Povestea Locăi, căţeluşa care-i va prelua „slujba“ tatălui Helios, primul primul câine salvamont din România

Povestea Locăi, căţeluşa care-i va prelua „slujba“ tatălui Helios, primul primul câine salvamont din România

Loca şi Ion Sanduloiu. Foto: "Câini de avalanşă Salvamont România"

Pe 5 martie, Loca, unul dintre puii lui Helios, câinele alături de care a pornit la drum, în urmă cu şapte ani, sistemul de intervenţie cu unităţi canine în România, urcă pentru acomodare la Cabana Capra, acolo unde se desfăşoară "Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine  Intervenţie Avalanşă". De anul viitor va prelua ştafeta de la tatăl său.

Ştiri pe aceeaşi temă

Loca va absolvi în 2021, atunci când celebrul Helios, tatăl ei, se va pensiona. Povestea Locăi care a moştenit curajul nu doar de la Helios, ci şi de la mama sa, Dara, un câine la fel de bine instruit pentru intervenţie în avalanşă este relatată pe "Câini de avalanşă Salvamont România", pagina de Facebook a Salvamont dedicată acestei specializări.
 
„Mă cheamă Loca. Sunt produsul unei familii tipice în Piteşti: el, francez serios, instruit, între două vârste, ea, o româncuţă frumuşică, isteaţă şi harnică. Tatăl meu în vârstă de opt ani, Helios, un francez imigrat din Alpii Savoiei din Franţa, este la a patra generaţie de câini Salvamont. Mama mea Dara, frumuşică şi entuziastă, vine dintr-o linie de show (New Gold Box), dar a devenit un câine de lucru cel puţin la fel de eficient ca şi tatăl meu.

Povestea Locăi,  patrupedul care va prelua ştafeta de la tatăl Helios, primul primul câine Salvamont din România

Eu mă voi strădui să trec toate etapele până la brevetare, astfel ca, atunci când tatăl meu se va pensiona, să îi pot duce munca mai departe. Pe parcursul brevetării, mă voi întâlni cu o parte dintre surorile şi fraţii mei, care sper să ajungă şi ei câini Salvamont: Oxigen, conductor Cristi Brecica de la Caraş şi Scott, viitoare salvamontistă şi conductor Andreea Hera de la Argeş. Le ţin pumnii, uraţi-ne succes...

Sunt mândră că voi fi câine de avalanşă la a cincea generaţie la Salvamont Argeş, preluând astfel ştafeta de la tatăl meu Helios, primul câine Salvamont din România!”, scrie pe pagina "Câini de avalanşă Salvamont România".
 

Helios, câinele alături de care a pornit la drum  sistemul de intervenţie cu unităţi canine în România

Helios (foto jos), un câine din rasa Border Collie, a fost donat Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş de către asociaţia Pays de Savoie Solidaire, în aprilie 2013, ca urmare a colaborării C.J. Argeş cu Consiliul Departamental Savoia din Franţa.

Pre-formarea şi antrenamentul preliminar au fost făcute de către Guy Anciaux, şeful corpului de monitori de câini de avalanşă din cadrul Federaţiei Franceze a Conductorilor de Câini de Avalanşă. Pregătirea ulterioară, materială şi logistică a echipei canine a fost asumată tot de către partea franceză, până la brevetare. 
 
În urma evaluărilor efectuate de către echipe de instructori canini francezi în vara şi toamna anului trecut, atât câinele Helios cât şi conductorul acestuia, Ion Sănduloiu, au fost declaraţi pregătiţi pentru a intra în stagiul naţional de formare a unităţilor canine pentru intervenţie la avalanşă.
 FOTO Câinele Helios şi Salvamont Argeş, examinatori pentru unităţile canine care
iau cursuri de intervenţie în avalanşă

Stagiul, organizat de către Asociaţia Naţională pentru Studiul Zăpezii şi Avalanşelor (ANENA), aflată în subordinea Ministerului de Interne din Franţa, s-a desfăşurat în perioada 2-18 decembrie 2013 în Les Deux Alpes, pe un gheţar aflat la o altitudine de 3300 de metri şi a urmărit formarea aptitudinilor operaţionale pentru găsirea victimelor avalanşelor. 
 
Ca să poată parcurge formele de pregătire până la brevetare, conductorul a trebuit să demonstreze că este un bun schior, un bun salvamontist - pentru a putea evalua riscurile şi organiza tehnic operaţiunea de salvare - şi un bun cunoscător al psihologiei canine, pentru a-şi putea motiva coechipierul să lucreze în situaţii meteo specific montane. 
 
Calităţile şi le-a dovedit ulterior şi în practică, la toate acţiunile şi antrenamentele la care a luat parte.
   FOTO Premieră naţională. Helios, câinele Serviciului Public
de Salvamont Argeş, în  zbor spectaculos cu parapanta

Primul câine din România care a zburat cu parapanta
 
În 2014, Helios şi conductorul său, Ion Sănduloiu au zburat cu parapanta pilotată de specialistul Sorin Sămăreanu, în localitatea Priseaca. 
 
A fost o premieră naţională, Helios fiind primul câine care a zburat cu parapanta.
 

Zborul a durat 18 minute, timp în care Helios s-a comportat foarte bine. Lansarea s-a făcut de la altitudinea de 1.400 de metri, cei trei coborând cu parapanta până la 600 de metri. 

Citeşte şi: FOTO Premieră naţională. Helios, câinele Serviciului Public de Salvamont Argeş, în  zbor spectaculos cu parapanta

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: