Stagiu nou pentru Unităţile Canine de Intervenţie la Avalanşă. Loca şi Oxigen, puii celebrilor câini Helios şi Dara, se pregătesc să preia ştafeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Sănduloiu şi Loca. Foto: Câini de avalanşă Salvamont România
Ion Sănduloiu şi Loca. Foto: Câini de avalanşă Salvamont România

Salvamont România va organiza în perioada 5-14 martie, la Cabana Capra, "Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine Intervenţie Avalanşă", unde candidaţii vor obţine brevetul necesar participării la acţiuni de salvare.

Echipaje din Borşa (Andreica Nicoară cu Athos), Bacău (Gheorghe Coşa cu Raya), Harghita (Zsolt Benko cu Argo), Prahova (Sergiu Frusinoiu cu Carp), Mureş (Istvan Ferenczy cu Nero) şi Caraş Severin (Cristian Brecica cu Han) vor urca la Cabana Capra ca să lupte pentru un brevet care le va certifica abilităţile de integrare în dispozitivul de intervenţie la avalanşă.

"Toate unităţile canine au nivelul minim necesar pentru a fi admise în stagiu, fapt confirmat la evaluarea eliminatorie de la Rânca", precizează lectorul şi evaluatorul Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.


Vor mai fi prezente pentru antrenament unităţile canine Salvamont operaţionale din judeţele: Alba (Tiberiu Krizbai cu Yukanna), Gorj (Carlos Taşcău cu Recco), Hunedoara (Sorin Danciu cu Hera).

În ultimele trei zile vor sosi pentru reconfirmarea anuală a brevetului toate unităţile canine Salvamont din ţară, constituite conform noii legi a câinilor Salvamont, promulgată anul trecut în decembrie.

   

Title
Title

Stagiul de la Rânca. Foto: Facebook Câini de Avalanşă România

Uşor-uşor, începe o predare a ştafetei

Ion Sănduloiu de la Salvamont Argeş va participa cu Loca, fiica lui Helios şi a Darei, şi ei prezenţi. 

"Loca va absolvi în 2021, anul potenţialei şi binemeritatei pensionări a lui Helios, primul câine Salvamont din ţară" mai spune Ion Sănduloiu.

Amintim că Helios provine de la Departamentul Savoia din Franţa şi este câinele alături de care a pornit la drum, în urmă cu şapte ani, sistemul de intervenţie cu unităţi canine în România, iar Dara, partenera lui, s-a născut în România şi a fost donată mai târziu de o crescătoare impresionată de performanţele pe care Ion Sănduloiu le-a reuşit cu Helios.


Printre ceilalţi "pitici" care vor lua parte la acomodarea cu condiţiile de mediu şi de lucru, se numără şi Oxigen, fratele Locăi, ambii proveniţi din liniile de lucru din care provin Helios şi Dara.

Juniorii Bruno de la Salvamont Gorj (Border Collie, 5 luni, care îl va înlocui pe Recco) şi Oxigen, de la Salvamont Caraş Severin (Border Collie, 4 luni, care o va înlocui pe Vreni) vor fi şi ei prezenţi pentru acomodare.
 

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite