Neamţ: A ars în întregime Schitul Icoana Veche de lângă Mănăstirea Neamţ

Neamţ: A ars în întregime Schitul Icoana Veche de lângă Mănăstirea Neamţ

Din schitul Icoana Veche nu a mai rămas nimic

Schitul Icoana Veche de lângă Mănăstirea Neamţ a ars în întregime, în noapte de sâmbătă spre duminică, 6 spre 7 noiembrie, din cauza coşului de fum defect din biserică.

Focul a fost observat prea târziu pentru a mai putea fi salvat ceva din schit, iar pompierii au fost anunţaţi de teama ca flăcările să nu se întindă la pădurea din jur. „Practic, am fost solicitaţi să stingem jarul, pentru ca incendiul să nu se extindă la vegetaţia forestieră“, a declarat căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Neamţ.

Conform pompierilor, au fost distruse atât construcţia, cât şi obiectele de cult din ea. „Am fost anunţaţi duminică dimineaţa, la ora 3.50. Au ars biserica schitului, în suprafaţă construită de circa 40 de metri pătraţi, cu pereţi din lemn şi învelitoare din şindrilă, precum şi icoanele şi obiectele bisericeşti aflate în ea“, a precizat dispecerul de serviciu de la ISU Neamţ. Conform acestuia, cauza producerii incendiului a fost coşul de fum de la soba din biserica schitului, care era defect.

Schitul a fost construit, începând din anul 1854, într-o zonă foarte izolată, la circa 6 km de Mănăstirea Neamţ, în locul în care, în anii 1821-1822, a fost îngropată o icoană veche a Maicii Domnului, pentru a o feri de trupele turceşti care urmăreau grupările de eterişti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: