Cele mai mici oraşe din România. Nucet, oraşul cu trei străzi, mărginit de o plantaţie de nuci

Cele mai mici oraşe din România. Nucet, oraşul cu trei străzi, mărginit de o plantaţie de nuci

Orasul Nucet, unul dintre cele mai mici din Romania

Cu o populaţie ce depăşea 5.000 de suflete, în anul 1956 Nucetul era declarat oraş. La recensământul din anul 2012, numărul locuitorilor a coborât sub 2.200 de personae, fiind unul dintre cele mai mici oraşe din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nucet este cel mai mic oraş din Bihor, şi unul dintre cele mai mici din România. Oraşul are in administraţie satele Băiţa şi Băi-Plai, precum şi satul de vacanţă Vârtop. Suprafaţa totală a oraşului Nucet este de 41,11 km2 (4111 hectare), ceea ce reprezintă 0,54% din suprafaţa judeţului Bihor. Deschiderea exploatărilor miniere în anul 1956 a determinat o adevărată explozie demografică, în doar câţiva ani populaţia oraşului crescând de la 631 locuitori (1948) la 9.879 locuitori (1956), dar datorită restructurărilor masive de la mina Băiţa, mai târziu s-a înregistrat o diminuare treptată a populaţiei, 

În aşezarea de la poalele Apusenilor îşi duc viaţa 2.148 de suflete, potrivit recensământului din anul 2012, fiid al treile cel mai mic oraş din România. Dacă în zonă nu s-ar fi descoperit uraniul, mai mult ca sigur că azi era unul dintre satele de munte uitate de lume.  Când a fost declarat judeţ, în Nucet trăiau peste 5.600 de locuitori, iar în zonă munceau undeva la 20.000 de oameni.

Ironia sorţii face în micul oraş să existe doar străzi. Una pe care se află spitalul, o altă stradă unde e primăria, şi o a treia unde e cimitirul. Localnicii s-au obişnuit, astfel că nu-i deranjează mărimea oraşului lor, ba chiar spun că le place liniştea de care au parte. Ce îi deranjează e lipsa locurilor de muncă şi taxele pe care le au de achitat, taxe la nivel de oraş.

Denumirea oraşului este strâns legată de faptul că această localitate este mărginită de o plantaţie de nuci. 

 

 

citeste totul despre: