Membrii fondatori ai Operei urcă din nou în această seară pe scena Teatrului Naţional

Membrii fondatori ai Operei urcă din nou în această seară pe scena Teatrului Naţional

Imagini cu Teatrul Naţional refăcut

Veteranii Operei ieşene vor urca din nou pe scenă cu ocazia împlinirii a 56 de ani de la prima reprezentaţie. Majoritatea octogenari, aceştia vor participa la mai multe manifestări pe parcursul întregii zile.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urmă cu exact 56 de ani, pe data de 3 noiembrie Iaşul îmbrăca haine de sărbătoare cu ocazia primei reprezentaţii a celei mai noi instituţii de cultură, Opera. Primul spectacol pus în scenă aici a fost „Tosca" de Giacomo Puccini, reprezentaţie care îi va încânta pe ieşeni şi sâmbăta aceasta, cu începere de la ora 18.30. "Prima reprezentaţie a fost pe 3 noiembrie 1956. Până atunci am lucrat ca într-un laborator. S-au făcut cursuri cu soliştii, pentru că mulţi nu urcaseră niciodată pe scenă, aveau numai o voce bună. „Tosca", primul spectacol de operă de la Iaşi a fost repetat în continuu timp de patru luni. La decoruri, dacă era nevoie de ajutor suplimentar, puneau o mână şi soliştii. Toată lumea a muncit fără oprire. Au fost cronici de operă de atunci în care se spunea că nici nu se vede că soliştii de la Iaşi nu sunt profesionişti", declara cu ocazia aniversării de anul trecut Mihai Zaborilă, unul dintre membrii fondatori ai Operei ieşene şi cel care a ridicat prima cortină a instituţiei de cultură în urmă cu 56 de ani.

Astfel, la finalul reprezentaţiei de sâmbăta aceasta, toţi membrii fondatori ai instituţiei de cultură vor urca din nou pe scena Teatrului Naţional, în aplauzele publicului. Spectacolul va fi precedat în timpul zilei de sfinţirea noului sediu al Operei Naţionale Române Iaşi. "Aici, cu începere de la ora 11.00 vor fi prezenţi membrii Asociaţiei Prietenii Operei, înfiinţată recent. Noi avem în plan o serie de proiecte care vor aduce spectacolul de operă mai aproape de ieşeni", susţine Mihai Zaborilă. Printre acestea se numără şi un inedit concert pe scena căruia vor urca marii solişti ai Operei Iaşi care acum activează la instituţii de cultură de peste hotare.

Biletele la spectacolul "Tosca" de sâmbătă, 3 noiembrie, pus în scenă de regizorul bulgar Ognian Draganoff pot fi achizţionate de la Agenţia Operei la preţuri cuprinse între 20 şi 50 de lei.

CITEŞTE ŞI:

Ieşeanul care a ridicat prima cortină la Operă

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările