Demers inedit al Poliţiei Rutiere la Iaşi. Agenţii au adunat scaunele morţilor din accidente rutiere în centrul oraşului

Demers inedit al Poliţiei Rutiere la Iaşi. Agenţii au adunat scaunele morţilor din accidente rutiere în centrul oraşului

Campania Poliţiei Române „Supravieţuitorii - trişezi centura, păcăleşti viaţa” a ajuns la Iaşi. Până pe 1 august, în Piaţa Unirii, ieşenii pot citi mesajele a 14 supravieţuitori din accidente rutiere mortale: scaunele şoferilor sau ale pasagerilor care nu şi-au pus centura de siguranţă şi care au sfârşit tragic.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Iaşi, unicii supravieţuitori din 14 accidente rutiere petrecute în diferite judeţe din ţară îşi spun povestea în Piaţa Unirii.

Scaunele pe care au stat 14 victime care au murit în accidente rutiere sunt expuse în centrul Iaşiului până pe 31 iulie. De pe 1 august, scaunele vor fi expuse în Braşov. Ulterior, campania va ajunge în Cluj şi Timişoara.

Campania „Supravieţuitorii - trişezi centura, păcăleşti viaţa” este organizată sub forma unei „expoziţii”, în care exponatele sunt cele 14 scaune care au supravieţuit impactelor violente.

Lângă fiecare scaun se află şi povestea acestuia, mai exact relatarea accidentului în urma căruia şoferul sau călătorul care nu şi-a pus centura de siguranţă şi-a pierdut viaţa. Povestea poate fi citită, dar şi ascultată printr-un sistem cu căşti.

Povestea tragică a scaunului din judeţul Iaşi care a fost inclus în campanie s-a scris într-o zi de marţi.

„Era marţi. Dar nu mă aşteptam la 3 ceasuri rele. Nici eu, nici Iulian. Toată noaptea ninsese. Iulian a scos maşina din zăpadă după aproape o oră de dat la lopată, apoi s-a tolănit fericit peste mine. A dat drumul la căldură şi am ieşit încet din parcare. Semnalul care avertizează necuplarea centurii de siguranţă a spart liniştea. Aşa că Iulian se străduia să-şi pună centura. Chiar a ţinut-o puţin. Vreo 30 de secunde.  Dar ceva, nu ştiu ce, l-a deranjat. A tras pe dreapta, a pus centura peste mine şi se pregătea să iasă din nou pe şosea. Un pic a ieşit în stradă şi bummm....Un tractor cu lamă ne-a aruncat la câţiva metri mai încolo. Iulian a ieşit prin parbriz şi a rămas zăcând în zăpadă. Mai târziu, câţiva medici au încercat să îl salveze. Din păcate, eu am rămas unicul salvat.”


Expoziţia poate fi văzută şi online, pe site-ul www.supravietuitori.ro, pe întreaga durată a campaniei care se încheie pe 21 august la Timişoara.

Despre expoziţia Supravieţuitorii, organizatorii susţin că este un manifest pentru conştientizarea unui fenomen de amploare, cu consecinţe grave în România.

„Nepurtarea centurii de siguranţă ucide anual sute de români. Cine sunt "Supravieţuitorii"? Cei care purtau centura: scaunele şoferilor sau ale pasagerilor care au ales să poarte centura peste spătarul scaunelor.De aceea, le-am extras din epavele maşinilor implicate în accidente grave şi le-am oferit un loc special în cadrul primei expoziţii urbane derulate de Poliţia Română”, se arată în prezentarea campaniei online.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările