Crime cu autori români care au oripilat Italia. Detalii halucinante din anchete

Crime cu autori români care au oripilat Italia. Detalii halucinante din anchete

Andrei Filip are de executat o sentinţă de 30 de ani FOTO Facebook

Anchetele efectuate în cazul unor crime comise de români în Italia au scos în evidenţă detalii şocante despre modul în care au acţionat făptaşii.

Din judeţul Neamţ, în anii de după 1989 se spune că au plecat în străinătate circa 80.000 de persoane, cea mai mare parte având ca destinaţie Italia. 

Unii au găsit de muncă, astfel că şi-au luat apoi şi familiile cu ei, stabilindu-se în diverse localităţi deoarece aveau acolo rude sau prieteni, dar alţii aveau alte planuri. 
 
Se ocupau cu tot felul de potlogării, de mai mică sau mai mare amploare, românii fiind implicaţi în comiterea unor jafuri de răsunet, uneori armate, în traficul de persoane în vederea practicării prostituţiei sau exploatarea muncii, în traficul de droguri, înşelăciuni etc. 
 
Ies în evidenţă şi câteva cazuri de crimă, care au şocat prin modul cum au fost săvârşite, victime fiind persoane din familie sau de alte naţionalităţi. Au fost ucişi cu sânge rece, mai ales în scop de jaf şi italieni, astfel că, de-a lungul anilor, românii au căpătat o faimă proastă, au fost numeroase acţiuni de protest la adresa lor, fiind consideraţi indezirabili şi că sunt „exportatori“ de infracţionalitate.
 
În 2016, opinia publică italiană era îngrozită de concluziile unei anchete care avea să stabilească faptul că dispariţia Mirelei Bălan, de 41 de ani, şi a fiicei, Larisa, de 12 ani, din Ghindăoani, Neamţ, ascundeau două crime oribile. Autor era Andrei Filip, acum în vârstă de 27 de ani, fiul, respectiv fratele vitreg, care a acţionat violent deoarece mama nu era de acord ca prietena acestuia să locuiească la ea în casă. 
 
Crima s-a petrecut pe 13 februarie 2016, în localitatea Albaredo d'Adige, din apropierea Veronei, părţi din cadavre fiind împachetate în genţi şi aruncate în râul Adige. Ca mărturie a sângelui său rece, investigatorii subliniau că Filip a încercat să inducă în eroare ancheta şi să facă să se creadă că mama a dispărut. I-a luat poşeta şi a lăsat-o într-un alt loc de lângă râu decât cel unde a aruncat genţile cu resturile umane. 
 

„Lucid, rece şi în special fără remuşcări pentru faptele sale“ 

După ce a fost reţinut, suspectul a recunoscut acuzaţiile după circa patru ore de audieri. „Nu a arătat nici cel mai minim semn de regret, demonstrând un sînge rece care ne cutremură cu adevărat. În timpul interogatoriului a cerut o ţigară şi să meargă la toaletă. Lucid, rece şi în special fără remuşcări pentru faptele sale, aproape părea că povestea un fapt comis de altcineva, ca şi când ar fi văzut un film“, declara colonelul de carabinieri Pietro Oresta. 
 
Cercetările în acest caz aveau să scoată la iveală şi alte aspecte surprinzătoare. Dacă iniţial s-a crezut că acuzatul, în seara crimei, era singur în casă cu mama şi sora, lucrurile nu au stat aşa. De faţă la atentatul sângeros a fost şi prietena acestuia, în vârstă de 17 ani atunci, cea de la care a pornit
conflictul între fiu şi mamă. Avea să susţină că certurile între cei doi au răbufnit în seara de 13 februarie 2016 şi că, de frică, n-a intervenit. 
 
În primă fază, Mirela Bălan a fost ştrangulată, după care Filip a luat un cuţit şi i-a tăiat gâtul. La scurt timp şi-a făcut apariţa sora vitregă, Elena Larisa, iar ucigaşul s-a temut că aceasta a văzut crima şi îl va da de gol, astfel că a luat decizia de a-i lua viaţa minorei, strangulând-o. În aceeaşi seară, cu acelaşi cuţit de bucătărie cu care i-a luat viaţa mamei, Andrei Filip a tranşat cele două cadavre. 
 
Ulterior, părţi din cele două trupuri au fost îngrămădite în trei trolere şi aruncate în râul Adige. Iubita de 17 ani a criminalului a mai susţinut că au făcut curăţenie în casă, fiind şterse cu un mop toate urmele de sânge, iar ustensila casnică a fost arsă în garajul imobilului. În primă instanţă, autorul a fost condamnat de Curtea cu Juri Verona la detenţie pe viaţă, dar a obţinut clemenţă la Curtea de Apel Venezia, care a redus sentinţa la 30 de ani. 
 

Crimă şi jaf la un magazin de bijuterii din Terracina 

Pe 26 mai 2006, Terracina, o staţiune cochetă de la malul Mării Tireniene, la nord de Lazio Italia, era locul unde se petrecea o crimă sadică, doi români fiind puşi sub acuzare. Ovidiu Tănase, acum în
etate de 41 de ani, din Roman, judeţul Neamţ, primea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, în scop de jaf, iar unchiul său, Ion Apetroaiei, din Ruginoasa, de 63 de ani, 20 de ani de detenţie în urma acuzaţiei de complicitate la crimă. 
 
Staţiunea Terracina, locul unde o crimă în scop de jaf a fost comisă de doi români FOTO RomeRoma.it
 
Victimă fusese Pierina Sari, de 80 de ani, patroana unui magazin de bijuterii. Imediat după omor, cei doi au plecat spre România, prada constând patru kilograme de aur. Autorităţile italiene i-au identificat rapid pe autori, cu ajutorul camerelor de luat vederi instalate la un bar aflat vizavi de magazinul cu bijuterii. Au trimis imediat semnalmentele la toate vămile pe unde urmau să treacă Apetroaie şi nepotul, iar Tănase a fost prins în Austria, iar unchiul - în Vama Borş. 
 
Primul a fost returnat în Italia, iar celălalt a fost adus sub escortă la Parchetul Judeţean Neamţ, unde au avut loc primele audieri, după care a fost extrădat. Reconstituirea asasinatului, pe baza înregistrărilor camerelor de luat vederi, a arătat că Tănase a intrat în magazinul din Piaţa Terracina şi a lovit-o în mod repetat cu un cuţit pe patroană. 
 
La audieri, Ion Apetroaei nu a recunoscut fapta, susţinând că nu a avut nicio contribuţie la omor. Pleca spre locuinţa unui amic iar pe drum, în apropierea magazinului de bijuterii, s-ar fi întâlnit cu Tănase, care i-a spus să-l aştepte afară, nepotul intrând singur în imobilul unde a avut loc crima.
 
Vă mai recomandăm să citiţi: 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările