Prescripţii de medicamente nelegale în maternitate: trei medici din Iaşi, daţi în judecată de propriul angajator

Prescripţii de medicamente nelegale în maternitate: trei medici din Iaşi, daţi în judecată de propriul angajator

Doctorul Constantin Fătu este unul dintre cei daţi în judecată FOTO Adevărul

Trei medici ginecologi din Iaşi sunt acuzaţi de conducerea Maternităţii "Cuza Vodă" din Iaşi că ar fi prescris medicamente gratuite sau compensate unor pacienţi, deşi aceştia nu aveau dreptul. "Să fie sănătoşi", a spus unul dintre doctori.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doi dintre medicii chemaţi în judecată de unitatea spitalicească, Igor Slonovschi şi Bogdan Doroftei, sunt angajaţi şi în prezent la maternitatea ieşeană. Al treilea doctor chemat în judecată, Constantin Fătu, se află în litigiu cu spitalul după ce i s-a desfăcut contractul de muncă.

Cele trei acţiuni de chemare în judecată semnate de managerul Mircea Onofriescu au fost depuse urmare a unui control realizat de Camera de Conturi Iaşi (CCI) la Casa Judeţeană de Asi­gurări de Sănătate (CJAS). Astfel, se arată în documentele depuse la Tribunal, CCI a realizat două audituri externe la CJAS în anii 2012 şi 2013, constatând, printre altele, nereguli şi la Mater­nitatea „Cuza Vodă“, unde prejudicul se ridica la aproape 20.000 de lei.

Dr. Fătu: „Să fie sănătoşi!“

„CJAS ne-a anunţat că unitatea a fost sancţionată cu reţinerea sumelor reprezentând prescrierea de reţete compensate/gratuite pentru pacienţi internaţi în spitalizare continuă în anii 2011 şi 2012 de către medici salariaţi ai uni­tăţii“, precizează managerul Mircea Ono­friescu în acţiunea depusă la instanţă. Ca urmare a prescrierilor fără drept a respectivelor reţete, maternitatea ieşeană ar fi cauzat CAJS un prejudiciu de 19.338, 33 de lei, sumă executată din conturile unităţii spitaliceşti.

„Considerăm necesară recuperarea sumelor sus-precizate fiind întrunite condiţiile de existenţă ale răspunderii patrimoniale a salariaţilor pentru fapta proprie, ce presupune săvârşirea unei fapte ilicite şi personale a salariatului, prejudiciabilă pentru angajator (…) Pârâta, în desfăşurarea activităţii conform fişei postului avea obligaţia de a prescrie reţete compensate sau gratuite doar pacienţilor consultaţi ambulator sau cu internare de zi“, se mai arată în documentul menţionat. Conducerea maternităţii mai precizează că pentru pacienţii internaţi continuu medicii pârâţi nu aveau dreptul de a elibera reţete gratuite sau compensate, întrucât aceştia primeau medicaţie de la spital deja.

De menţionat că celor trei medici chemaţi în judecată nu li se impută întreg prejudiciul calculat de Curtea de Conturi. Astfel, Medicului Fătu i se cere 110,86 de lei, în timp ce doctorilor Doroftei şi Slonovschi câte 2.401, respectiv 926,27 de lei. Managerul Mircea Onofriescu nu a putut fi contactat pentru a preciza dacă diferenţa de bani a fost recuperată.  În schimb, ginecologul Constantin Fătu a precizat că, în opinia sa, şi-a făcut datoria prin prescrierea acelor medicamente. „Să fie sănătoşi, nu e problema mea personală. Ei nu au ştiut să managerieze, ei să plătească“, a spus
Fătu. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările