Opt reguli de respectat ca să nu fim înşelaţi când facem cumpărături online. „Salvaţi comanda, clauzele şi condiţiile ce apar pe site“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură Video Poliţia Română
Captură Video Poliţia Română

Cumpărăturile online sunt din ce în ce mai facile, însă, de multe ori, ascund riscuri pe care mulţi dintre noi le ignorăm. Poliţiştii argeşeni explică cele opt reguli care trebuie respectate la efectuarea cumpărăturilor online, ca să nu cădem pradă infracţiunilor şi să ne trezim păgubiţi.

Restricţiile şi teama de coronavirus au orientat tot mai mulţi consumatori către  comerţul online, o zonă cu  provocări şi oportunităţi, dar şi cu riscuri mai mari de producere a unor fraude cărora le pot cădea victime, atât comercianţii şi cumpărătorii.

Poliţiştii Compartimentului Analiză şi Prevenirea Criminalităţii Argeş trag un semnal de alarmă şi le recomandă cumpărătorilor să fie atenţi cum şi de unde îşi achiziţionează anumite produse. 

Reguli de respectat când facem cumpărături online

Oamenii legii spun că, pentru a vă bucura în siguranţă de produsul dorit, e de preferat respectarea următoarelor recomandări.

- Atunci când navigaţi pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS - pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată. 

- Nu faceţi niciodată click pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificaţi adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie.  

- Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.  

- Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale. 

- Dacă se cumpără bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.  

- Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute.  Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire.  Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat. 

- În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet.  Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card).  Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei.  Foarte important este să cunoaşteţi situaţia financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacţie, cât şi după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factura, fără a va da seama de acest lucru.

-   Tipăriţi sau salvaţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu.

IJP Argeş recomandă sesizarea autorităţilor cu privire la orice tentativă de înşelăciune!

"Campania Poliţiei Române – Siguranţa Online – vă provoacă să vă testaţi priceperea în a vă feri de fraudele online şi îşi propune să reducă numărul de persoane înşelate, prin sfaturi utile şi descrierea unor metode frecvente de operare. 15 secunde şi un click pe: https://sigurantaonline.ro/. Învaţă să faci cumpărături online fără riscuri!", este mesajul IPJ Argeş.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Aproape 6000 de persoane vaccinate  la Maratonul organizat în Argeş.  "Am decis să fie transformat într-un eveniment săptămânal"

Concluziile Jandarmeriei Argeş, după controalele efectuate în centrele comerciale: Nu se realizează triajul, iar unii clienţi nu posedă certificat verde

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite