Rezistenţa culturilor de porumb la schimbările climatice, testate la o universitate din Iaşi

Rezistenţa culturilor de porumb la schimbările climatice, testate la o universitate din Iaşi

Sursa USV Iaşi

Instituţia ieşeană deţine singurul fitotron din ţară cu 11 camere climatice de tip „walking room”, unde se pot simula diverse condiţii de temperatură, lumină şi umiditate atmosferică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) a ales Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV, fosta USAMV) pentru testarea potenţialului genetic al hibrizilor de porumb.

Infrastructura de cercetare a USV Iaşi, unică la nivel naţional, se regăseşte în cadrul Institutului de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu (ICAM) – rezultatul unui proiect european în valoare de 10 milioane euro – care este dotat cu echipamente de cercetare ultramoderne pentru analize fizice şi chimice ale solului, plantelor, apei şi aerului.

În cadrul ICAM lucrează cercetători, cadre didactice, studenţi, doctoranzi şi este, de asemenea, pus la dispoziţia fermierilor pentru diverse cercetări.

„Scopul proiectului este de fundamentare a potenţialului genetic a hibrizilor de porumb testaţi în câmp şi în fitotron de către echipa de cercetare a USV Iaşi şi de identificare a influenţei condiţiilor climatice asupra randamentului productiv al hibrizilor testaţi.
 
Prin proiect, ne propunem să obţinem o cunoaştere în domeniul potenţialului hibrizilor de porumb şi ne dorim să facem recomandări fondate fermierilor în alegerea celor mai performante soluţii. Astfel, în cadrul proiectului se testează anual peste 80 de hibrizi de porumb în câmpurile experimentale amplasate în Ferma Ezăreni a Universităţii şi în camerele climatice din fitotronul existent la nivelul ICAM”, a precizat conf. univ. dr. Denis Ţopa, decanul Facultăţii de Agricultură.
 
Cunoaşterea rezultată va fi transferată către alţi fermieri din întreaga ţară şi către sistemul de cercetare şi educaţie din domeniul agricol.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările