Singura echipă românească de fotbal care a învins trei mari cluburi din Spania. Marele Dobrin a fost cheia succeselor

Singura echipă
românească de fotbal care a învins trei mari cluburi din Spania. Marele Dobrin a fost cheia succeselor

Marele Nicolae Dobrin a strălucit în meciurile cu Sevilla, Real Madrid şi Valencia FOTO: gsp.ro

Echipele din România s-au întâlnit de zeci de ori în cupele europene cu cele din Spania, unul dintre cele mai titrate campionate din lume. Bilanţul este în procent majoritar avantajos pentru echipele spaniole. O singură echipă din România a reuşit să învingă trei mari cluburi din Spania.

Între 1966 şi 1978, echipa FC Argeş, avându-l în prim-plan pe marele Dobrin, a reuşit mai multe victorii memorabile în cupele europene. Iar trei dintre acestea au fost cu echipe de top din Spania.

În urmă cu 50 de ani, în toamna lui 1966, Dinamo Piteşti, devenită ulterior FC Argeş, elimina în cupele europene celebra echipă FC Sevilla, ajunsă acum cea mai titrată formaţie din istoria Europa League, cu cinci trofee câştigate.

Pe 21 septembrie 1966, Dinamo Piteşti (devenită după doi ani FC Argeş) juca pentru prima dată în cupele europene. Mai precis, piteştenii evoluau în turul I al Cupei Oraşelor Târguri, devenită ulterior Cupa UEFA şi Europa League. Iar adversarul hărăzit era unul foarte redutabil: spaniolii de la FC Sevilla.

Interesul pentru meciul-tur de la Piteşti a fost uriaş, la partidă asistând 18.000 de oameni. Dinamo Piteşti a făcut un meci excelent şi foarte curajos. În minutul 1 era deja 1-0, Constantin Radu marcând după o eroare în lanţ a apărării spaniole. În minutul 9 s-a făcut 2-0, Nicolae Nagy înscriind după ce iniţial portarul advers respinsese un şut al lui Dobrin. Acesta a fost şi scorul final al meciului-tur, deşi au mai fost ocazii de ambele părţi.

Returul de pe 5 octombrie 1966 a fost unul de foc. Nu mai puţin de 36.000 de fani spanioli au umplut până la refuz stadionul Ramon Sanchez Pizjuan (acolo unde peste 20 de ani Steaua avea să câştige Cupa Campionilor) din Sevilla, sperând într-o calificare miraculoasă a echipei lor.

În minutul 14, stadionul a luat foc. Jose Dieguez a deschis scorul pentru gazde şi se părea că revenirea celor de la Sevilla nu e decât o chestiune de minute. Dar nu a fost aşa. Narcis Coman, portarul piteştenilor, a apărat foarte bine, aşa cum o făcuse şi în tur, iar coechiperii săi au început să fie din ce în ce mai periculoşi în atac. Urmarea? În minutul 65 Ion Prepurgel egalează cu un şut de la distanţă ce îl lasă mut pe portarul spaniol... Mut. După alte patru minute, Nicolae Nagy întoarce rezultatul pentru piteşteni. Golul egalizator din minutul 77 al lui Pedro Cabral a mai contat doar pentru palmares.

Unul dintre cei mai buni jucători a fost inegalabilul Dobrin, ce i-a cucerit inclusiv pe ziariştii spanioli. După acele meci, ziaristul José Antonio Blazquez scria în cotidianul spaniol ABC: ”Calificarea echipei din Piteşti a fost absolut meritată. Echipa română a fost una foarte solidă, având în Nicolae Dobrin un jucător extrem de talentat”.

La un pas de a elimina Real Madrid

În sezonul 1972-1973 al Cupei Campionilor Europeni, FC Argeş a fost la un pas de a îi elimina pe granzii de la Real Madrid. Echipa din Piteşti îl avea pe marele Dobrin la apogeul carierei.

Echipa din Piteşti era la prima participare în Cupa Campionilor Europeni. FC Argeş a trecut fără probleme în primul tur de luxemburghezii de la Aris Bonnevoie cu 2-0 şi 4-0, trei dintre golurile dublei manşe fiind marcate de Dobrin.

Meciul tur s-a jucat la Piteşti pe 25 octombrie 1972. Dobrin a jucat extraordinar şi i-a năucit pe spanioli cu driblingurile şi pasele sale. Şi tot Dobrin a deschis scorul din penalty în minutul 24. Anzarda a egalat pentru Real în minutul 41. A doua repriză a fost clar dominată de piteşteni, care au înscris pentru 2-1 prin Prepurgel în minutul 62. FC Argeş a avut ulterior mai multe ocazii clare de a înscrie, însă portarul Garcia Remon şi neşansa au făcut ca Real Madrid să nu plece bătută clar de la Piteşti.

După meciul de la Piteşti, preşedintele Realului, Santiago Bernabeu, a dorit să-l transfere pe Nicolae Dobrin, oferind două milioane de dolari şi o instalaţie de nocturnă, dar Ceauşescu i-a interzis să plece.

Spaniolii credeau că returul de la Madrid va fi o formalitate. Dar nu a fost deloc aşa. La meciul-retur din 9 noiembrie 1972, Santillana a deschis scorul pentru Real în minutul 17 şi suporterii madrileni se aşteptau la o ploaie de goluri. Numai că FC Argeş a echilibrat încet-încet partida, iar în minutul 43 Radu II a egalat. La reluare, Grande a marcat pentru gazde în minutul 47 şi Real conducea cu 2-1. Gazdele mai aveau nevoie de un gol pentru calificare. Numai că piteştenii au rezistat foarte bine, ba chiar au fost aproape de a înscrie din nou. Când toată lumea se gândea la prelungiri şi la eventualele lovituri de la 11 metri, Santillana a reuşit golul calificării în minutul 87. O calificare obţinută extrem de greu de Real Madrid.

Kempes, umilit de Dobrin

Graţie geniului lui Dobrin, FC Argeş a învins Valencia în 1978 FOTO: revistadefotbal.wordpress.com

A treia victorie a FC Argeş în duelurile cu marile echipe din Spania a fost cu Valencia. Pe 18 octombrie 1978, FC Argeş întâlnea pe titrata Valencia în turul doi al Cupei UEFA. Iar echipa spaniolă îl avea ca superstar pe proaspătul campion mondial argentinian Mario Kempes. Un duel dezechilibrat la prima vedere. La Piteşti însă, FC Argeş a răsturnat calculele hârtiei graţie geniului lui Dobrin.

Cu nici patru luni înainte de partida de la Piteşti, pe 25 iunie 1978, Argentina câştiga titlul mondial la Buenos Aires după o finală memorabilă cu Olanda, pe care a învins-o cu 3-1, două dintre goluri fiind marcate chiar de Kempes, care la nivel de echipe de club juca pentru Valencia din 1976.

20.000 de spectatori au umplut până la refuz stadionul din Piteşti în ziua partidei.

În minutul 10, stadionul din Piteşti a erupt. Dobrin a executat impecabil o lovitură liberală şi scorul devenea 1-0 pentru FC Argeş. Saura a egalat în minutul 27 pentru Valencia. Însă FC Argeş a continuat să domine meciul, iar Dobrin a ieşit la rampă cu câteva faze memorabile în care l-a umilit pe campionul mondial. Mai întâi, i-a dat mingea printre picioare lui Kempes. Mai târziu, la o fază pe partea dreaptă, Dobrin preia mingea, iar Kempes se pregăteşte să îl atace. Dobrin se opreşte, împinge balonul un pic în faţă şi îl invită pe argentinian să îi ia mingea. Stadionul amuţeşte, iar Kempes, după ce îl priveşte pe Dobrin, dă înapoi câţiva metri, moment în care stadionul izbucneşte în urale. În minutul 72, Viorel Moiceanu a înscris golul victoriei pentru FC Argeş. La finalul partidei, Kempes s-a dus la Dobrin, s-a înclinat în faţa lui şi i-a spus: „Eşti un mare jucător“. În meciul retur, Valencia a câştigat cu 5-2 şi s-a calificat mai departe, însă amintirea meciului impresionant făcut în tur de Dobrin a rămas în memoria tuturor. Inclusiv a lui Kempes.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: