Nouă decizie "marca" Bolojan: Primarii din Bihor, obligaţi să-i pună pe asistaţi sociali la curăţenie, sub sancţiunea amenzii

Nouă decizie

Asistaţii din Bihor vor lucra la ecologizarea localităţilor. foto: ebihoreanul.ro

Beneficiarii venitului minim garantat şi alocaţiilor pentru susţinerea familiilor apţi de muncă vor fi obligaţi să contribuie la ecologizarea localităţilor, în Bihor, iar primarii vor fi obligaţi să le planifice munca, sub sancţiunea amenzii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prefectura, Consiliul Judeţean şi Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială din Bihor au încheiat un protocol în baza căruia toţi beneficiarii venitului minim garantat şi alocaţiilor pentru susţinerea familiilor care sunt apţi de muncă vor fi obligaţi să contribuie la ecologizarea localităţilor.
 
Anunţul a fost făcut, vineri, de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă susţinută alături de prefectul Dumitru Ţiplea, prezentând date statistice ale AJPIS care arată că, anul trecut, au existat lunar între 3.000 şi 3.200 de asistaţi sociali pentru care statul a plătit ajutoare de peste 17 milioane lei.
   
Dintre aceştia, 1.600 persoane sunt apte de muncă, motiv pentru care, potrivit legii, aceştia ar trebui să execute anual în folosul comunităţilor peste 35.000 ore/muncă, ceea ce înseamnă că "aproximativ 220 persoane ar putea să lucreze zilnic în folosul comunităţilor, organizaţi de primării, şi ar trebui să se vadă rezultatele". 

Primarii, verificaţi şi amendaţi

Doar că până acum, nu s-a întâmplat. Ca atare, în baza protocolului încheiat cu Prefectura şi cu AJPIS, vor avea loc întâlniri cu primarii din Bihor care au minim 15 beneficiari de ajutoare sociale în localităţile pe care le conduc (în total 30 unităţi administrativ-teritoriale), aceştia urmând să facă "planuri de acţiune reale" pentru a-i pune la muncă, asigurându-le inclusiv protecţia muncii, echipamente de protecţie, de la mănuşi la veste reflectorizante, saci menajeri pentru adunarea deşeurilor, ba chiar şi motocositoare şi drujbe, pe care le poate cumpăra şi oferi CJ Bihor.
 
Echipe mixte formate din reprezentanţi ai Prefecturii şi AJPIS vor verifica în teren respectarea obligaţiilor, iar unde se va constata că nu există planuri de muncă organizate de primării şi beneficiarii nu prestează orele de muncă, în prima etapă primăriile vor primi avertismente, în etapa a doua se va da amendă directă primarilor şi, în subsidiar, se suspendă plata sumelor către beneficiari.
 
"Scopul nostru nu este să scoatem oamenii de la plata ajutoarelor, dar moral şi legal este ca beneficiarii să desfăşoare orele de muncă la care sunt obligaţi. Sunt convins că, cu o bună organizare a beneficiarilor, vom vedea un progres important în ecologizarea judeţului Bihor în câteva luni", a explicat Ilie Bolojan.
 

Top asistaţi

Potrivit datelor, cei mai mulţi asistaţi sociali din Bihor sunt în comuna Lugaşu de Jos (3,06% din populaţie, 112 persoane dintr-un total de 3.659 locuitori), în alte 29 de comune existând cel puţin 15 persoane care primesc ajutoare sociale, iar ponderea acestora variază între 0,48% şi 3,06% din totalul locuitorilor.
 
Judeţul Bihor este pe locul 5 din 7 în Regiunea de Nord Vest după numărul beneficiarilor de ajutoare apţi de muncă: Satu Mare are 3.400 beneficiari apţi de muncă, Sălajul 3.100, Maramureşul 2.600, Clujul 1.800, în timp ce mai puţini are doar Aradul (1.500 apţi de muncă) şi Bistriţa Năsăud (1.000).
 
Campioanele sunt judeţele Dolj (13.624 beneficiari apţi de muncă), Buzău (9.971) şi Bacău (8.708 beneficiari apţi de muncă).


 

Vă recomandăm şi

Suma uriaşă strânsă de Mihai Neşu pentru centrul dedicat copiilor cu dizabilităţi. Cum va arăta complexul VIDEO

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările