Şef din Jandarmeria Vaslui, condamnat pentru că a falsificat data unui accident de circulaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colonelul Valerică Guriţă FOTO IJJ Vaslui
Colonelul Valerică Guriţă FOTO IJJ Vaslui

Colonelul Valerică Guriţă a recunoscut în faţa procurorilor militari că a fost de acord cu falsificarea datei la care s-a produs un accident de circulaţie pentru ca şoferul vinovat să poată beneficia de asigurare.

Tribunalul Vaslui l-a condamnat, pe 18 august, în baza unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, pe colonelul Valerică Guriţă, adjunctul Jandarmeriei Vaslui, la opt luni de închisoare pentru fals intelectual şi şase luni de închisoare pentru omisiunea sesizării, pedeapsa rezultată fiind de zece luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Instanţa nu a stabilit interdicţia exercitării profesiei, astfel că Valerică Guriţă îşi poate continua activitatea la şefia Jandarmeriei Vaslui. Colonelul Valeriu Guriţă lucrează de 30 de ani în Jandarmeria Română şi ocupă funcţia de adjunct al inspectorului şef al IJJ Vaslui din anul 2018.

Vasile Mihulcă, subofiţerul care conducea autospeciala Jandarmeriei Vaslui în ziua accidentului,  a primit un an şi opt luni închisoare cu suspendare, cu amânarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani, pentru înşelăciune, participaţie improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual şi fals în declaraţii.

Jandarmul a fost obligat să efectueze şi 50 de zile în folosul comunităţii la societatea de salubrizare din Vaslui sau la DGASPC Vaslui.

Gabriel Daniel Panainte, şoferul care a provocat accidentul, a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe o durată de doi ani, înşelăciune şi participaţie improprie la fals intellectual. Bărbatul şi-a luat angajamentul că va achita prejudiciul creat societăţii de asigurare.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Filmul accidentului

Adjunctul Jandarmeriei Vaslui a ajuns în postura de inculpat după ce, pe 3 decembrie 2020, în jurul orei 20,50, o autospecială a Jandarmeriei Vaslui, condusă de subofiţerul Vasile Mihulcă, în care se afla şi colonelul Guriţă, a fost acroşată de un autoturism la volanul căruia se afla Gabriel Daniel Panainte, un tânăr din comuna vasluiană Fruntişeni.

Accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale, cea mai avariată fiind autospeciala Jandarmeriei. Părţile implicate au decis să ajungă la o înţelegere pe cale amiabilă, după ce tânărul şofer a recunoscut că el este vinovat de cele întâmplate.

Asiguratorul, păgubit cu peste 21.000 de lei

Problemele au apărut  după ce şoferul vinovat le-a spus jandarmilor că nu avea asigurarea RCA valabilă în acea zi. Colonelul Guriţă şi subofiţerul care îl însoţea au hotărât împreună cu celălalt şofer să declare accidentul ca fiind produs a doua zi, astfel încât poliţia de asigurare să intre în vigoare la 4 decembrie ora 0.00 şi să fie astfel valabilă.

Pe 4 decembrie, cei doi şoferi implicaţi în accident s-au dus la biroul asigurătorului, unde au fost îndrumaţi să se prezinte la inspectorul de daune. Trei zile mai târziu, colonelul Guriţă a semnat o împuternicire prin care l-a desemnat pe jandarmul care conducea autospeciala să reprezinte instituţia în discuţiile cu asigurătorul, menţionând în fals data producerii accidentului ca fiind 4 decembrie 2020, ora 6,30. Asigurătorul a aprobat dosarul de daune şi a estimat reparaţia autospecialei Jandarmeriei, pe poliţa de asigurare a şoferului civil, la 21.235 de lei.

Adjunctul Jandarmeriei Vaslui şi celelalte două persoane implicate în falsificarea datei accidentului şi-au recunoscut faptele în faţa procurorilor militari şi au încheiat cu aceştia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

EXCLUSIV Anchetaţi penal după ce au vrut să se înscrie la Facultatea de Drept cu diplome de Bacalaureat false

Bărbat din Piteşti, cercetat după ce a convins un bătrân de 82 de ani să vireze 700.000 lei unei fundaţii fictive

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite