Finul lui Vasile Blaga, reţinut de poliţişti după ce a furat din vilele apropiaţilor. Omul de afaceri l-a avut complice pe temutul interlop „Passaris de România“

Finul lui Vasile Blaga, reţinut de poliţişti după ce a furat din vilele apropiaţilor. Omul de afaceri l-a avut complice pe temutul interlop „Passaris de România“

Coriolan Pop Bruchental FOTO: Facebook

Coriolan Pop Bruchental, fin de cununie al europarlamentarului PNL Vasile Blaga şi patron de bar şi firmă de construcţii, a fost reţinut alături de un interlop celebru din Iaşi, supranumit „Passaris de România”, după ce au comis mai multe spargeri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Coriolan Pop Bruchental şi Constantin Cojocaru au fost reţinuţi duminică, 14 iulie, fiind acuzaţi că, în ultima săptămână, au spart două vile, ambele aparţinând unor cunoscuţi ai afaceristului Coriolan Pop Bruchental, care deţine în Oradea o firmă de construcţii şi a fost patronul unui local popular în Pasajul Vulturul Negru. 

 
Prima spargere a fost comisă în noaptea de 7 spre 8 iulie, când cei doi ar fi furat un ceas de mână bărbătesc şi două portmonee cu acte personale, carduri bancare şi 2.600 de lei, provocând un prejudiciu în valoare de aproximativ 10.000 de lei.
 
Ulterior, la sfârşitul săptămânii trecute, Bruchental şi Cojocaru au dat o nouă lovitură. Au furat o scară dintr-o curte, cu care, apoi, Cojocaru a intrat într-o altă vilă, de unde a luat bijuterii din aur, DVR-ul sistemului de supraveghere video şi alte bunuri, cauzând un prejudiciu în valoare de aproximativ 50.000 de euro.
 
La această spargere, Bruchental a preferat să aştepte afară, de teamă să nu fie reperat cumva de camerele de supraveghere. "Suspectul l-a transportat la şi de la locul faptei pe bărbatul de 43 de ani şi ar fi asigurat complicitatea morală şi materială în timpul şi imediat după comiterea faptei", a explicat, marţi, 16 iulie, ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor, Ioana Lascău.
 
 
Cei doi spărgători au fost prinşi duminică, 14 iulie, la scurt timp după comiterea faptelor, în cadrul unei ample operaţiuni la care au participat poliţiştii Biroului de Combaterea Infracţiunilor contra Patrimoniului din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, cei ai Serviciului de Investigaţii Criminale şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bihor, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. 
 

Complicele interlopului

 
Desfăşurarea impresionantă de forţă nu a fost pentru Bruchental, care a fost ridicat dintr-un apartament situat în centrul Oradei, chiar în apropierea Primăriei, ci pentru Cojocaru, personaj violent şi periculos, fapt care i-a şi atras porecla de "Passaris de România". Interlopul are la activ numeroase spargeri în România, Serbia şi Germania. În Serbia, a fost prins de două ori de către autorităţi, şi tot de atâtea ori a reuşit să evadeze, ultima dată ucigând un poliţist sârb aflat pe urmele lui.
 
După evadare, Cojocaru s-a întors în România, fiind capturat în urma unei ambuscade realizate de către poliţiştii din Iaşi, care s-a lăsat cu focuri de armă. Ultima condamnare, Cojocaru a încasat-o anul trecut, în Germania, după ce a jefuit o benzinărie. Acesta a ameninţat angajaţii să-i dea banii apoi a fugit, fiind prins vara trecută, tot la Iaşi, şi extrădat.
 
Eliberat recent din închisoare, Cojocaru s-a întors în România şi de câteva săptămâni locuia în Oradea, unde a schimbat mai multe apartamente. Poliţiştii l-au capturat, duminică, din Piaţa Rogerius, după ce au înconjurat şi împânzit toată zona de vest a oraşului cu echipaje de mascaţi şi poliţişti. 
 
Bruchental, în vârstă de 57 ani, şi Cojocaru (foto stânga), de 43 ani, au fost reţinuţi, duminică, de poliţiştii Biroului de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului Oradea pentru 24 de ore, ambii fiind inculpaţi pentru furt calificat şi complicitate la furt calificat. 
 
Luni, aceştia au fost prezentaţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar procurorul s-a adresat Judecătoriei Oradea cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat şi complicitate la furt calificat.
 
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Oradea a emis pe numele lui Constantin Cojocaru(foto) un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Faţă de Bruchental a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Ambele măsuri pot fi contestate, însă, la Tribunalul Bihor. 
 
Poliţiştii au reuşit să recupereze circa 80% din prejudiciul creat de cei doi însă ancheta nu este finalizată, existând bănuiala că cei doi ar fi implicaţi şi în alte fapte. 
 

Naş ministru, fin contrabandist

 
Coriolan Pop Bruchental a fost căsătorit cu fosta deputată PD Ionela Pop Bruchental, o perioadă vicepreşedintă a Agenţiei Naţionale pentru Valorificarea Activelor Statului, în prezent membră ALDE. Cei doi au fost cununaţi de Vasile Blaga, actual europarlamentar PNL, unchiul Ionelei, la sfârşitul anilor '90.
 
Bărbatul a încasat 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru contrabandă cu ulei Floriol. Concret, în perioada 1997-1998, acesta a introdus în ţară mai multe transporturi de ulei, în numele unor firme aparţinând unor arabi plecaţi din România.
 
Uleiul intra în ţară cu documente falsificate, Bruchental şi complicii săi aplicând atunci pe acte o ştampilă confecţionată chiar de ei cu antetul "Vama Română", ca şi cum ar fi achitat taxele vamale.
 
Pop Bruchental a fost condamnat definitiv în 2006, şi a stat ascuns o perioadă, motiv pentru care a şi fost dat în urmărire generală, cazul declanşând la vremea respectivă un imens scandal în condiţiile în care naşul său de cununie, Vasile Blaga, era ministrul Internelor, motiv pentru care soţii Pop Bruchental au şi divorţat. 
 
În final, Coriolan Pop Bruchental s-a predat, prezentându-se la sediul Poliţiei Bihor, şi a executat până la urmă doar 2 ani şi 7 luni, fiind eliberat în 2009 pentru bună purtare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: