Premieră: elevii români care învaţă la şcoală despre istoria oraşului în care trăiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mihai Pop
FOTO Mihai Pop

Ştiaţi că Meridianul 0, localizat de fizicianul austriac Georg von Peuerbach, trecea prin incinta cetăţii orădene? Sau că Amerigo Vespuci a scris în memoriile sale că a învăţat să măsoare longitudinea din „Tabula Varadiensis” (Tabelele orădene), o lucrare în care se prezentau poziţiile Lunii şi al planetelor?

În premieră naţională în Oradea istoria locală a devenit materie opţională pentru clasa a VII-a, elevii având posibilitatea să înveţe amănunte importante din istoria oraşului, dintr-un manual opţional şi un caiet de lucru, realizate la iniţiativa primarului Ilie Bolojan de un colectiv profesoral din care fac parte Elisaveta Roşu, Cristina Marian, Antonia Silaghi şi Ramona Iştoc, echipă coordonată de profesori ai Universităţii Oradea.
 

Manual despre strămoşi


În acest an şcolar, Istoria locală se predă în 11 şcoli orădene, în alte 16 s-au creat cercuri de istorie, existând deja cerere chiar şi în licee, printre elevii claselor a XI-a. „Anul viitor numărul şcolilor în care se va preda «Istoria locală» ca materie opţională va fi mult mai mare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului şcolar, Claudiu Damian.

Manualul prezintă, structurat pe capitole, modul în care s-a format oraşul, începând cu primii locuitori şi descoperirile arheologice din situl Salca, influenţa iluminismului în Oradea, formarea „oraşului mare” din 1849 şi dezvoltarea fulminantă din secolul XIX, Unirea de la 1918, anii grei din Al Doilea Război Mondial şi deceniile comuniste şi se încheie cu evenimentele din decembrie 1989. Ultimul capitol este dedicat interculturalităţii oraşului.

Volumul mai cuprinde studii de caz, precum biografia primarului Rimler Károly (1857 - 1922), care a condus oraşul 18 ani, interval în care s-au introdus în oraş iluminatul electric şi reţelele de canalizare şi s-au construit clădirea Primăriei şi palatele Vulturul Negru şi Apollo, sau episodul ghetoului de la Oradea din martie 1944, când peste 27.000 de evrei din Oradea şi împrejurimi au fost adunaţi în două ghetouri înaintea deportării de către nazişti.

Ştiaţi că?


Pentru a face lecţiile mai interesante, aproape pe fiecare pagină, există rubrici „Ştiaţi că...?”, de unde adolescenţii vor afla diverse curiozităţi, iar caietul de lucru propune de exerciţii interesante, inclusiv vizite prin oraş, dar şi călătorii virtuale.

Aşa, elevii pot afla că în 1853, Oradea devenea centrul unui district guvernamental (centru regional) ce îngloba 1,5 milioane locuitori din comitatele Bihor, Arad şi Satu Mare (actuala Românie), Békes, Csanad şi Szabolcs (actuala Ungarie), fiind stabilite aici sediile unor instituţii precum: Tribunalul Suprem, Direcţia de Finanţe, Poşta centrală şi Direcţie naţională de arhitectură, ori că prima grădiniţă din Oradea s-a deschis în 1850, că Palatul Baroc are o sută de camere şi 365 de ferestre, câte una pentru fiecare zi a anului" sau că textul inscripţionat pe piatra de mormânt a lui Aurel Lazăr îi aparţine lui Roman Ciorogariu.

Temă de casă: o plimbare

„Am încercat să-i scoatem din confortul clasei, să le stârnim curiozitatea. Să meargă să viziteze, să caute, să descopere. Istoria oraşului Oradea este una complexă, unde multiculturalitatea este cuvântul de ordine”, a explicat profesoara Elisaveta Roşu, una dintre profesoarele de istorie care au contribuit la realizarea manualului.

Poate tocmai din această cauză, în Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, istoria oraşului Oradiea se predă în clasa a XI-a, după cum susţine directoarea Antonia Nica. „Decizia s-a luat la recomandarea profesoarei de istorie Mihaela Olău şi are ca argument faptul că adolescenţii pot înţelege mult mai uşor anumite fenomene istorice”, spune Nica.

Până în prezent, au fost tipărite 2.000 de manuale şi tot atâtea caiete de lucru însă, în curând, întregul material didactic va fi publicat pe pagina de internet a Inspectoratului Şcolar Bihor, pentru a putea fi descărcat gratuit de toţi cei interesaţi.

Bugetul local a cheltuit cu tipărirea manualelor 44.000 lei, investiţie făcută în cadrul celor 100 de proiecte dedicate de municipalitate Centenarului şi are ca scop încurajarea sentimentului patriotic al celor mai tineri orădeni.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite