Mascaţii de la Ruginoasa, înfrânţi de „mascaţii” Poliţiei. Ciomăgeala din Ajunul Anului Nou nu a avut loc

Mascaţii de la Ruginoasa, înfrânţi de „mascaţii” Poliţiei. Ciomăgeala din Ajunul Anului Nou nu a avut loc

„Bătaia de la Ruginoasa” adună mii de oameni în comuna ieşeană FOTO Adevărul

Tinerii mascaţi din comuna Ruginoasa au ieşit în stradă şi au oferit un spectacol impresionant localnicilor fără însă să-şi pună viaţa în pericol. Cu câteva zile mai devreme autorităţile au trasat limitele manifestării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tradiţionala „Bătaie de la Ruginoasa”, care are loc pe 31 decembrie, a fost evitată şi anul acesta de autorităţi. Pentru al cincilea an consecutiv, „ciomăgeala” mascaţilor a fost interzisă de reprezentanţii comunei şi de Poliţiei. Sătenii din comuna ieşeană Ruginoasa au putut participa însă la un festival de datini si obiceiuri organizat de primărie.
 
Potrivit bittv.info, „Bătaie de la Ruginoasa” a fost interzisă de autorităţi după o întâlnire dintre reprezentanţii autorităţilor şi ai cetelor de mascaţi. Sursa citată notează că la şedinţa de joi, 28 decembrie, de la Primăria Ruginoasa au participat şefi de la Poliţia Iaşi, Jandarmeria Bacău, Ambulanţa Iaşi, Prefectura Iaşi şi Poliţia Paşcani.
 
La discuţii au participat şi în jur de 100 de localnici, printre care şi reprezentanţi ai cetelor de mascaţi. Aceştia din urmă ar fi dorit să fie lăsaţi în stradă măcar cu biciuri, în schimbul bâtelor, însă autorităţile au fost tranşante: localnicii care ies în stradă pe 31 decembrie cu bâte sau biciuri riscă sancţiuni, respectiv dosare penale.
 
„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi respectă obiceiurile locului, însă manifestările prilejuite de acestea nu justifică încălcarea legii. Astfel, informăm participanţii că vor fi luate măsurile prevăzute de lege împotriva celor care vor încălca normele contravenţionale sau penale. Atragem atenţia asupra faptului că încăierarea, ultrajul contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, vătămarea corporală, distrugerea, împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice constituie fapte cu caracter penal, care pot fi  pedepsite cu închisoarea. Solicităm locuitorilor comunei Ruginoasa să se manifeste paşnic în cadrul evenimentului, pentru ca toţi participanţii să se bucure, în linişte, de un obicei străbun”, au transmis reprezentaţii Poliţiei printr-un comunicat de presă.
 

Luptătorii SAS, lângă mascaţi

Astfel, duminică, 31 decembrie 2017, pe strada principala din Ruginoasa s-au strâns mii de localnici şi curioşi să admire jocul spectaculos al tinerilor mascaţi din comună. Conform bittv.info, tinerii costumaţi cu măşti impresionante au fost însoţiţi pe traseu de jandarmi, luptători SAS şi poliţişti care i-au lăsat să se confrunte, fără să apară incidente majore.

 
Potrivit bittv.info, spectatorii de pe margine strigau la oamenii legii să-i lase pe mascaţi să se bată cu ciomogele. În fiecare an, pe 31 decembrie, la Ruginoasa este o regulă nescrisă ca în comuna ieşeană să aibă loc o bătaie între flăcăi, împărţiţi în două cete: Văleni şi Deleni. Conform tradiţiei, învingătorii au privilegiul ca în noul an să organizeze baluri la care vor invita ce fete doresc. Începând cu 2012 tinerii nu au mai fost lăsaţi să se bată cu obiecte care le pun viaţa în pericol. 
  

Istoricul bătăilor 

Tradiţionala „Bătaie de la Ruginoasa” s-a încheiat, în trecut, cu adevărate tragedii. „Delenii” şi „vălenii” şi-au împărţit, cu generozitate bâte în cap, s-au încaierat şi s-au bat până la epuizare. În 2007, bătaia s-a soldat cu şase dosare penale şi 20 de amenzi date de către jandarmi. În decembrie 2011, patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar un tânăr de 17 ani a ajuns în comă la spital şi a rămas paralizat pentru tot restul vieţii.  În 2012 şi 2013, sătenii au fost obligaţi de către jandarmi să renunţe la tradiţionala bătaie dintre ani.  În 2014, pentru prima dată în istoria bătăii s-a renunţat la obiectele contondente. 
 
 
Citeşte şi:
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: