Oradea are cel mai mare buget de investiţii din România. Pe ce se vor cheltui peste 1,2 miliarde de lei

Oradea are cel mai mare buget de investiţii din România. Pe ce se vor cheltui peste 1,2 miliarde de lei

Edilul din Oradea, Florin Birta, a decis să investează jumătate din veniturile Primăriei pe lucrări edilitare FOTO: Facebook Florin Birta

Oradea a alocat pentru 2022 un buget record pentru investiţii, cel mai mare din ţară, valoarea lucrărilor ce urmează să se realizeze în municipiu, în acest an, fiind stabilită la 1,2 miliarde de lei, din totalul bugetului local de 2,4 milioane lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Practic, Oradea are un buget de investiţii mai mare cu 200 milioane lei decât municipiul Cluj Napoca şi cu mult peste cel al Capitalei, unde primarul general Nicuşor Dan a anunţat că, în acest an, va rămâne doar un miliard de lei pentru investiţii, instituţii de cultură, spitale, infrastructură sau consolidarea clădirilor cu risc seismic

Suma este una record şi ca procent de alocare în condiţiile în care, după cum susţine primarul municipiului, Florin Birta, jumătate din sumele intrate în vistieria oraşului vor merge pe investiţii în folosul orădenilor.

Potrivit edilului, creşterea este necesară pentru a accelera implementarea celor 10 proiecte cofinanţate din fonduri comunitare, care au o valoare totală de 550 milioane lei, echivalentul a 110 milioane euro.

Oraş în şantier

Este vorba despre construcţia pasajelor subterane din centrul oraşului, în cadrul primei etape a proiectului privind coridorul de mobilitate urbană (166,4 milioane lei), continuarea lucrărilor la reabilitarea sistemului de termoficare, (95,6 milioane lei), achiziţia unui grup nou de producţie a energiei termice în cogenerare pentru CET (67,1 milioane lei), trecerea încălzirii cartierului Nufărul pe un mix de apă geotermală şi agent termic, respectiv reabilitarea bulevardului de la intrarea în Oradea, dinspre Băile Felix, şi până în centru (53,1 milioane lei).
 


În plus, există în pregătire noi lucrări de modernizare a străzilor orădene. „Avem 130 de străzi prinse în buget, jumătate din ele deja în execuţie, unde efectuăm lucrări în continuare, şi o parte din ele reprezintă lucrări noi, care încep anul acesta sau măcar sunt pregătite cu studii de fezabilitate şi documentaţii. Vreau ca în aceşti ani să intrăm în toate cartierele nemodernizate”, explică edilul.

De toate pentru toţi

Potrivit proiectului de buget, lansat deja în dezbatere publică, Oradea preconizează un buget cu 13% mai mare decât planul de anul trecut, din care 1,25 miliarde lei - reprezentând 51% - va fi alocat cheltuielilor, iar diferenţa de 1,19 miliarde lei va acoperi lucrările oraşului.

Construcţia pasajelor subterane din centrul oraşului, în cadrul primei etape a proiectului privind coridorul de mobilitate urbană va "înghiţi" 166,4 milioane lei din bugetul de investiţii al municipiului

"În ciuda creşterii salariale, ne menţinem o pondere redusă din venituri proprii cu cheltuieli salariale. Doar 12,7% din venituri proprii sunt folosite pe cheltuieli salariale", susţine primarul.

Spre deosebire de anii precedenţi, municipalitatea a alocat un buget de 300.000 lei pentru finanţarea organizaţiilor non-guvernamentale, sumă din care 100.000 lei a fost rezervată exclusiv celor de tineret. "În perioada următoare vom veni cu un regulament cu privire la modul de alocare a acestor sume", mai spune Birta.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările