Telenovelă conjugală între un conferenţiar universitar şi iubita unui judecător. Cum s-a ajuns la acuzaţii de răpire internaţională de copii

Telenovelă conjugală între un conferenţiar universitar şi iubita unui judecător. Cum s-a ajuns la
acuzaţii de răpire internaţională de copii

Constantin Guţu arată o fotografie cu cei doi copii pe care îi are cu Marina Moglan FOTO Adevărul

Poliţiştii ieşeni au deschis un dosar penal după ce un conferenţiar universitar din Chişinău a reclamat-o pe fosta sa soţie, actuala concubină a unui judecător, că ar fi trecut graniţa ilegal cu cei doi copii ai lor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conflictul dintre conferenţiarul Constantin Guţu şi Marina Moglan a debutat după divorţul din 2014, când  Judecătoria Iaşi a decis ca cei doi copii să domicilieze împreună cu mama.  După un an, printr-o ordonanţă preşedinţială, cei doi copii au putut merge în vizită la tatăl lor în Chişinău, pentru o perioadă de două săptămâni, însă nu s-au mai întors în ţară.

Din acest motiv, Moglan s-a adresat Ministerului Justiţiei din România, invocând o răpire internaţională de copii. Instituţia românească s-a adresat instituţiei cu atribuţii în acest sens din Republica Moldova, respectiv Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care a cerut instanţei să îl oblige pe Constantin Guţu să îi redea pe copii mamei, procesul fiind în derulare.

În paralel, în România, Marina Moglan a cerut instanţei să îi acorde exercitarea exclusivă a drepturilor părinteşti, invocând, printre altele, şi acuzaţiile de răpire internaţională. Pe 13 iunie, Judecătoria Iaşi a decis ca „exercitarea autorităţii părinteşti faţă de minori să se facă exclusiv de către reclamantă“, adică de către mamă, nici această decizie nefiind definitivă.  La acea dată, însă, copii se aflau deja la Iaşi, unde au ajuns la începutul lunii iunie, înainte ca Judecătoria Iaşi să se pronunţe.

Constantin Guţu susţine că Marina Moglan nu avea voie să aducă copii în România, considerând că trecerea frontierei a celor doi s-ar fi realizat ilegal. El se plânge şi de faptul că nu i se permite să ia legătura cu băiatul de 13 ani şi cu fata de 9 ani. „Nu ştiu dacă sunt sănătoşi sau dacă sunt maltrataţi. Eu ştiu că ei nu voiau să vină în România. Am sunat-o pe fosta mea soţie de sute de ori, însă nu îmi răspunde. Eu nu pot aştepta ani de zile până când o sa aibă ea timp şi disponibilitate să îmi spună cum sunt copii“, a spus Guţu, care este cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“ din Chişinău.

La rândul ei, Marina Moglan a precizat că, de fapt, fostul ei soţ este cel care a reţinut ilegal copiii în Republica Moldova, în condiţiile în care justiţia din Iaşi a stabilit ca aceştia să aibă acelaşi domiciliu cu cel al mamei. „Copiii nu au fost sechestraţi sau aduşi cu forţa în ţară, ci ei au fost reîntorşi la domiciliul lor din Iaşi. Nu am încălcat nicio lege aducându-i înapoi în ţară“, ne-a spus Moglan.

Cei doi foşti soţi, care au avut un mariaj de 15 ani, s-au „bombardat“ reciproc cu plângeri la Parchet sau în instanţă. Guţu a fost acuzat de nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti şi alienare părintească, un dosar în acest sens fiind în curs de soluţionare. Fosta sa soţia a cerut şi un ordin de protecţie împotriva conferenţiarului universitar din Chişinău, solicitarea fiindu-i însă respinsă.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: