Un cal şi şase oi, daune pentru suferinţele din timpul comunismului

Un cal şi şase oi, daune pentru suferinţele din timpul comunismului

Sală de judecată, foto: Arhivă

Văduva unui ieşean din Horleşti închis înainte de 1989 şi cele cinci fiice vor primi despăgubiri pentru un cal şi şase oi confiscate în perioada comunistă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Iaşi a constatat miercuri 7 decembrie caracterul politic al condamării primite de Andrei Magdici şi a dispus ca familia lui să primească despăgubiri materiale constând în contravaloarea animalelor. Văduva şi cele cinci fiice ale bărbatului au dat în judecată statul în aprilie 2010 şi au cerut trei milioane de euro daune morale şi 2.000 de euro daune materiale pentru suferinţele îndurate în perioada comunistă. În plângerea adresată instanţei, ieşencele menţionează că Andre Magdici a fost condamnat în 1959 pentru că ar fi fost membru al mişcării legionare şi închis timp de şase ani.

Citiţi şi:

Magistraţii spală imaginea lui Adrian Corduneanu. Interlopul va primi 15.000 de lei de la stat

Un ieşean declarat mort din greşeală şi despărţit 19 ani de mamă cere un milion de euro daune


„Era ţinut în lanţuri la mâini şi la picioare, încât i-au rămas semne pe viaţă. În puşcărie era o mizerie de nedescris, se vedea cum colcăiau şobolanii.", au precizat rudele în plângerea adresată instanţei.  Acestea susţin că le-au fost confiscate 3,8 hectare de teren, o vacă, un viţel, un porc, un cal, şase oi, 17 păsări, plugul, carul şi căruţa. Familia a locuit într-o cameră pentru că restul casei era ocupată de Poştă şi Miliţie.

 „Eram aşa de săraci, că nu aveam după ce bea apă. Culegeam spicele rămase după combină, mergeam în pădure pentru a aduna ghindă pe care o prăjeam. Deşi aveam vârste fragede, eram nevoite să muncim prin sat. Ne îmbrăcam doar cu zdrenţe, la şcoală nu aveam rechizite", se precizeză în plângerea adresată Tribunalului. Decizia dată miercuri de instanţă nu este definitivă.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările