Şeful Jandarmeriei Argeş, schimbat după ce i s-a retras accesul la informaţii clasificate: „E o mare făcătură“

Şeful Jandarmeriei Argeş, schimbat după ce i s-a
retras accesul la informaţii clasificate: „E o mare făcătură“

Colonelul Gheorghe Lupescu era şeful Jandarmeriei Argeş din mai 2017 FOTO: Aktual 24

Şef al Jandarmeriei Argeş din mai 2017, colonelul Gheorghe Lupescu a fost schimbat din funcţie ca urmare a retragerii autorizaţiei de acces la informaţii clasificate. Retragerea autorizaţiei la informaţii clasificate nu a fost motivată, stârnind deja controverse.

Colonelul Gheorghe Lupescu a fost schimbat din funcţie pe 10 septembrie, iar anunţul schimbării sale a fost făcut de abia luni, 13 septembrie a.c., printr-un comunicat de presă laconic al Jandarmeriei Argeş în care se precizează că Gheorghe Lupescu a fost pus la dispoziţia unităţii, ca urmare a retragerii autorizaţiei de acces la informaţii clasificate.

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş va fi asigurată de colonel Toma Cezar, prim-adjunct al inspectorului şef.

„Adevărul“ a solicitat mai multe informaţii de la Jandarmeria Argeş, însă reprezentanţii instituţiei au precizat că nu deţin mai multe detalii.

„O să atac ordinul în instanţă, în contencios-administrativ. Vineri, 10 septembrie, am fost sunat şi anunţat că în urma unei adrese de la DGPI (n.red. – Direcţia Generală de Protecţie Internă) mi s-a retras autorizaţia de acces la informaţii clasificate, în condiţiile în care autorizaţia expira de abia în martie 2022. Nu mi s-a dat vreun detaliu suplimentar. E o mare făcătură. Sunt nişte mârşăvii de la SIPI Argeş, nu vreau să dau detalii mai multe deocamdată, vom merge în instanţă. Nu poţi revoca o autorizaţie fără să dai o explicaţie, fără să dai vreun motiv. Puteam să ies la pensie deja, însă nu voi face asta. Mă voi lupta să iasă adevărul la suprafaţă. Nu am avut până acum vreun dosar, eu sunt un om asumat”, a declarat pentru „Adevărul” colonelul Gheorghe Lupescu.

Instituţiile statului, lovite de secretomanie

Purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei Române şi ai ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat) nu au izbutit să desluşească secretomania din jurul schimbării din funcţie a colonelului Gheorghe Lupescu. 

„Din patru în patru ani are loc o revalidare a accesului la informaţii clasificate. ORNISS analizează toate datele şi poate prelungi sau retrage respectiva autorizaţie de acces, fără a motiva cauzele pentru care au luat decizia respectivă. Din informaţiile pe care le deţin la ora actuală, domnul colonel Lupescu nu este cercetat disciplinar sau pentru vreo infracţiune, nu este în vreo procedură judiciară. Legat de retragerea autorizaţiei de acces la informaţii clasificate, legea în materie (Legea 80 privind statutul cadrelor militare) spune că nu poţi ocupa o funcţie dacă nu îndeplineşti toate criteriile pentru ocuparea ei. Iar unul dintre criterii este deţinerea respectivei autorizaţii. În momentul în care nu mai îndeplineşti acest criterii eşti pus la dispoziţia unităţii. Cei de la ORNISS nu ne-au oferit informaţii suplimentare legat de cazul domnului colonel Gheorghe Lupescu”, a declarat colonelul Sorin Despina, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

„Nu doresc să comentez, pentru că nu cunosc subiectul. Făcând abstracţie de nume şi alte date, vă pot spune că un document se poate retrage în anumite situaţii prevăzute de lege. Certificatul de acces la informaţii clasificate se retrage în situaţii precum: la solicitarea ORNISS, prin decizia conducătorului unităţii ce a eliberat certificatul sau la plecarea din unitate”, spune Simona Caraiani, purtător de cuvânt la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Vă mai recomandăm şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările