ADMITERE LICEU 2013 Rezultate remarcabile la olimpiade internaţionale. Tripleta-minune de la Colegiul "Racoviţă"

ADMITERE LICEU 2013 Rezultate remarcabile la olimpiade internaţionale. Tripleta-minune de la Colegiul

Cele trei olimpice de la Colegiul "Emil Racoviţă" care au obţinut rezultate remarcabile la olimpiade internaţionale. De la stânga la dreapta - Ruxandra Tesloianu, Camelia Diaconu şi Diana Ioana Constantin FOTO arhivă personală

adevarul.ro vă prezintă realizările câtorva dintre elevii de top ai Iaşiului, pregătiţi de profesori care provin de la cele mai bune colegii ale judeţului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Elevii câtorva dintre colegiile Iaşiului, precum Naţional, "Emil Racoviţă" sau "Costache Negruzzi" reuşesc an de an, rezultate deosebite la concursurile internaţionale, unde reprezintă România. 

Printre poveştile deosebite se numără şi cea a elevelor de la "Racoviţă", care formează tripleta-minune a colegilor. 

Trei eleve de Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ din Iaşi au reuşit să se califice la cea de-a XI-a ediţie a Olimpiadei de Ştiinţe a Uniunii Europene, desfăşurată în perioada 17-24 martie 2013 la Luxemburg. Performanţa lor îşi găseşte greu precedent în învăţământul românesc prin faptul că sunt toate colege în aceeaşi clasă, a X-a, că sunt specialiste în discipline diferite – chimie, biologie şi fizică, şi că au făcut parte din aceeaşi echipă, de trei componente.

Pentru Ruxandra Tesloianu (16 ani) - chimie, Diana Ioana Constantin (17 ani) - biologie şi Camelia Diaconu (16 ani) – fizică performanţele de excepţie la concursurile internaţionale nu mai este de mult o noutate, dar reuşita lor recentă este specială.

„Ne-am calificat toate în top 4 la olimpiadele naţionale, fiecare pe profilul ei, iar acolo am dat test pentru participarea la OSUE. Fiecare dintre noi a reuşit să se claseze pe primele două locuri, astfel încât am fost desemnate să facem parte din aceeaşi echipă. Practic, din România au plecat două echipe cu câte trei componente”, a explicat Camelia Diaconu.

Conform regulamentului, o ţară poate înscrie două echipe formate din câte trei elevi, care susţin două probe practice la trei discipline – biologie, chimie şi fizică (punctele de la fiecare experiment cumulându-se pentru echipă). La ediţia din acest an, au participat 44 de echipe reprezentând 25 de ţări ale Uniunii Europene.

Cele trei zâne de la „Racoviţă“, cum le place profesorilor să vorbească despre ele, s-au întors acasă cu medalia de argint şi le este prevăzut un viitor mare. Înainte de performanţa de la Luxemburg, Ruxandra Tesloianu tocmai s-a întors acasă cu o medalie de argint obţinută la Olimpiada Internaţională de Ştiinşe pentru Juniori, desfăşurată în capitala Iranului, la Teheran. De altfel, a şi fost premiată de Ministerul Educaţiei pentru această realizare.

Camelia Diaconu a obţinut premii importante la competiţiile internaţionale încă din clasa a IX-a. În 2011, a obţinut bronzul la chimie, la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori din Africa de Sud. Se întâmpla imediat după ce a intrat la Colegiul „Racoviţă“, fiind una dintre puţinele eleve din ţară care au reuşit să obţină 10 „curat“ la Evaluarea Naţională.

De altfel, atunci a declarat pentru „Adevărul“ că rezultatul a fost peste aşteptările ei, dar că a fost reuşit fără meditaţii. „M-am gândit chiar că poate ar fi trebuit să fac pregătire în particular la Română. La Matematică am luat 10, dar oricum, dacă ştii foarte bine şi Matematică şi Română ai mai mari şanse să iei 10 la «mate» decât la Română, pentru că prima este ştiinţă exactă. La Română, subiectivismul poate fi mai mare. Până la urmă, am luat 10 fără meditaţii“, ne-a declarat Camelia.

Mai puteţi citi:

ADMITERE LICEU 2013. Profesori de top din Iaşi. Jean Rotaru, antrenorul de olimpici de la Colegiul Naţional

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările