Deputatul-zvastică Sorin Iacoban, expert PSD în vot multiplu şi şef peste Federaţia Română de Şah, deşi abia mută piesele

Deputatul-zvastică Sorin Iacoban, expert PSD în vot multiplu şi şef peste Federaţia Română de Şah, deşi abia mută piesele

Deputatul PSD Sorin Iacoban FOTO Adevărul

Deputatul PSD de Iaşi Sorin Iacoban a stârnit rumoare pe plan naţional în urmă cu câteva zile după ce a postat pe contul personal de Facebook o fotografie falsificată cu o zvastică nazistă lipită pe fruntea candidatului ACL, Klaus Iohannis. O investigaţie "Adevărul" din 2012 îl plasează pe Iacoban în mijlocul unui alt scandal grav din campania electorală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liderii ACL Iaşi au depus în urmă cu câteva zile o plângere penală pe numele lui Sorin Iacoban, deputat PSD de Iaşi care a postat pe contul personal de Facebook o fotografie falsificată înfăţişându-l pe Klaus Iohannis cu o zvastică desenată pe faţă.

Postarea a stat pe reţeaua de socializare aproape 24 de ore, între datele de 7 şi 8 noiembrie, deşi liderii ACL Iaşi susţin că l-au avertizat că legea pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la cinci ani şi interzicerea unor drepturi promovarea simbolurilor naziste.

“S-a depus plângere penală împotriva deputatului PSD Sorin-Avram Iacoban pentru încălcarea legii prin răspândirea prin orice mijloace, ori confecţionarea de simboluri rasiste, fasciste sau xenofobe care este sancţionată de legea 107/2006 pentru aprobarea OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob”, a declarat Ludovic Orban, vicepreşedintele PNL.

În prima fază, deputatul a declarat că nu vede care-i problema, apoi a şters fotografia (captură jos) şi a şi-a cerut scuze spunând că nu-i stă în caracter. ”Eu nu consider că sunt simboluri naziste. Domnul e în campanie electorală şi e problema dumnealui şi instituţiile statului, dacă dumnealui s-a adresat instituţiilor statului nu au decât să-şi facă treaba şi probabil că vor elucida această problemă”, a spus inţial Iacoban, citat de Mediafax.

Sorin Iacoban este unul dintre cei mai influenţi lideri PSD Iaşi, cunoscut în mediul politic pentru expertiza pe care o are în organizarea de mitinguri sau adunări electorale. Potrivit unor surse din PSD, Iacoban s-ar fi ocupat chiar cu organizarea campaniei electorale în primul tur de scrutin în municipiul Iaşi, acolo unde Iohannis a reuşit să raporteze o victoria de prestigiu. Candidatul ACL a obţinut 54.565 de voturi (34.19%), în timp ce candidatul PSD a fost votat de 52.275 de ieşeni (32.75%).

În ciuda faptului că este autorul unuia dintre cele mai murdare atacuri din această campanie electorală, Iacoban a semnat ieri, 12 noiembrie, un comunicat de presă în care-i acuză pe cei din opoziţie că fac propagandă electorală ilegală, prin împărţirea de flyere, în campusul studenţesc "Tudor Vladimirescu" din Iaşi. „Aceste acţiuni arată disperarea care i-a cuprins pe cei de ACL cu câteva zile înainte de votul din 16 noiembrie, mai ales după evoluţiile publice deplorabile ale candidatului Klaus Iohannis”, a completat Sorin Iacoban.

Sorin Iacoban controlează încă de la începutul anilor 2000 campusul "Tudor Vladimirescu", conform CV-ului personal, aparţinând Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi. Este unul dintre cele mai mari complexe studenţeşti din ţară, cu 21 de cămine care adăpostesc peste 7.000 de studenţi. A ajuns în 1996 "şef Serviciu cu Probleme Social Studenţeşti al Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi", iar începând din 2011 este şef la Direcţia Servicii Studenţeşti. Din această postură controlează cu mână de fier cazările din căminele studenţeşti, unde şpaga pentru un loc de cazare se situează între 120 şi 150 de euro.

De altfel, informaţii obţinute de reporterii jurnalvirtual.ro arată membri PSD fotografiaţi pe holurile căminelor din "Tudor" în cursul zilei de ieri, 12 noiembrie, la puţin timp după trimiterea comunicatului de presă de către deputatul Sorin Iacoban.

O investigaţie a reporterilor "Adevărul" din 2012 arată că Sorin Iacoban l-a cazat personal în căminul T2 din complexul universitar pe un bărbat din Oneşti, "campion" naţional la vot multiplu la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu din 29 iulie 2012.

Ştefan Gabriel Pană (32 de ani) a mărturisit pentru "Adevărul" că primit un loc într-unul dintre cele mai râvnite cămine din complex, condus în cameră chiar de către Iacoban, fără să fie student şi fără să plătească cazarea în regim hotelier, la preţuri situate între 30 şi 50 de euro. În schimb, a fost descoperit, alături de alte zeci de persoane din Moldova, că a votat de 8 ori pe listele suplimentare numai la secţii de pe raza municipiului Iaşi.

În toamna aceluiaşi an 2012, Sorin Iacoban a ajuns deputat PSD de Iaşi, părăsind locul în Consiliul Local Iaşi. În septembrie 2013, a fost numit preşedinte al Federaţiei Române de Şah, deşi numele său nu fusese asociat niciodată anterior cu competiţii autohtone dedicate "sportului minţii". Ulterior numirii pe funcţia pe care o ocupă şi în prezent, conform site-ului federaţiei de şah, Iacoban a recunoscut că "nu este un împătimit al şahului, ci mai degrabă un foarte bun organizator".

Mai puteţi citi:

Probă de fraudă la referendum VIDEO

Anomaliile referendumului de la Iaşi ies la iveală: sute de persoane apar că locuiesc în aceeaşi casă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: