Biserică impunătoare, pictată de Camil Ressu acum 100 de ani, salvată de la un iminent dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţia bisericii de la Girov a început în anul 1912. FOTO ISU Neamţ
Construcţia bisericii de la Girov a început în anul 1912. FOTO ISU Neamţ

Pompierii de la Inspectoratul Neamţ au reuşit să împiedice propagarea unui incendiu, care a cuprins un prăznicar, la biserica din imediata apropiere, la doar cinci metri.

Graţie intervenţiei prompte şi eficace a pompierilor de la

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, o biserică

impunătoare, veche de peste 100 de ani, a fost salvată în ultimul moment. Un puternic incendiu a mistuit prăznicarul din curtea lăcaşului de cult, catapeteasma acestuia fiind pictată de celebrul artist Camil Ressu. 

Alarma la ISU „Petrodava“ a sunat în această dimineaţă la ora 05.45, când s-a solicitat ajutor pentru stingerea flăcările care cuprinseseră imobilul din incinta Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“, din comuna Girov. 

La locul indicat au plecat trei autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste fiind sprijinite de voluntarii de la serviciul din localitate. La sosirea salvatorilor, incendiul se manifesta cu flacără deschisă la acoperişul şi în interiorul casei prăznicale, cu posibilitatea extinderii la o locuinţă din imediata vecinătate şi la biserica aflată la o distanţă de aproximativ 5 metri distanţă. 

„Au ars acoperişul casei prăznicale pe o suprafaţă de circa 200 de metri pătraţi, precum şi bunurile materiale aflate în interior, respectiv mobilier, obiecte de cult, covoare. S-au deteriorat şi bunurile aflate într-o magazie alăturată casei praznicale, între care centrala termică, aparate electrocasnice şi alte obiecte de mobilier“, se arată într-un comunicat al pompierilor. 

Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au ajuns la concluzia că nedoritul incident s-a produs, cel mai probabil, din cauza coşului de fum deteriorat. Evenimentul nu s-a soldat cu victime, însă pagubele materiale sunt considerabile. Construcţia Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“ din comuna Girov a început în 1912 şi s-a încheiat câţiva ani mai târziu.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cum a învins ANI în instanţă o fostă şefă a Fiscului. Era acuzată că ar fi favorizat firma soţului ei

Criminalul român care şi-a ucis mama şi sora în Italia, analizat de anchetatori: „Lucid, rece, fără remuşcări“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite