Extaz şi agonie pentru un fost primar, judecat pentru corupţie: achitat şi apoi condamnat pentru aceeaşi faptă

Extaz şi agonie pentru un fost primar, judecat pentru corupţie: achitat şi apoi condamnat pentru aceeaşi faptă

Petru Zamfir a condus primăria rimp de 12 ani. FOTO Dan Sofronia

Despre un fost edil din Neamţ se poate spune că a avut un an de coşmar. După 12 ani în fruntea comunei a pierdut alegerile din septembrie 2020, apoi a fost condamnat pentru corupţie. În plus, el are de achitat despăgubiri imense către Stat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Bacău a pronunţat sentinţa în cazul fostului primar al comunei Crăcăoani, Petru Zamfir (PSD), care a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru comiterea unor fapte asimilate infracţiunilor de corupţie. 
 
Decizia completului de la instanţa menţionată este definitivă, magistraţii condamnându-l pe inculpat la 2 ani de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere condiţionată. 
 
Dacă soluţia în ceea ce priveşte pedeapsa nu-l afectează foarte tare pe acuzat, deoarece nu este cu executare, nu aşa stau lucrurile în privinţa laturii civile a procesului, Zamfir având de achitat un prejudiciu consistent. 
 
Curtea de Apel Bacău a admis acţiunea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), instituţia trebuind să primească 1.313.737 lei, cu titlu de despăgubiri civile. În plus, fostul edil al comunei Crăcăoani trebuie să presteze şi
60 de zile de muncă în folosul comunităţii, exact la administraţia pe care a condus-o timp de 12 ani, până la alegerile locale din luna septembrie 2020. 
 
DNA îl inculpase pe Petru Zamfir pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi doi funcţionari, ei fiind trimişi în judecată pentru comiterea a tot atâtea fapte de fals intelectual. Mariana Ceangu şi Liviu Jigău au primit câte 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare.
 

La Tribunalul Neamţ, acuzaţii au fost achitaţi

Sentinţa definitivă vine după ce instanţa de fond, Tribunalul Neamţ, îi achitase pe cei trei acuzaţi, exonerându-i de răspundere penală, motivul fiind acela că „fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“. 
 
În rechizitoriul întocmit de Direcţia Naţională anticorupţie se arată că acuzaţiile reţinute în cazul celor trei persoane, primarul Petre Zamfir, Liviu Jigău, funcţionar la Agenţia pentru Protecţia Mediului
Neamţ şi Mariana Ceangu, funcţionar în cadrul Administraţiei Bazinale de Apa Siret - Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ, survin realizării unei reţele de de alimentare cu apă a unui sat din comună.
 
„În cursul anului 2015, inculpatul Zamfir Petre a folosit în relaţia cu Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Neamţ documente false şi a omis să furnizeze, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul proiectului intitulat Înfiinţare reţele alimentare cu apă, sat Magazia, comuna Crăcăoani O parte din documentele false depuse la OJFIR Neamţ au fost furnizate de ceilalţi doi inculpaţi în calitate de funcţionari în cadrul celor două agenţii“, se arăta într-un comunicat al DNA. 
 
Prin aceste demersuri s-au obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 1.313.737 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză. Iniţial, la instanţa de fond, pretenţiile agenţiei fuseseră respinse.
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările