Cadru medical sancţionat pentru că nu a vrut să meargă la un suspect de Covid-19. Ambulanţierul dă vina pe echipamentul de protecţie

Cadru medical sancţionat pentru că nu a vrut să meargă la un
suspect de Covid-19. Ambulanţierul dă vina pe echipamentul de
protecţie

Ambulanţierul a depus aceste fotografii la dosar, pentru a-şi demonstra nevinovăţia

Un angajat al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi a dat în judecată instituţia după ce a fost sancţionat cu reducerea salariu pentru două luni. Gheorghe O. a fost sancţionat pentru că a refuzat să acorde îngrijiri medicale unei paciente suspectă de Covid-19.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gheorghe O. lucrează la SAJ Iaşi din 2007. Pe 15 martie, ambulanţierul era de serviciu, iar în acea dimineaţă, puţin după ora 9.00, echipajul 203, din care face parte, a fost trimis în comuna Golăieşti, pentru a acorda îngrijiri medicale unei femei de 79 de ani, care avea simptome specifice infectării cu SAR-SCoV-2. 

Ambulanţierul de 63 de ani spune că suferă de hipertensiune arterială şi că în dimineaţa solicitării se simţea rău. El a menţionat în documentele depuse la Tribunal că a preferat să nu se scuze şefilor în acea zi din cauza stării de rău deoarece, din experienţele trecute, şi-a dat seama că superiorii nu ar fi fost îngăduitori cu el. 

„În ziua de 15 martie 2020, medicamentul nu şi-a făcut efectul, sens în care a decis că, raportat la vârsta şi la starea de sănătate, ar fi pus în pericol dacă ar interveni la solicitarea atribuită. Aşa cum se cunoştea bine şi la acel moment, persoanele în vârstă de aproximativ 65 de ani şi care suferă de afecţiuni cardiace sau respiratorii sunt printre victimele cele mai vulnerabile în faţa acestui nou tip de coronavirus“, se arată în acţiunea intentată de un avocat, în numele lui angajatului. În acelaşi document se mai menţionează că, în acea zi, Gheorghe O. „avea sistemul imunitar foarte scăzut“.

Deşi se simţea rău, susţine ambulanţierul, acesta ar fi decis până la urmă să plece în mi - siune, însă a renunţat la gând după ce a îmbrăcat echipamentul de protecţie oferit de şefii săi. În contestaţia de la Tribunal se arată că acel echipament era „dintr-un material de o calitate cel puţin îndoielnică“. 

Un set de fotografii depus la dosar înfăţişează echipamentul rupt cu care ambulanţierul ar fi trebuit să plece la Golăieşti. „Nu numai că părea a fi un costum de grădinărit - acesta fiind unul care mai oferă o oarecare protecţie -, dar acesta avea şi diverse găuri preexistente care au fost remediate prin capsare într-un mod total neprofesionist, şi care nu restabilea integritatea echipamentului de protecţie. Când salariatul a văzut că are o stare de sănătate precară şi singura lui protecţie împotriva acestui nou tip de coronavirus - pe care îl putea contacta cu mare uşurinţă de la pacientul de 79 de ani din comuna Golăieşti - era un costum necalitativ, cu numeroase găuri capsate, a decis să nu dea curs solicitării şi a anunţat dispecerul medical în legătură cu acesta aspecte“, se mai arată în contestaţia depusă la Tribunal. 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: