Inteligenţa artificială controlează colectarea deşeurile orădenilor. Vremea sacilor de gunoi „smart”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţarcurile vor fi dotate cu camere de supraveghere video 24/7 prevăzute cu algoritmi de inteligenţă artificială, care vor semnala în mod automat un incident
Ţarcurile vor fi dotate cu camere de supraveghere video 24/7 prevăzute cu algoritmi de inteligenţă artificială, care vor semnala în mod automat un incident

Sute de familii vor primii saci personalizaţi, cu coduri unice, fără de care nu vor putea deschide uşile ţarcurilor pubelelor. Camerele de filmat vor sesiza intruşii, deşeurile abandonate lângă pubele, ori intrarea unor persoane neautorizate.

Mică revoluţie în sistemul de gestionare a deşeurilor din Oradea, acolo unde inteligenţa artificială primeşte în premieră un rol în faza de colectare a gunoiului provenit din gospodării. 

Un număr de 545 de familii vor primii saci personalizaţi, cu coduri unice, fără de care nu vor putea deschide uşile ţarcurilor de la pubele. Tot acolo, camerele de filmat cu sesizor îi vor identifica pe care produc distrugeri, abandonează deşeurile lângă pubele sau încearcă să intre în mod nelegal în zonă.

Totul porneşte de la un proiect pilot gândit de administraţia locală pentru a stimula colectarea separată a deşeurilor şi, totodată, de a ajuta asociaţiile de proprietari să distribuie echitabil costul facturii de salubritate. 

„Oradea plăteşte sume mari către Administraţia Fondului de Mediu fiindcă nu reciclează suficiente deşeuri, iar colectarea separată este singura soluţie pentru reducerea cantităţilor de deşeuri abandonate la groapa de gunoi”, explică primarul municipiului, Florin Birta.

Vremea sacilor de gunoi „smart”

Începând din 25 ianuarie, timp de trei luni, apartamentele din Cartierul Prima, unde locuiesc 790 de persoane, vor plăti pentru salubrizare în funcţie de volum cu ajutorul unor saci de gunoi personalizaţi. 

Fiecare apartament va primi de la operatorul de salubritate saci în 4 culori: galbeni pentru deşeuri reciclabile, negri pentru reziduale, maro pentru biodegradabile şi verzi pentru sticle. Sacii vor avea un cod unic RFID, care va conţine informaţii numele şi prenumele, numărul apartamentului, numărul blocului, codul deşeului, data când a accesat incinta metalică în vederea depozitării deşeurilor.

Asociaţia de proprietari va avea în dotare o aplicaţie web, pe o staţie-calculator cu user-ul şi parola aferente, aplicaţie care pe timpul derulării activităţii va genera rapoarte, statistici cu stadiul de implementare a proiectului pilot.

Camere cu algoritmi

Ca să intre în ţarc, orădenii vor trebui să scaneze codul de pe saci. Aplicaţia va stoca, după lăsarea sacilor în pubelele potrivite volumul, în baza datelor operatorul de salubritate urmând să emită factura lunară. 

Ţarcurile vor fi dotate cu camere de supraveghere video 24/7 prevăzute cu algoritmi de inteligenţă artificială, care vor semnala în mod automat orice incident, cum ar fi forţarea uşii incintei metalice, depozitări clandestine, distrugeri, depozitări neconforme, semnalând inclusiv dacă uşa a fost uitată deschisă maim ult de 5 minute.

Se aşteaptă rezultate

Noul sistem nu va putea detecta, însă, dacă locatarii aruncă greşit deşeurile, acest lucru urmând să fie verificate de Poliţia Locală. Sistemul a fost gândit de Primărie împreună cu firma Cargo Track Solutions SRL, care oferă gratuit scanerele de la intrarea în cele 5 ţarcuri şi camerele de filmat. 

Aceeaşi companie asigură şi aplicaţia prin care asociaţia va afla lunar câţi saci de gunoi se aruncă din fiecare apartament.

Informaţiile despre fezabilitatea proiectului vor fi cunoscute în luna aprilie, iar în funcţie de rezultate, sistemul ar putea fi implementat în toate cartierele din oraş, fără ca acest lucru să influenţeze actualele taxe de salubrizare. 

Vă recomandăm şi: 

Gunoaiele hunedorenilor sunt preluate din nou de operatorul de salubrizare, după trei zile de blocaj

Romprest a anunţat că străzile din Sectorul 1 nu vor fi deszăpezite în această iarnă din cauza datoriilor acumulate de primărie

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite