Pitesti: Augustin Lucici – un artist nonconformist

Pitesti: Augustin Lucici – un artist nonconformist

Pitesti: Augustin Lucici – un artist nonconformist

Artistul Augustin Lucici este unul din oamenii care au promovat oraşul Piteşti în toată ţara şi în străinătate. Este un pictor noncomformist, care a impresionat mii de oameni  prin creaţiile sale. Augustin Lucici nu este numai pictor ci şi publicist.

Augustin Lucici este un pictor nonconformist. „Un artist fără pereche. A parcurs copios etapele învăţării, venind de fiecare dată cu un spor în opera lui. A avut experienţe în toate planurile (artă, existenţă). A suferit, a iubit, a ştiut să asculte multă vreme şi a scris adevărat când a început să o facă. Aînvăţat să circule bine pe canalele istoriei artei. Sufletul lui a rămas vrăjit în epoca marilor măiestrii.”, l-a caracterizat intr-o broşură, regretatul profesor Gheorge Pantelie.

Mama sa l-a îndrumat spre pictură
A  început să picteze la vârsta de 5 ani, fiind îndrumat către această artă de mama lui. Pe parcursul studiilor, talentul său s-a format cu ajutorul unor mari profesori: Aurel Calotă, Gheorghe Pantelie, Costel Badea, Lucia Ioan. „ Am creat multe tablouri şi înainte de Revoluţie şi am primit o mare apreciere şi atunci. Nu am fost contestat chiar dacă eram noncomformist. Bineînţeles, atunci când primeam vreo comandă anume pentru familia Ceauşescu trebuia să mă comformez. Până în ziua de azi am expus lucrări peste tot în ţară dar şi în galerii din străinătate: Franţa, Polonia, Luxembourg. Însă, nu mi-am uitat niciodată oraşul de origine, Piteşti,  pe care îl reprezint cu mândrie oriunde în lume. Am încercat să fiu un exemplu mereu.”, afirmă pictorul.

Un artist foarte mediatizat
Pictorul piteştean, pe lângă creaţiile sale pe pânză, mai are şi alte activităţi.În prezent este şeful Galeriei  de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” Piteşti. Încă dinainte de Revoluţie a publicat  în mai multe ziare şi reviste, materiale despre lucrări de artă şi artişti români sau stăini. A publicat şi  au fost publicate articole despre el. Înainte de decembrie 1989 a scris în Revista Argeşul şi în România Literară, iar acum mai publică în ediţii locale. S-a scris depre el şi lucrările sale şi într-o publicaţie franceză, „Le Republicain Lorrain – 81 anee”, în 26 martie 2000.  A fost şi subiectul unor filme, ,,Portret interior” este unul dintre ele Am avut ceva emoţii dar a ieşit bine.”, spune Augustin Lucici.
Eterna pasiune - Piteştiul
Picturile sale sunt inspirate din natură şi din viaţa de zi cu zi. În atelierul său, situat la etajul Galeriei de Artă, Augustin Lucici dă naştere unor peisaje şi portrete superbe. Subiectele lui preferate,  pe care le transpune pe pânză sunt florile şi oraşul Piteşti. „M-a pasionat foarte mult Piteştiul. Este un oraş pe care îl iubesc şi îl admir foarte mult.”, recunoaşte artistul.

Întrebărişi răspunsuri
R: Ce alte hobby-uri mai aveţi?
A.L.: Îmi place grafica maşinilor. Am câteva desene cu modele de maşini care mi-au plăcut mult. În aceast domeniu mai pregătesc şi copii care vor să facă o carieră din asta.
R: Ce alte pasiuni mai aveţi?
A.L.:  Îmi place să călătoresc.Iubesc Parisul. Este un alt oraş  în care mi-ar fi plăcut să trăiesc şi să lucrez.

Ce-i place?
Îmi place să fac bine celor din jur. Un pictor talentat, care îmi place foarte mult, este Eustaţiu Stoenescu. Mulţi pictori sunt buni, însă el este un talent desăvârşit.
Ce nu-i place?
Nu suport prostia şi hoţia. Nu îmi plac oamenii care se prefac că iubesc arta şi singurul lor interes este doar banul.

Profilul
Născut: 19 februarie 1956
Studii: Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Decorative, 1983
Experienţă: Graphic-design, membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România, muzeograf, şef Galeria de Artă.
Familie: căsătorit, 1 copil.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările