Poliţiştii din Neamţ care au scandalizat o ţară întreagă: Şoric cu declaraţiile, Filip cu bătaia în sediul de Poliţie

Poliţiştii din Neamţ care au scandalizat o ţară întreagă: Şoric cu declaraţiile, Filip cu bătaia în sediul de Poliţie

Aurelian Vasea Şoric şi Cezar Filip au plătit cu funcţia pentru declaraţiile şi acţiunile lor

Foştii şefi ai Poliţiei judeţene şi Poliţiei Piatra Neamţ au fost implicaţi în scandaluri care au afectat imaginea instituţiei. Pe Aurelian Vasea Şoric declaraţiile făcute în contextul reglărilor de conturi interlope din oraş l-au costat şi funcţia, dar şi slujba în Poliţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aurelian Vasea Şoric a devenit cunoscut la nivel naţional la finele anului 2010, atunci când, din postura de şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, a trebuit să gestioneze o situaţie gravă apărută după crima din Cafe Latino. Ofiţerul a ieşit din rândurile Ministerului Administraţiei şi Internelor pe uşa din dos, plătind scump pentru ieşirile sale în public.

La câteva zile după ce Mararu a fost ucis, pe 14 noiembrie 2010, de Cristian Chilat, zis Falău, în barul Cafe Latino, Şoric şi-a dat demisia din functia de şef al IJP Neamţ . Ofiţerul a reuşit să-şi irite la culme şefii, după ce lăsat să se înţeleagă că în nici un caz calitatea de cămătar nu s-ar ridica la „gradul“ de interlop. 
 
„Sunt foarte emoţionat(…) Şi până la urmă, de ce este atât de interlop Mararu? Pentru că dădea bani la oameni şi le lua camătă? Câţi nu dau bani? Sunt şi procurori care dau bani(…) De asta este interlop, că dădea bani cu camătă? Se prezintă situaţia într-un mod total eronat“, a fost declaraţia făcută într-o conferinţă de presă, care i-a supărat pe şefii Poliţiei Române, şi a uimit opinia publică.  
 
La ieşirea de la conferinţa de presă, Şoric a fost întâmpinat de aplauzele a peste 100 de poliţişti, şefi de post, şi lideri sindicali. Şeful IPJ a fost rugat atunci de colegi să renunţe la demisia din funcţie, iar pentru a fi mai convingători, poliţiştii au început să aplaude şi să scandeze: „Nu vă daţi demisia!“. Mai mult, liderii ad-hoc ai şefilor de post au declarat că în cazul în care comisarul şef Şoric va fi demis, poliţiştii vor demisiona şi ei. 
 
Nici declaraţiile făcute în limba engleză la un post naţional de televiziune nu au fost pe placul superiorilor, iar Aurelian Şoric s-a ales cu o cercetare prealabilă. 
 
Decizia Consiliului Superior de Disciplină din cadrul IGPR a fost dură, Şoric fiind destituit din poliţie pe 11 ianuarie 2011. Anunţul a fost făcut de chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române la acea vreme.
 
„Am vrut să fie un semnal clar pentru poliţişti, pentru că aceştia trebuie să respecte un standard care nu poate fi lăsat mai jos decât cel cunoscut de cetăţeni“, a precizat chestorul Popa. 
A ratat de trei ori avocatura
 
După ce a contestat fără succes să revină în Poliţie, fostul comandant al Poliţiei Neamţ s-a orientat spre o carieră în avocatură. A încercat de trei ori, în perioada 2012-2013, dar de fiecare a fost respins la examen. La ultima tentativă (septembrie 2013), la cele cinci probe ale concursului el a obţinut note între 2,60 şi 7,75 media fiind de 6,16, insuficientă pentru intrarea în Baroul Neamţ. 
 
La începutul anului 2013, Aurelian Şoric a încercat şi un examen pentru intrarea în magistratură, la categoria celor care au cel puţin cinci ani vechime în domeniu. A părăsit examenul după prima probă, obţinând 35 de puncte, echivalentul notei 3,50, aşa că visul de a ajunge judecător s-a spulberat. 
 
Cezar Filip, poliţistul bătăuş
 
Un alt scandal intens mediatizat în care a fost protagonist un poliţist din Neamţ a fost cel petrecut recent, în martie 2014. Comisarul-şef Cezar Filip, şeful Poliţiei Piatra Neamţ, a fost surprins în timp ce bătea o minoră care se afla în camera de aşteptare a instituţiei.  
 
În imaginile surprinse de camera de supraveghere din spaţiul respectiv, se poate vedea cum şeful instituţiei, într-un acces de furie, loveşte o fată cu palmele şi cu piciorul, şi o bruschează. Filmarea datează din data de 8 martie 2014, la ora 12.49, iar în imagini apare, alături de comisarul şef Cezar Filip, un alt coleg din poliţie. 
 
După scandalul în care a fost implicat, comisarul şef Cezar Filip şi-a prezentat demisia din funcţia de şef al Poliţiei Piatra Neamţ. În aceeaşi zi (19 martie), ministrul Gabriel Oprea îi ordonase şefului Poliţiei Române să-l demită pe Cezar Filip din funcţie.
 
Tot pe 19 martie, la Parchetul Piatra Neamţ a fost constituit un dosar penal în urma sesizării făcute de IPJ Neamţ, dar cauza a fost preluată a doua zi de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, motivat de calitatea persoanelor implicate. 
 
Cezar Filip este cercetat disciplinar, dar şi penal pentru comportament abuziv. Victima sa, o minoră de 14 ani, este considerată pericol public şi are la activ zeci de tâlhării şi furturi, dar şi două complicităţi la omoruri. Ana Maria T. nu a putut fi inculpată pentru faptele sale, deoarece avea sub 14 ani, şi nu răspundea penal.  
 
Pe aceeaşi temă:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările