Cum s-a ales praful de domeniul schiabil din Neamţ. 14 milioane de euro s-au dus pe apa sâmbetei

Cum s-a ales praful de domeniul schiabil din Neamţ. 14 milioane de euro s-au dus pe apa sâmbetei

Pe pârtia de la Piatra Neamţ nu se ştie dacă se mai schia vreodată FOTO Ştirineamţ.ro

O investiţie realizată în mandatele primarului din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, care a totalizat aproximativ 14 milioane de euro, este inutilizabilă şi nerentabilă

Intenţia de a face din municipiul Piatra Neamţ un pol de atracţie pentru practicarea sporturilor de iarnă s-a dovedit a fi un fiasco total, investiţia începută de administraţia Gheorghe Ştefan, în anul 2005, care a totalizat aproximativ 14 milioane de euro, nefiind rentabilă. 
 
Investiţia a adus doar pierderi primăriei, care plăteşte şi acum rate imens de mari. Pentru baza care s-a realizat pe culmea Cozla - pârtie de schi, de tubing, telescaun, telegondolă, instalaţii de apă, utilaje de întreţinere, tunuri de zăpadă şi multe altele au fost contractate credite bancare consistente. Din păcate, după cum au constatat autorităţile locale actuale, ea nu mai poate fi pusă în valoare pe viitor. 
 
„Este imposibil ca pârtia să mai fie deschisă vreodată. La primărie s-au făcut calcule. Deschiderea şi funcţionarea pe o perioadă de doar trei luni ar însemna circa 130.000 de euro. În acest sezon a nins o zi şi jumătate, fiind doar câteva zile foarte friguroase. Ca să funcţioneze tunurile de zăpadă, ar trebuie să fie patru zile cu temperaturi de -5 grade“, a declarat medicul Liviu Harbuz, şeful Cabinetului primarului, la o emisiune a postului Exploziv TV. 
 

Cifrele unui dezastru financiar 

Harbuz s-a referit la faptul că nici clima nu mai este prielnică, de ani de zile zăpada fiind foarte puţină în zona Piatra Neamţ, la fel şi perioadele foarte friguroase. El a conchis spunând că investiţia a fost una păguboasă. La începutul acestui mandat, primarul din Piatra Neamţ, Adrian Carabelea, a făcut un sondaj de opinie, locuitorii fiind întrebaţi dacă mai doresc deschiderea pârtiei. Deşi cei mai mulţi au răspuns „Da“, acest lucru nu s-a putut realiza din cauza unor inconveniente argumentate. Astfel, în sezonul 2017/2018, pârtia şi tescaunul nu au funcţionat, pentru că nu a fost zăpadă, iar în iarna 2018/2019 s-a schiat între 10 ianuarie şi 3 martie 2019, rezultând pierderi de 271.375 lei. Cele 6.260 de bilete au adus încasări de 218.625 lei, iar cheluielile cu electricitatea şi mentenanţa au totalizat 490.403 lei. 
 
Pe Cozla, cei care doreau să se bucure de iarnă puteau schia pe o pârtie cu nocturnă, având la dispoziţie şi telescaun. Mai era o pârtie de tubing pentru copii, dezafectată în prezent. În ceea ce priveşte traseul telegondolei, acesta are circa doi kilometri, turiştii pleacă din faţa Gării Piatra Neamţ, care-i transportă pe deasupra oraşului, până pe culmea împădurită. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările