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei.

De asemenea este bine de ştiut, pentru cei ce obişnuiesc să frecventeze barurile şi restaurantele, că patronul sau angajatul localului poate solicita ajutorul poliţiei în cazul în care un client refuză să părăsească incinta la solicitarea acestora din urmă.

Reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 de lei la 500 de lei “refuzul consumatorului de a părasi un local public în care se consumă băuturi alcoolice, după ora de inchidere sau la cererea îndreptăţită a unui salariat al localului”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările