Procesul ridicol al unui comisar acuzat că a luat mită chifteluţe. Cum a fost achitat acesta de toate acuzaţiile

Procesul ridicol al unui comisar acuzat că a luat mită chifteluţe.
Cum a fost achitat acesta de toate acuzaţiile

Printre altele, comisarul a fost acuzat că ar lfi primit mită chifteluţe FOTO Arhivă

Un comisar de la Protecţia Consumatorului din Iaşi a fost achitat de trei acuzaţii de luare de mită. El a fost acuzat că ar fi primit foloase necuvenite constând în o pereche de pantofi, o minge şi produse alimentare însă judecătorii au considerat că acuzaţiile sunt neîntemeiate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia de achitare în cazul comisarului Dana Mihaela Darie a fost luată de Tribunalul Iaşi, care, recent, a motivat şi sentinţa. Magistraţii au ajuns la concluzia că acuzaţiile procurorilor nu sunt probate sau nefondate, dispunând achitarea pe linie pentru comisar.

O primă acuzaţia a fost cea conform căreia, în decembrie 2015, de la un magazin de încălţăminte din Moldova Mall, comisarul Darie ar fi plecat cu o pereche de pantofi pe care nu le-a plătit. Ulterior, Darie ar fi restituit perechea de încălţăminte, conform proprietarului magazinului. Judecătorii ieşeni au ajuns la concluzia că nu sunt suficiente probe că funcţionarul ar fi pretins cu titlu de mită acea pereche de pantofi, ea fiind luată mai degrabă „pe datorie”. Mai mult, arată judecătorii, procurorul nu a arătat în clar cum şi-a încălcat atribuţiile de serviciu comisarul înainte sau după ce a luat pantofii.

Procurorii au atacat decizia

O altă pretinsă faptă a fost plasată de procurori, pe 15 martie 2016, când de la un magazin de la ţară, Mihaela Darie ar fi luat o minge de aproximativ 20 de lei, fără a o plăti. Mingea a fost găsită acasă la femeie, care a spus că a lăsat banii pentru ea pe tejgheaua magazinului. Dincolo de probele incerte cu privire la pretinderea mingii respective, judecătorii au concluzionat că Mihaela Darie nu ar fi avut competenţa să sancţioneze în vreun fel reprezentantul acelui magazin, aşadar nu ar fi avut cum să îşi încalce sarcinile de serviciu oricum.

„Cazul Carrefour”, aşa cum este denumit de judecători, a vizat pretinse fapte de luare de mită comise de Darie în 2016, când ar fi primit de-ale gurii de la hipermarket. Pe 29 aprilie 2016, de pildă, femeia ar fi primit „doi cozonaci, un drob de miel şi un kg. de chifteluţe din carne de pasăre, bunuri pe care nu le-a plătit, în valoare totală de 74,49 lei”. În timpul procesului, judecătorii au ajuns la concluzia că „se prefigurează o altă situaţie de fapt decât cea reţinută în actul de sesizare”. mai exact, comisarul ar fi plătit cozonacii şi ar fi primit gratuit drob de miel şi chifteluţe, însă fără a le pretinde. Mai exact, arată judecătorii, produsele au fost date gratuit de angajatul de la Carrefour „care, apreciind că în acest mod va păstra o relaţie bună cu inculpata, a înţeles să ofere aceste produse drept cadou”. Mai mult, superiorul angajatei ar fi fost şi el de acord.

Procesul Mihaelei Darie se va relua la Curtea de Apel Iaşi pe 29 aprilie, dacă starea de urgenţă cauzată de epidemia de coronavirus nu se va prelungi. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: