Poluare uriaşă într-un oraş din România. Locuitorii sunt sfătuiţi să stea în casă sau să poarte măşti de protecţie

Poluare uriaşă într-un oraş din România. Locuitorii sunt sfătuiţi să stea în casă sau să poarte măşti de protecţie

Un oraş din România se confruntă în ultima perioadă cu o creştere semnificativă a poluării. Locuitorii sunt sfătuiţi să stea în casă sau să poarte măşti de protecţie, asta pentru a se feri de particulele de praf.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cursul zilei de luni, 28 octombrie, în jurul orei 18.40, în zona Podul de Piatră din oraşul Iaşi s-au înregistrat valori de poluare record. Măsurile maxime admise au fost depăşite de opt ori, potrivit unor măsurători realizate de Silviu Gurlui, un cercetător de la Universitatea "A.I. Cuza" Iaşi.

În acest context, cercetătorul Silviu Gurlui a tras un semnal de alarmă, spunând că nu a mai văzut niciodată o astfel de poluare.
 
Se pare că ar fi vorba despre particule mici de praf, denumite în termeni specializaţi cu PM2.5. Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, profesor în cadrul Facultăţii de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, spune că aceste particule sunt periculoase tocmai din cauza dimensiunilor mici pe care le au. „Particulele acestea sunt periculoase din cauza mărimilor mici. Astfel, pot intra uşor în organism şi produc foarte multe afecţiuni. Se poate ajunge şi la accidente cerebrale.”

 
Nivelul ridicat de poluare nu este o noutate în Iaşi. La începutul acestei luni, Primăria Iaşi informa ieşenii cu privire la această situaţie. „În Municipiul Iaşi au crescut peste limitele ad­misibile concentraţiile de particule de praf, fapt ce poate dăuna sănătăţii persoa­nelor cu afecţiuni pulmonare, persoanelor în vârstă şi mai ales copiilor. În aceste condiţii se recomandă evitarea staţionării persoanelor în zonele cu trafic intens, evitarea zonelor aglomerate cu vegetaţie redusă, purtarea măştilor medicale protectoare şi limitarea timpilor de aerisire a locuinţelor.”
 
Şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi a confirmat, la începutul acestei luni, nivelul ridicat al concentraţiilor de praf. Referitor la rezultatul îngrijorător la care a ajuns profesorul Silviu Gurlui ieri, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi i-au spus reporterului Adevărul că vor veni curând cu un punct de vedere oficial.
 
Iaşul este cel mai poluat oraş din ţară şi ocupă un loc fruntaş la nivel european. Un raport realizat de AirVisual plasează Iaşul pe locul 27 în Europa din 930 de oraşe analizate.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările