Ce li se pregăteşte proprietarilor de clădiri aflate în paragină. A fost întocmit un recensământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imobile care arată jalnic sunt şi prin centrul oraşului. FOTO Poliţia Locală Piatra Neamţ
Imobile care arată jalnic sunt şi prin centrul oraşului. FOTO Poliţia Locală Piatra Neamţ

Proprietarii unor clădiri ajunse într-o stare de degradare accentuată riscă sancţiuni pecuniare, poliţiştii locali din Piatra Neamţ realizând un recensământ al acestora.

Străbătând la pas oraşul Piatra Neamţ, prin diverse locuri, chiar şi prin zonele centrale, sar în ochi imobile ajunse într-o avansată stare de degradare. 

Unele dintre ele au o vechime considerabilă, un secol şi peste, nu sunt declarate monumente istorice, dar au fost după construire clădiri impunătoare, a unor oameni cu stare.

Acum sunt într-o stare deplorabilă pentru că nu au mai fost

îngrijite, au pereţii coşcoviţi, tencuiala căzută din pricina

intemperiilor, iar curţile sunt invadate de intemperii şi au ajuns locuri de depozitare a unor deşeuri. În timp au devenit adăpost pentru oamenii străzii, care au contribuit şi ei la degradarea accentuată. 

În încercarea de a rezolva cumva situaţia, Poliţia Locală Piatra Neamţ a recenzat, în perioada 8 - 11 martie 2022,

clădiri degradate sau dezafectate şi terenuri neîngrijite, aflate în proprietatea unor persoanelor fizice şi juridice. În timpul acţiunii au fost identificate 24 de imobile care arată jalnic, între ele fiind şi construcţii realizate după anul 1990. 

„Va fi informată Comisia mixtă din cadrul primăriei să notifice proprietarii pentru repararea ori

igienizarea acestora. În caz contrar, urmează a fi aplicate prevederile privind stabilirea criteriilor de identificarea a clădirilor şi terenurilor neîngrijite, în vederea aplicării prevederilor Codului Fiscal. Proprietarii au obligaţia să le întreţină, în caz contrar fiind supuşi supraimpozitării cu un procent de până la 500%“, se precizează într-un comunicat al Poliţiei Locale. 

imoruina1

Ce obligaţii au proprietarii 

Conform legislaţiei, persoanele fizice sau juridice sunt obligate să asigure starea tehnică corespunzătoare a clădirilor, prin efectuarea lucrărilor de consolidare, restaurare şi reparaţii curente, iar la terenuri să îndepărteze vegetaţa necultivată, să nu permită depozitarea deşeurilor, să asigure protecţia solului şi să nu pericliteze starea de sănătate a populaţiei. 

„Piatra Neamţ nu-şi permite să aibă clădiri lăsate în paragină, cu atât mai mult cu cât ne dorim să fim o destinaţie turistică. Imaginea dezolantă a unor astfel de clădiri afectează imaginea oraşului. M-aş bucura să nu ajungem aici pentru că obiectivul principal e ca imaginea acestor clădiri să se schimbe, nu să colectăm mai mulţi bani de la proprietarii lor. Păcat mai ales de clădirile vechi, cu potenţial

arhitectural, care renovate ar înfrumuseţa mult oraşul“, arată viceprimarul Alin Lehăduş. 

imoruina2

Astfel de imobile sunt situate în zone centrale, în imediata apropiere a unor drumuri de tranzit, foarte

circulate, cum ar fi bulevardul Decebal, Ştefan cel Mare sau Petru Movilă.  Ce impact va avea notificarea sau supraimpozitarea nu se ştie, aceste clădiri fiind în acestă stare de ani de zile, proprietarii, dacă mai există, neavând posibilităţi materiale să efectueze lucrări care-s extrem de costisitoare. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Potlogării cu fonduri europene. Patronii, de la extaz, la agonie. Ce s-a petrecut după achitarea iniţială

Neputincioşi în faţa dezastrului. Toată agoniseala de-o viaţă, transformată în scrum

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite