Ordine cavalereşti, ultimul asediu al cetăţii. Invitaţie la zilele unei fortăreţe medievale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestările de la Cetatea Neamţ sunt programate pe parcursul a trei zile FOTo Facebook
Manifestările de la Cetatea Neamţ sunt programate pe parcursul a trei zile FOTo Facebook

Zilele unei cunoscute fortăreţe medievale vor prilejui diverse manifestări culturale, la una dintre ele ordinele cavalereşti asediind cetatea

Zilele Cetăţii Neamţ, eveniment care a ajuns la cea de-a XX-a ediţie, debutează azi, mii de localnici din ţinutul străjuit de masivul Ceahlău şi turişti din ţară fiind aşteptaţi să participe la  manifestările programate în incinta şi în apropierea fortăreţei muşatine din oraşul Târgu Neamţ, ele încheindu-se duminică seară, 4 iulie 2021. 

În această dimineaţă, chiar în ziua în care în calendarul creştin ortodox este pomenit Sfântul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, a fost oficiată, în paraclisul din cetate, Sfânta Liturghie, care a fost urmată de o slujbă de pomenire a ctitorilor, boierilor şi pârcălabilor Moldovei, ce şi-au legat existenţa de seculara fortăreaţă.

Organizatorii manifestării vor da apoi semnalul amplasării taberelor medievale în curtea exterioară a Cetăţii Neamţ şi în zona şanţului de apărare, urmând ca la ora 16.00 să fie un spectacol al ordinelor cavalereşti, ce vor prezenta arme, vor face demonstraţii de lupte şi tir cu arcul. La ora 17.00 va fi schimbul de gardă al Străjerilor Cetăţii Neamţu', apoi se vor derula momente de dans medieval oferite de Şcoala de Dans Domniţa Ruxandra. 

Sâmbătă, 3 iulie, la ora 11.00, se va da din nou startul activităţilor medievale din cetate, unde vor fi ateliere de fierărie, întreţinere şi reparaţie echipament militar, monetărie, ţesătorie şi caligrafie medievală. Cei interesaţi vor putea învăţa să tragă cu arcul, vor asculta muzică arhaică, vor urmări dansuri tematice, prezentări de armament - replici din secolele XII-XVI şi o miniexpoziţie de arme turceşti. 

Historia Renascita, Altimir's Danube, Zânele Silvane, Terra Ultrasilvana...

La ora 15.00 va fi Schimbul de gardă al Străjerilor Cetăţii Neamţu', iar după cîteva dansuri medievale, la ora 16.00 va începe reprezentaţia asociaţiei Historia Renascita, din Piteşti, care va aduce în atenţia publicului „Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung“, care e datată la 1521. Este cel mai vechi document păstrat scris în limba română, fiind descoperit în 1894 de Friedrich Stenner în Arhivele Naţionale ale judeţului Braşov, unde se păstrează şi astăzi. 

Documentul original pe hârtie, cu pecete aplicată pe verso, se referă la mişcările militare ale otomanilor la Dunăre şi trecerea lui Mohammed-Beg prin Ţara Românească. Vor mai evolua în faţa publicului Altimir's Danube Company/Svishtov, din Bulgaria, Zânele Silvane, din Zalău, Terra Ultrasilvana, din Braşov. Ulterior, între ora 17.00  şi 17.30, toate ordinele cavalereşti vor participa la manifestarea intitulată „Marea bătălie. Ultimul Asediu al Cetăţii Neamţ (partea I). 

Seara se va încheia cu un concert Carpe Diem String Quartet. Animaţie va fi pe parcursul zilei şi la taberele cavalereşti din zona şanţului de apărare al cetăţii, cu prezentări de arme, demonstraţii de lupte, tir cu arcul şi dans medieval. Duminică, programul va începe la ora 10.00 şi va cuprindeactivităţi de tabără similare celor din zilele anterioare. 

Schimbul de gardă al străjerilor va fi la ora 15.00 şi tot între zidurile vechi, între ora 16.00 -16.30, toate ordinele cavalereşti se vor înfrunta din nou în „Marea Bătălie, Ultimul asediu al Cetăţii Neamţ“ (partea a II-a). Manifestările dedicate Zilelor Cetăţii Neamţ se vor închide la ora 17.00. 

Vă mai recomandăm să mai citiţi: 

Cine este românul pe cale de a fi extrădat în Ungaria. A fost condamnat după ce a încercat să asasineze un interlop celebru

Jaful din codrii României. Pe cine „trage“ după el un şef de ocol silvic arestat pentru corupţie

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite