Loc de veci, la preţ de apartament. Bătaie în instanţă pe un mormânt din cel mai scump cimitir al Iaşiului

Loc de veci, la preţ de apartament. Bătaie în instanţă pe un mormânt din cel mai scump cimitir al Iaşiului

Cimitirul "Eternitatea din Iaşi”    FOTO Servicii Publice Iaşi

Locul de veci ar fi fost lăsat moştenire, spun cei doi ieşeni care îşi cer drepturile asupra acelui mormânt. Ieşenii spun că redevenţa pentru locul respectiv a fost plătită corect, până când au început restricţiile privind reşedinţa. Pârâta în acest caz este Servicii Publice SA Iaşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doi ieşeni au cerut să li se acorde în folosinţă un mormânt din Cimitirul "Eternitatea” din Iaşi. În instanţă, cei doi au susţin că mormântul le-a fost lăsat moştenire şi s-au îngrijit de el mai bine de 20 ani, fiind la zi cu taxele şi impozitele în cel mai scump cimitir din Iaşi, unde preţurile sunt deja prohibitive, iar locuri de veci disponibile nu se mai găsesc.
 
Procesul dintre cei doi ieşeni şi SC Servicii Publice SA a început în anul 2018, pe data de 28 decembrie. Ieşenii le-au cerut magistraţilor din cadrul Judecătoriei Iaşi să le aprobe dreptul de folosinţă asupra unui loc de veci, printr-o cerere de chemare în judecată.
 
"Nu am întâmpinat greutăţi la cimitir cu evidenţele sau cu dreptul de concesionare până în prezent, plătind de peste 20 de ani impozitele şi taxele, dar, de câţiva ani, se consideră că nu mai avem dreptul la acel loc de veci. 

M.U. a făcut aşa-zisul «monument» deasupra criptei, când l-a înmormântat pe soţul său, I.U. Noi ne-am îngrijit mereu de mormânt şi ne-am îndeplinit toate obligaţiile morale pentru rudele noastre înmormântate în acel loc. 

Înainte de noi, au făcut-o părinţii noştri. Până în prezent, nu ne-a fost contestat dreptul acesta, decât printr-o decizie a Consiliului Local, care nu ne este aplicabilă”, au afirmat cei doi ieşeni în faţa instanţei.
 

Locul de veci, lăsat moştenire

Cei doi ieşeni au precizat că M.U. a lăsat locul de veci moştenire prin testament. 

De asemenea, potrivit acestora, redevenţa pentru locul respectiv a fost plătită corect, până când au început restricţiile privind reşedinţa, plătind mereu ce s-a acceptat. Cu toate acestea, s-a considerat că plăţile făcute priveau curăţenia în cimitir, în opinia lor, acest lucru fiind absurd.
 
Pe de cealaltă parte, reprezentanţii SC Servicii Publice SA nu au depus nici o întâmpinare. În schimb, potrivit BZI, au depus note scrise care dovedesc că, drept urmare a evidenţelor aflate în arhiva Cimitirului „Eternitatea” din Iaşi, au verificat Registrul întocmit în anul 1946, în care se regăsesc locurile atribuite în rezervă în acel an.
 
Prin urmare, la poziţia 706 din data de 30 august 1946, a fost înregistrată o chitanţă. Pe această era scrisă menţiunea „Doamna U.A. a cumpărat un loc de rezervă”.
 
„De la data emiterii chitanţei, până în prezent, situaţia juridică a concesiunii locului de înhumare atribuit U.A. nu s-a modificat, aceasta fiind neîntrerupt titulara concesiunii. 

Respectivul loc de înhumare nu a fost transmis vreodată prin succesiune. Redevenţa a fost achitată o singură dată de către U.A., în anul 1946, pentru concesionarea locului de înhumare.
 
Faptul că, în acel loc, au fost efectuate înhumări ale decedaţilor – membri ai aceleiaşi familii – nu înseamnă şi transferul dreptului de concesiune de la titulară către terţii care au folosit acel loc de înhumare. 

Nu ne-au fost înaintate actele de succesiune privind transmiterea dreptului de concesiune asupra locului de înhumare, iar plata nu transmite plătitorilor tarifului de întreţinere dreptul de concesiune asupra acelui loc”, au menţionat reprezentanţii societăţii pârâte.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările