Sinagoga din Piatra Neamţ, atracţie turistică

Sinagoga din Piatra Neamţ, atracţie turistică

Lăcaşul este vizitat de pelerini din toată lumea

Mii de pelerini din toate colţurile lumii vin în fiecare an să admire lăcaşul de cult ridicat în anul 1766.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sinagoga de lemn „Baal Şem Tov“ din Piatra Neamţ, datează din 1766 şi este considerată cea mai veche din România. „După unii specialişti această sinagogă este cea mai veche din sud-estul Europei. Există date care confirmă că sinagoga pe fundaţia căreia s-a reclădit cea din lemn exista înainte de 1497“, povesteşte Harry Solomon, preşedintele comunităţii de evrei din Piatra Neamţ.


Ce spune legenda


„Sinagoga este vizitată în fiecare an de mii de turişti din Israel şi din alte colţuri ale lumii. Este considerată un loc sfânt pentru evrei pentru că aici s-a semnalat prezenţa lui Baal Şem Tov“, adaugă Harry Solomon. O veche legendă povestită de bătrâni spune că în 1538, când Petru Rareş a fost nevoit să fugă de turci, a fost ascuns câteva zile de evrei în sinagogă.


Vizitatorii, impresionaţi de lăcaşul de cult


„A fost o experienţă minunată să văd şi să vizitez aşa un loc important“, spune Mary Madison, turistă din Statele Unite ale Americii. Interesant este faptul că doi metri jumătate din sinagogă sunt sub nivelul solului. „Evreii nu aveau voie în acea perioadă să construiască decât sinagogi din lemn şi cu o înălţime care să nu depăşească imobilele din jur“, explică Solomon. Sinagoga din lemn poate fi vizitată de turişti prin intermediul comunităţii evreieşti din oraş. Lăcaşul de cult, situat pe strada Dimitrie Ernici, nr. 7, este încărcat de istorie şi merită să fie văzut.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările