Cum l-a scăpat de acuzaţii pe un poliţist de frontieră greşeala unui procuror

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un poliţist de frontieră din Bihor, reţinut şi trimis în judecată pentru că ar fi înlesnit, contra cost, scoaterea din ţară a unor fugari condamnaţi la detenţie, a scăpat de dosar pentru că procurorul care l-a anchetat s-a folosit pentru interceptările ambientale şi la acţiunea de flagrant de un colaborator neautorizat.

Agentul şef Marinel Marţi din Punctul de Trecere a Frontierei Borş a fost reţinut, în seara de 5 noiembrie 2017, în urma unei acţiuni de flagrant organizată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi de ofiţeri ai DGA. El era acuzat că ar fi acceptat promisiunea că va primi 1.000 euro pentru a permite ieşirea din ţară a unei persoane despre care ştia că are probleme penale, riscând să fie încarcerat. Banii, spuneau atunci procurorii, au fost luaţi de omul de afaceri Sebastian Sabău, patronul unui service auto din Oradea, şi el reţinut în aceeaşi seară de anchetatori.

Flagrant cu colaboratori

Fugarul era, de fapt, după cum avea să se afle ulterior, un investigator sub acoperire, ajuns în legătură cu cei doi prin intermediul unei alte persoane, denunţător în cauză şi, totodată, având statut de colaborator sub acoperire, aceeaşi care, în octombrie 2014, ar fi intervenit pentru ca Marinel Marţi să ajute o femeie condamnată la închisoare pentru înşelăciune să treacă frontiera şi să se sustragă de la executarea pedepsei.

În final, fugara a fost prinsă şi încarcerată, iar din spatele gratiilor, aceasta i-a denunţat pe cei care, în 2014, au ajutat-o să părăsească ţara. Ca atare, în baza informaţiilor, ofiţerii DGA, sub coordonarea procurorilor, le-au întins o capcană cu ajutorul unui investigator sub acoperire care s-a dat condamnat, la fel ca şi denunţătoarea poliţistului de frontieră.

La loc comanda

Cazul a ajuns în faţa instanţei în 2018 şi a intrat în dezbaterea Camerelor preliminare din Tribunalul Bihor şi de la Curtea de Apel Oradea unde, după 2 ani de tergiversări, judecătorii au exclus din dosar toate actele procedurale care se refereau la interceptările ambientale şi flagrant. Motivul? Pe de o parte, acţiunea a fost provocată, iar pe de alta, denunţătorul, care era şi omul de legătură al anchetatorilor, nu fusese autorizat ca şi colaborator. 

Ca atare, rămaşi fără dovezi în dosar, procurorii au cerut judecătorilor restituirea cauzei, solicitare care a şi fost admisă în luna iulie, în acest an, ancheta fiind reluată de un alt procuror, care a încercat să reclădească dosarul. 

Dosar clasat

Între timp, declarat nevinovat, poliţistul de frontieră s-a putut întoarce la muncă, şi-a încasat sporurile restante, ba chiar s-a şi pensionat, beneficiind acum de pensie de serviciu. Mai mult, având în vedere că probaţiunea în dosar se baza în principal pe interceptările şi flagrantul excluse din rândul probelor, noile investigaţii s-au terminat cu clasarea acuzaţiilor faţă de el şi de complicele său, anchetatorii stabilind ceea ce era previzibil, şi anume că în caz “nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”.

Cât despre anchetatorul care a greşit, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor îi admit „omisiunea”.„Prin încheierile dispuse de instanţe s-a constatat că Ministerul Public, prin procurorul de caz, nu a respectat dispoziţiile legale referitoare la administrarea mijloacelor de probă în cauză, omiţând să desemneze în calitate de colaborator pe denunţătorul din cauză, să autorizeze activitatea acestuia, respectiv să stabilească limitele în care investigatorul urma să acţioneze”, a transmis purtătorul de cuvânt al unităţii, Dida Naghiu. 

Potrivit legii, o astfel de eroare este imputabilă procurorului, iar cazul va fi discutat la evaluarea unităţii de parchet de la finalul anului.

Atât că, între timp, anchetatorul cu pricina s-a transferat la DNA, trecând şi peste proba de interviu pentru a fi încadrat definitiv în această structură. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Caz şocant la graniţa cu Ungaria. Afgan înjunghiat de călăuză pentru că a refuzat să execute un ordin

Povestea eroului român omagiat la New York. A salvat aproape 100 de oameni, iar chipul său e proiectat pe Times Square

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite